Gazdaság
Szerbia 42 milliárd dinár kölcsönt vesz fel a nemzeti labdarúgó stadion megépítésére
Betűméret:             

A szerb állam 42 milliárd dinár (mintegy 358,8 millió euró) hitelt vesz fel a Postatakarék Banktól a nemzeti labdarúgó stadion, illetve a hozzá tartozó utak megépítésére. A surčini stadion építésének kivitelezője a kínai Power China cég, írja a Nova ekonomijára hivatkozva a 021.rs hírportál.

Az adatok abban a parlamenti eljárásában lévő törvényjavaslatban találhatók, amellyel a köztársasági képviselőház jóváhagyná a finanszírozást.

A hosszú lejáratú hitel szerződését június 25-én írták alá a Postatakarék Bank és a szerb állam képviselői. Dinár alapú hitelről van szó, amelynek törlesztési ideje 11 év, három év türelmi idővel.

Szerbia kormánya május 11-én elfogadott záradékával a nemzeti stadiont és a hozzá tartozó utakat az ország szempontjából kiemelt jelentőségű projektummá nyilvánította.

A munkálatok közé tartozik az 52.000 férőhelyes nemzeti labdarúgó stadion tervezése, és kivitelezése, a hozzá tartozó parkolóval, és egyéb létesítményekkel.

Szerbia már tavaly ősszel is felvett egy hitelt a Postatakarék Banktól, illetve az Unicredit Banktól a nemzeti stadion infrastruktúrájának kiépítésére. Egyenként 11,2 milliárd dinárról van szó, vagyis összesen mintegy 190 millió euróról.

A szerződött összegből az állam március végéig mintegy 8,2 milliárd dinárt hívott le a Postatakarék Banktól, míg az Unicredit Banktól egyelőre nem hívott le eszközöket.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Siniša Mali pénzügyminiszter azt mondta, hogy ha lemondunk a lítiumbányászatról, az olyan lenne, mintha lemondanánk a kőolajról. Mint hozzátette, Európában nemzeti jelentőségűnek nyilvánítják a lítiumprojekteket. Mali szerint a lítium azért is fontos téma, mert nélküle nincsenek mobiltelefonok vagy elektromos...
2024. JÚLIUS 10.
[ 11:31 ]
Az év végére elkészül a Belgrád–Szabadka gyorsvasút, és megdrágulnak a vonatjegyek, így a Belgrád–Szabadka szakaszon mintegy 1.100 dinár lesz a jegy ára. Ezt Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter jelentette be. Elmondta azt is, hogy 2025 májusáig 80 új elektromos autó töltőállomást...
2024. JÚLIUS 9.
[ 13:49 ]
Holnaptól, július 10-étől drágulnak az úthasználati díjak Szerbiában, mert a szerb kormány zöld utat adott a Szerbia Utai (Putevi Srbije) útkezelő vállalat által beterjesztett új árlistának. Ezek szerint az eddigi 290 helyett 310 dinárba kerül az útdíj Újvidék és Belgrád között. Az Újvidék-Szabadka szakaszon 440...
2024. JÚLIUS 9.
[ 11:58 ]
Beolvasás folyamatban