Gazdaság
Drágul az üzemanyag, a kínai gazdaság újranyitása további áremelkedést hozhat
Betűméret:             

A pár hetes folyamatos árcsökkenés után ismét drágul az üzemanyag Szerbiában. Ma 15 órától az eurodízel ára 198, a 95 oktános benziné 167 dinár lesz. Az árak jövő péntekig érvényesek.

A múlt héten az eurodízel 195 dinár, a BMB 95-ös benzin 165 dinár volt. Az elmúlt tíz napban az olaj világpiaci ára is emelkedett, mintegy 5-7 dollárral. Ma reggel a londoni tőzsdén az olaj hordónkénti ára 84 dollár volt.

A Mondo beszámolója szerint az olajár a következő hetekben is emelkedhet, mivel Kína feloldotta a koronavírus miatti korlátozásokat, így a piacon megnőhet az olaj iránti kereslet. A kínai gazdaság újranyitása magával hozhatja azt, hogy az ázsiai ország a világ olajkészletének felét felhasználja.

Így hiába várható az Egyesült Államok és Európa enyhe recessziója, a kínai olajszükséglet ellensúlyozhatja az energiatermék iránti kereslet csökkenését.

A szerb kormány január végéig meghosszabbította az üzemanyagár korlátozására vonatkozó rendeletet, egyúttal 10 százalékkal csökkentette a kőolajszármazékok jövedéki adóját.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az üzemanyag már szokásossá vált péntekenkénti árkorrekcióját követően mától három dinárral olcsóbb az üzemanyag Szerbiában. A dízel ára az eddigi 200 helyett 197 dinár, míg a benzin az eddigi 178 helyett a következő kiigazításig 175 dinár lesz. Mint ismeretes, az energiaválság negatív hatásainak leküzdése...
2023. DECEMBER 8.
[ 13:23 ]
Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán. „A nyugati politikai elit minden nyomása ellenére nem csökkent az Oroszországban...
2023. DECEMBER 7.
[ 18:36 ]
Magyar-szerb-szlovén együttműködésben közös regionális villamos energia tőzsde kezdi meg működését 2024-ben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön. A tárca tájékoztatása szerint a magyar HUPX 2010-es indulása óta a régió vezető áramtőzsdéjévé vált, a közép-kelet-európai és...
2023. DECEMBER 7.
[ 16:03 ]
Beolvasás folyamatban