Gazdaság
Szerbiában 4,5 százalékos az éves infláció
Betűméret:             

Az éves infláció Szerbiában májusban 4,5 százalék volt, miközben az EU-ban 2,7 százalék, írja legújabb számában Makroekonomske analize i trendovi (MAT) folyóirat.

“Áprilisban és májusban az ünnepek miatti kevesebb munkanap ellenére is megmaradt a gazdaság dinamikája, annak ellenére, hogy a kevesebb munkanap miatt havi szinten 1,1 százalékkal csökkent az ipari termelés, az árukivitel pedig 3,3 százalékkal volt alacsonyabb”, áll a MAT elemzésében, amely hozzáteszi, ha ettől eltekintünk, "az ipar továbbra is jól tartja magát, és az energiaipar kivételével a többi termelési ágazat a hozzáadott érték éves összevetésében rekord növekedést produkál".

"Az első öt hónapban a költségvetési eredmény 26,7 milliárd dinárral volt jobb, mint az előző év azonos időszakában. A kiskereskedelemben is jelentős éves szintű bevétel- és forgalomnövekedést könyvelhettek el" - áll a MAT közleményében.

Májusban az éves infláció a várakozásoknak megfelelően 4,5 százalékra mérséklődött és megfelelt a Szerb Nemzeti Bank korábbi célkitűzésének (három százalék, plusz-mínusz 1,5 százalék) keretei közé.

Májusban Szerbiában magasabb volt az éves infláció az uniós átlagnál, mégis alacsonyabb, mint két uniós tagállamban. Belgiumban ugyanis 4,9, míg Romániában 5,8 százalékos volt az infláció.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az elhúzódó aszály idén csökkentette a cukorrépatermést, összesen mintegy 47 ezer hektáron termett ez a növényt. A hozamok változóak, és ritkán érik el a 60 tonnát hektáronként. A Sunoko vállalat – amelyhez három cukorgyár tartozik Vajdaság területén – megerősítette, hogy a gyengébb termés ellenére is lesz...
2024. OKTÓBER 19.
[ 17:56 ]
A mezőgazdasági minisztérium pályázatot írt ki új gépek és felszerelések beszerzésére a gazdaságok számára, hogy ösztönözze a fizikai eszközekbe történő beruházásokat az állattenyésztési ágazat elsődleges termelésének fejlesztése érdekében. A pályázatra biztosított teljes összeg 200 millió dinár, ebből a...
2024. OKTÓBER 19.
[ 12:53 ]
Goran Vesić, szerb építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter bejelentette, hogy a jövőben egyetlen beruházó sem kaphat használatbavételi engedélyt anélkül, hogy igazolná az építési hulladék megfelelő kezelését. Ez egy új szabályzat része, melynek célja a hulladék illegális elhelyezésének...
2024. OKTÓBER 19.
[ 11:51 ]
Beolvasás folyamatban