Gazdaság
Szerbiában 4,5 százalékos az éves infláció
Betűméret:             

Az éves infláció Szerbiában májusban 4,5 százalék volt, miközben az EU-ban 2,7 százalék, írja legújabb számában Makroekonomske analize i trendovi (MAT) folyóirat.

“Áprilisban és májusban az ünnepek miatti kevesebb munkanap ellenére is megmaradt a gazdaság dinamikája, annak ellenére, hogy a kevesebb munkanap miatt havi szinten 1,1 százalékkal csökkent az ipari termelés, az árukivitel pedig 3,3 százalékkal volt alacsonyabb”, áll a MAT elemzésében, amely hozzáteszi, ha ettől eltekintünk, "az ipar továbbra is jól tartja magát, és az energiaipar kivételével a többi termelési ágazat a hozzáadott érték éves összevetésében rekord növekedést produkál".

"Az első öt hónapban a költségvetési eredmény 26,7 milliárd dinárral volt jobb, mint az előző év azonos időszakában. A kiskereskedelemben is jelentős éves szintű bevétel- és forgalomnövekedést könyvelhettek el" - áll a MAT közleményében.

Májusban az éves infláció a várakozásoknak megfelelően 4,5 százalékra mérséklődött és megfelelt a Szerb Nemzeti Bank korábbi célkitűzésének (három százalék, plusz-mínusz 1,5 százalék) keretei közé.

Májusban Szerbiában magasabb volt az éves infláció az uniós átlagnál, mégis alacsonyabb, mint két uniós tagállamban. Belgiumban ugyanis 4,9, míg Romániában 5,8 százalékos volt az infláció.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Siniša Mali pénzügyminiszter azt mondta, hogy ha lemondunk a lítiumbányászatról, az olyan lenne, mintha lemondanánk a kőolajról. Mint hozzátette, Európában nemzeti jelentőségűnek nyilvánítják a lítiumprojekteket. Mali szerint a lítium azért is fontos téma, mert nélküle nincsenek mobiltelefonok vagy elektromos...
2024. JÚLIUS 10.
[ 11:31 ]
Az év végére elkészül a Belgrád–Szabadka gyorsvasút, és megdrágulnak a vonatjegyek, így a Belgrád–Szabadka szakaszon mintegy 1.100 dinár lesz a jegy ára. Ezt Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter jelentette be. Elmondta azt is, hogy 2025 májusáig 80 új elektromos autó töltőállomást...
2024. JÚLIUS 9.
[ 13:49 ]
Holnaptól, július 10-étől drágulnak az úthasználati díjak Szerbiában, mert a szerb kormány zöld utat adott a Szerbia Utai (Putevi Srbije) útkezelő vállalat által beterjesztett új árlistának. Ezek szerint az eddigi 290 helyett 310 dinárba kerül az útdíj Újvidék és Belgrád között. Az Újvidék-Szabadka szakaszon 440...
2024. JÚLIUS 9.
[ 11:58 ]
Beolvasás folyamatban