Gazdaság
Csökkenőben a szerbiai infláció, néhány élelmiszercikk olcsóbb lett
Betűméret:             

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy Szerbiában csökkenőben az infláció, amit a polgárok is észrevehetnek vásárlásaik során. Az étolaj 40 dinárral, a tízes csomagolású tojás dobozonként mintegy 30 dinárral lett olcsóbb, de a lisztért és a marhahúsért is kevesebbet fizetünk.

Szerbiában az infláció csökkenő irányt vett, áprilisban 15,1 százalékosra becsülte a Szerb Nemzeti Bank (NBS). Az okok a külső tényezők és az általuk ránk nehezedő nyomás gyengülésében keresendők, s a jegybank előrejelzése szerint a tendencia folyatódni fog.

Az étolaj 200 dinár helyett most 159 dinárba kerül, és a 400-as típusú lisztet már akár 59 dináros áron is megvásárolhatjuk az eddigi 80 dinár helyett. A rizs fél kilós csomagolásban most 89 dinár, korábbi ára 110 dinár fölött volt. A 400 grammos száraztészta is olcsóbb lett, hiszen 85 dinárért megvásárolhatjuk, a korábbi 100 dinár helyett.

Momirović: További csökkenésre számítunk

Tomislav Momirović bel- és külkereskedelmi miniszter azt nyilatkozta a Blicnek, hogy az évközi infláció áprilisban 16,2 százalékról 15,1 százalékra mérséklődött, és a havi infláció az év elejéhez képest felére, 1,4 százalékról 0,7 százalékra csökkent.

Csökkent az energiahordozók világpiaci ára is, elsősorban a villamos energia és a földgáz ára. Ez szintén hozzájárul a hazai infláció lassulásához a következő időszakban.

A következő hónapokban az infláció további csökkenésére számítunk – mondta a miniszter.

Az élelmiszerárak emelkedése egész Európát érintette, ezt mutatják az Eurostat adatai is. Az árak alakulása Szerbiában leginkább a kelet-európai országokat követi. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) kormányzója, és Siniša Mali miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter is részt vesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Kormányzótanácsának és a Világbank Csoportnak az éves közgyűlésén, amelyet október 26-ig Washingtonban tartanak – közölte a szerb jegybank. A közlemény...
2024. OKTÓBER 21.
[ 11:28 ]
Az elhúzódó aszály idén csökkentette a cukorrépatermést, összesen mintegy 47 ezer hektáron termett ez a növényt. A hozamok változóak, és ritkán érik el a 60 tonnát hektáronként. A Sunoko vállalat – amelyhez három cukorgyár tartozik Vajdaság területén – megerősítette, hogy a gyengébb termés ellenére is lesz...
2024. OKTÓBER 19.
[ 17:56 ]
A mezőgazdasági minisztérium pályázatot írt ki új gépek és felszerelések beszerzésére a gazdaságok számára, hogy ösztönözze a fizikai eszközekbe történő beruházásokat az állattenyésztési ágazat elsődleges termelésének fejlesztése érdekében. A pályázatra biztosított teljes összeg 200 millió dinár, ebből a...
2024. OKTÓBER 19.
[ 12:53 ]
Beolvasás folyamatban