Kárpát-medence
Berekesztették az ötpárti egyeztetést a felvidéki közös magyar választási lista kialakításáról

Berekesztették az ötpárti egyeztetést a felvidéki közös magyar választási lista kialakításáról - derült ki az egyeztetést kezdeményező és annak otthont adó Magyar Közösség Pártja (MKP) által csütörtökön kiadott sajtóközleményből.

A tárgyalások berekesztésének oka, hogy az MKP és a két sokkal kisebb támogatottságú párt, a Magyar Fórum, illetve a csak a napokban bejegyzett Összefogás elutasította az együttműködés lehetőségét a kormánypárttal, az Iránnyal (Smer-SD). A Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) viszont azon a véleményen volt, hogy erről a kérdésről konszenzusos alapon kell döntést hozni.

"Mindent a magyar közösségért, de egy erkölcsi határvonalon belül" - mondta az MTI-nek Menyhárt József, az MKP elnöke a felvidéki magyar párt elnöksége által jóváhagyott döntésről. Hozzátette: a történtek ellenére nem adja fel a reményt, és mindent megtesz azért, hogy egy "erős, hiteles közösségi lista" jöjjön létre, amelyen mindenki megtalálhatja a helyét.

A fejlemények miatt egyértelmű csalódottságának hangot adó, Bugár Béla vezette Most-Híd az Új Szó című napilapnak eljutatott állásfoglalásában azt írta: a tárgyalások egyértelművé tették, hogy az MKP és az Összefogás fontosabbnak tartja a politikai pontszerzést, mint az egységes magyar érdekképviseletet. "Az motiválja őket, hogy meglovagolják a közhangulatot, nem pedig az, hogy garantáljuk az erős és sikeres magyar képviseletet a parlamentben és a kormányban" - olvasható a közleményben.

Bár a tárgyalások berekesztése nem zárja ki teljesen annak lehetőségét, hogy a jövő februárra kitűzött parlamenti választásra egységes magyar lista jöjjön létre, ennek esélye most minimálisra csökkent.

A parlamenti választáson induló politikai formációknak november végéig kell leadniuk választási listáikat. Az eddig nyilvánosságra hozott támogatottsági felmérésekből kitűnik, hogy csekély esély van bekerülni a parlamentbe bármilyen olyan közös magyar választási listán, amelyen egyidejűleg nincs ott az - egyaránt négy százalék alatti támogatottsággal rendelkező - MKP és a Most-Híd is. A Magyar Fórum, az Összefogás és az MKDSZ lényegében törpepártok, felmérésekben kimutatott támogatottságuk alig mérhető.

Azzal, hogy a jelenlegi vezető kormánypárttal, az Iránnyal ki kell zárni az együttműködés lehetőségét, elsőként az Összefogás mozgalom állt elő. Ennek a formációnak a vezetői a mozgalom szeptemberi létrehozásakor még azt mondták, hogy amennyiben a felvidéki magyar társadalmon belül nem sikerül legalább 70-80 százalékos támogatottságot megszerezniük a közös listához, nem indulnak el a választáson. A napokban azonban már nem zárták ki annak lehetőségét, hogy egyedül induljanak.

A pozsonyi parlamentbe való bejutáshoz a választáson leadott voksok legkevesebb 5 százalékát kell megszereznie egy pártnak, egy koalíciónak pedig 7 százalékot. Egy esetleges magyar koalíció létrehozásának lehetőségét - a viszonylag magas bejutási küszöb miatt - már korábban elvetették az erről tárgyaló, releváns támogatottsággal rendelkező pártok. Az utóbbi hónapokban tehát egy választási párt listáján való közös indulás lehetőségéről folytak az egyeztetések.

A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények szerint a februári parlamenti választásokat a Robert Fico vezette Irány nyerheti meg, a második helyre pedig egy új formáció, a baloldali liberális Progresszív Szlovákia futhat be. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kelemen Hunor szerint magyarnak lenni Magyarország határain kívül kihívás és feladat, de ugyanakkor öröm is. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az egyik közösségi portálon románul is feliratozott videoüzenetben mondta el gondolatait a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Felidézte: a határ...
2020. JÚNIUS 2.
[ 16:11 ]
A közös történelem során még soha nem volt olyan jó a magyar-szlovák együttműködés, mint jelenleg - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. Szijjártó Péter Ivan Korčok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel tárgyalt, majd a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar...
2020. JÚNIUS 2.
[ 14:50 ]
Péntek éjfélkor zárult a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Miénk a város! online játék, amelyben rekordszámú versenyző, több mint 2500 külhoni gyerek vett részt. A játékot nyolcadik éve hirdeti meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság, idén a szokásos őszi kezdés helyett már áprilisban elindult a...
2020. JÚNIUS 2.
[ 14:42 ]
Beolvasás folyamatban