Gazdaság
A takarmánycirok lehet válasz az aszályra 
Tapasztalatok Magyarkanizsa önkormányzatának növénytermesztési kísérletéről 
Betűméret:             

A mezőgazdasági termelők és a szakemberek is azt tapasztalják, hogy változik a klíma. Egyre aszályosabbak a nyarak, az évtizedeken át termelt növények már alig érnek el említésre méltó hozamot. Váltani kell, szárazságtűrő növények magjainak kellene belekerülni a földbe. Magyarkanizsa önkormányzata kísérleti jelleggel arra kérte fel a vállalkozó szellemű termelőket, hogy próbálkozzanak meg a takarmánycirokkal. A tapasztalataikról tartottak szakmai beszélgetést szerdán Magyarkanizsán, a városházán. A gazdákkal Vass Zoltán, a Községi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja beszélgetett el.

- Három olyan termelővel beszélgettünk, akik részt vettek ebben a mini kísérletben - számolt be róla Vass Zoltán. - 2022-ben katasztrofális szárazság sújtotta a mi vidékünket is, és ennek apropóján gondolkodtunk, hogy vajon hogyan tudnánk megtalálni, hogy milyen lehetőségeink vannak, mivel lehetne esetleg válaszolni az éghajlatváltozás okozta kihívásokra. Pont, amikor ezen gondolkodtunk, abban az időszakban volt itt Nemes Róbertnek, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet szakmunkatársának előadása a magyarkanizsai Városházán, és akkor született meg az ötlet, hogy próbáljuk ki a ciroktermesztést kísérletképpen, hogy takarmánycirokkal hogyan is tudnának a gazdáink bánni ezen a területen. Hat gazdát tudtunk hozzásegíteni ahhoz, hogy a takarmánycirokot kipróbálja. Ennek természetesen feltételei is voltak. Egyrészről vállalniuk kellett azt, hogy vezetni fogják a termelési naplót, másrészről pedig amellett, hogy a takarmánycirokot elvetették, az volt a kérés, hogy ugyanazon tábla mellett legyen egy egyholdas, egy ugyanekkora méretű kukoricatábla, hogy össze tudjuk hasonlítani, hogy az adott évben a kukoricához viszonyítva hogyan is álltunk a ciroktermeléssel. A hat termelő közül négyen tudtak sikeresen termést betakarítani, tehát mondhatjuk akár azt is, hogy egy picit még tanulni kell a cirokkal való bánást. Felemás lett az eredmény, viszont a négy termést arató gazda közül többen is azt jelezték, hogy nagyon jó eredményekkel zárták az évet és a következő évben is tervezik azt, hogy a cirokot fognak vetni immáron saját szakállukra.

Vass Zoltán elmondta, hogy a sikertelenül próbálkozó gazdák közül az egyik termelőnknek nem kelt ki megfelelően a cirok, a másik termelőnknek pedig nagyon szépen fejlődött, nagyon ígéretes volt a hozam, viszont az utolsó héten a parcella épp egy olyan szerencsétlen vidéken volt, ahol annyira elszaporodtak a mezei pockok, hogy gyakorlatilag úgy lelegelték, hogy nem volt már érdemes betakarítani.

Milyen talaj és klimatikus viszonyokat igényel a takarmánycirok termesztése? - kérdeztük Vass Zoltánt.

- A takarmánycirokkal pont azért kezdtünk el ilyen szinten foglalkozni, mert minden leírás és minden szakmai vélemény szerint sokkal inkább bírja azokat a szélsőséges időjárási viszonyokat, amik az elmúlt éveket már jellemezték a nyarakat. Aszálytűrőbb, ez az, ami elindított bennünket ebbe az irányban, hogy próbáljuk a gazdákkal megismertetni ezt a haszonnövényt. Tervezzük az akciót folytatni a következő évben is. Nemes Róberttel tárgyalásban vagyunk, és a terveink jelenleg arról szólnak, hogy takarmányborsóval szeretnénk folytatni a következő évben.

Rekecki Attila termelő meg van elégedve a cirokvetésével.

- Istállótrágyával trágyázott földbe vetettük el, ősszel lett megszántva, lent a rétben volt ilyen keménykötésű talajon, oda lett elvetve. Volt elég csapadék is, elég jól sikerült a termesztése úgy a kukoricának, mint a ciroknak. Fejtrágyát kapott, gyomirtózva volt, kiskorában zöldítővel volt lefújva. Én jószágokkal foglalkozom, és nagy fehérje tartalma a takarmányciroknak is. Beledaráljuk a takarmányba. Nem tudom az árát, hogy a piacon mennyiért lehetne eladni, én saját részre termeltem, a bikákkal és a sertésekkel etetem fel. Egy holdon termesztettük, ugyanúgy volt mellette kukorica. Cirokból 35 mázsa termett holdján, kukoricából meg negyvennyolc mázsa. A tapasztalatok pozitívak, csak tiszta földbe kell termeszteni, mert amikor már megnő, akkor nem lehet a keskeny levele miatt permetezni.

Rekecki Attila egyike azon termelőknek, aki jövőre is vetni fog takarmánycirokot.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Történelmi tranzakció, mostantól újra magyar tulajdonban van a Budapest Airport Zrt. A rendkívüli bejelentést ezekben a percekben tette meg a magyar kormány részéről a Nemzetgazdasági Minisztérium, írja a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményére hivatkozva.. A magyar állam a világ...
2024. JÚNIUS 6.
[ 17:57 ]
Szerbia további 1,5 milliárd dollár kölcsönt vett fel a nemzetközi pénzpiacon, tíz évre szóló fenntartható ESG-eurókötvények kibocsátásával. Mint ahogy a Nova ekonomija írja, az így összegyűlt pénzt szociális projektekre, oktatásra, metró- és vasútépítésre fordítják az ország északi részén, közölte a...
2024. JÚNIUS 6.
[ 17:06 ]
Történelmi jelentőségű megegyezés született arról Magyarország és Azerbajdzsán között, hogy hazánk részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s ezáltal az ország ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és...
2024. JÚNIUS 5.
[ 12:53 ]
Beolvasás folyamatban