Kárpát-medence
Elhunyt az auschwitz-birkenaui tábor utolsó marosvásárhelyi túlélője
Betűméret:             

Marosvásárhely polgármestere, Soós Zoltan jelentette be pénteken Facebook oldalán, hogy 102 éves korában meghalt az auschwitz-birkenaui tábor egyetlen, még mindig a településen élő túlélője, Diamantstein Zsuzsa.

"Remény, bátorság, derű és végtelen szeretet, ezt éreztem mindig vele, valahányszor találkoztaunk. Diamantstein Zsuzsa, az auschwitz-birkenaui tábor egyetlen túlélője életének 102. évében hunyt el. Emléke legyen áldott!” – tette közzé Soós Zoltán polgármester a Facebookon.

Fia, Gyuri és családja Marosvásárhelyről és Izraelből a romániai Népújság online kiadásában értesítettek a halálhírról: “Szomorúan tudatom, hogy édesanyám, Diamantstein Zsuzsa életének 102. évében elhunyt. Temetése március 29-én, pénteken 13 órakor lesz a Nyár utcai zsidó temetőben.”

Diamantstein Zsuzsa 1922. június 17-én született, és azon 3149 ember között volt, akiket 1944. június 4-én deportáltak a reghini gettóból.

Visszaemlékezéseiben elmondta, amikor Auschwitzba érkeztek, levetkőztették őket, cipőjükkel együtt ott kellett hagyniuk mindent. Zsuzsa három éjszakát Auschwitzban töltött, majd Krakkó-Plaszowba vitték őket édesanyjával és nagynénjével, Ágnessel együtt. Édesanyja ezután az építkezéseken dolgozott, ő pedig egy raktárban, majd egy szabóműhelyben dolgozott. 1944 augusztusában kerültek ismét Auschwitzba, de ekkor édesanyját már gázkamrába küldték.

Diamantstein Zsuzsát egy Auschwitzban eltöltött hónap után munkatáborba szállították, ahonnan 1945. május 9-én szabadult 10 másik reghini zsidóval együtt, majd visszatért Marosvásárhelyre.

Az Agerpress híre szerint 8 évvel ezelőtt Románia köztársasági elnöke, Klaus Iohannis Diamantstein Zsuzsát a Hűséges Szolgálat Nemzeti Rend lovagi fokozatával tüntette ki.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nincs hivatalos előterjesztés Szlovákiában a nyelvtörvény módosítására, de zajlanak előkészítő munkálatok. „Kutya kötelességünk, hogy ezt figyelemmel kövessük, s világossá tegyük: elvárjuk el, hogy visszalépés a kisebbségi jogok tekintetében ne történjen” – jelentette ki Szijjártó Péter. „A magyar...
2024. OKTÓBER 18.
[ 11:44 ]
Átadták szerdán a gépkocsiforgalomnak Sepsiszentgyörgy új terelőútját, amely mentesíti a székelyföldi várost az áthaladó tranzit- és teherforgalomtól. A Kovászna megye székhelyét elkerülő, 11,5 kilométeres terelőút kora délutáni megnyitásáról Antal Árpád polgármester közölt videót...
2024. OKTÓBER 16.
[ 14:56 ]
A magyar jövőt a magyar gyermekek jelentik - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy külhoni gyermekpszichológusoknak szervezett képzés megnyitóján. Potápi Árpád János a nemzetpolitikai államtitkárság és a Bethesda Gyermekkórház háromnapos konferenciájának...
2024. OKTÓBER 16.
[ 12:37 ]
Beolvasás folyamatban