Gazdaság
Csökkenőben a szerbiai infláció, néhány élelmiszercikk olcsóbb lett
Betűméret:             

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy Szerbiában csökkenőben az infláció, amit a polgárok is észrevehetnek vásárlásaik során. Az étolaj 40 dinárral, a tízes csomagolású tojás dobozonként mintegy 30 dinárral lett olcsóbb, de a lisztért és a marhahúsért is kevesebbet fizetünk.

Szerbiában az infláció csökkenő irányt vett, áprilisban 15,1 százalékosra becsülte a Szerb Nemzeti Bank (NBS). Az okok a külső tényezők és az általuk ránk nehezedő nyomás gyengülésében keresendők, s a jegybank előrejelzése szerint a tendencia folyatódni fog.

Az étolaj 200 dinár helyett most 159 dinárba kerül, és a 400-as típusú lisztet már akár 59 dináros áron is megvásárolhatjuk az eddigi 80 dinár helyett. A rizs fél kilós csomagolásban most 89 dinár, korábbi ára 110 dinár fölött volt. A 400 grammos száraztészta is olcsóbb lett, hiszen 85 dinárért megvásárolhatjuk, a korábbi 100 dinár helyett.

Momirović: További csökkenésre számítunk

Tomislav Momirović bel- és külkereskedelmi miniszter azt nyilatkozta a Blicnek, hogy az évközi infláció áprilisban 16,2 százalékról 15,1 százalékra mérséklődött, és a havi infláció az év elejéhez képest felére, 1,4 százalékról 0,7 százalékra csökkent.

Csökkent az energiahordozók világpiaci ára is, elsősorban a villamos energia és a földgáz ára. Ez szintén hozzájárul a hazai infláció lassulásához a következő időszakban.

A következő hónapokban az infláció további csökkenésére számítunk – mondta a miniszter.

Az élelmiszerárak emelkedése egész Európát érintette, ezt mutatják az Eurostat adatai is. Az árak alakulása Szerbiában leginkább a kelet-európai országokat követi. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

5,4 milliárd forint többletforrást biztosít a magyar állam a MÁV-nak a Szeged–Szabadka-vasútvonal magyarországi szakaszának előteljesítéséhez – derült ki a csütörtök esti Közlönyből. A Telex azt írja, hogy az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése alatt a...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 8:30 ]
Az Energetikai Ügynökség Tanácsa döntésének értelmében november elsejétől tíz százalékkal drágul a gáz Szerbiában. Az új díjszabás szerint a földgáz kilowattóránkénti ára adó és járulékok nélkül 4,54 dinárt tesz ki, azaz az adóval és járulékokkal együtt kilowattóránként 5,02 dinárt kell fizetni...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 21:21 ]
A pénzügyi szektor képviselői 7 százalékos inflációra számítanak 2024 augusztusában, az Ipsos felmérésének eredményei szerint, közölte a Szerb Nemzeti Bank és hozzátette: a legfrissebb, szeptemberi Bloomberg-felmérés eredményei még ettől is alacsonyabbak, 6,4 százalékot jeleznek. Az üzletemberek rövid távú, egy...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 11:36 ]
Beolvasás folyamatban