Kárpát-medence
Közösségi adakozással hoz létre jazzklubot a kolozsvári Jazz in the Park fesztivál
Betűméret:             

Közösségi adakozással hoz létre jazzklubot az erdélyi városban a kolozsvári Jazz in the Park fesztivál, melynek hétvégén zajló idei versenyprogramjába 39 ország 246 zenekara nevezett be - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A kolozsvári központi parkban, a Sétatéren július 5-7. között tartandó versenyprogramra ingyenes a belépés, de adományozni is lehet a szervezők által létrehozott alapba, melyből zenei projekteket támogatnak. Az idén összegyűlt pénzt a város egyik régi mozijának, a két világháború között alapított Edison mozinak a jazzklubbá alakítására fordítják. Ez lenne az erdélyi város első, kifejezetten jazzkoncertek tartására létrehozott koncerttere.

Kelet-Európa legnagyobb jazz-zenei versenyprogramjára rekordszámú, 246 együttes nevezett be idén 39 országból

- írták közleményükben a szervezők. A legjobb 13 zenekar produkcióit a hétvégén hallgathatja meg a közönség a Sétatéren.

A jazzklub létrehozását 30 lejes (kb. 710 dináros) támogatói jegy megváltásával lehet segíteni, ez a helyszínen és a jegyértékesítési portálokon is megvásárolható.

Alin Vaida, a Jazz in the Park fesztivál alapítója emlékeztetett arra, hogy 2015-ben vezették be a támogatói jegyet, az összegyűlt pénzből pedig zenészeknek biztosítottak ösztöndíjat, zenekarok turnéit, helyi projekteket, rászoruló művészeket támogattak. 2020-ig mintegy 100 ezer euró gyűlt össze, melyből 30 projektet finanszíroztak.

Hangsúlyozta: az általa vezetett és a fesztivált is szervező Fapte Egyesület "a szárnya alá vette" az egykori belvárosi mozi épületét, ezt felújítják és helyi, valamint meghívott jazz-zenészeknek biztosítanak fellépési teret. Vajda a projektet a fesztivál legmerészebb kezdeményezésének nevezte, mely egyaránt szolgálja az épület újjáélesztését és a kulturális fejlődést. A jazzklubot egykori elnevezésére és a fonográf feltalálójára való tekintettel Edisonnak hívják majd.

A Jazz in the Park hétvégén zajló versenyprogramja után augusztus 30. és szeptember 1. között magát a fesztivált is megtartják a Hója-erdő melletti skanzenben. Részletek a fesztivál honlapján (jazzinthepark.ro) találhatók.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A 2010 óta meghozott kormányzati intézkedések térben és időben, minden generációt érintve, szétszakíthatatlan módon fűzték össze, fonták együvé a nemzetet - hangoztatta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó kedden a baranyai Orfűn. Szili Katalin a Rákóczi Szövetség külhoni magyar fiataloknak szervezett...
2024. JÚLIUS 9.
[ 14:24 ]
Több mint száztízezren vettek részt az elmúlt hétvégén Erdély legnagyobb magyar zenei fesztiválján, a marosvásárhelyi Vibe Fesztiválon - közölték hétfőn az MTI-vel a szervezők. Közleményükben azt írták, hogy a hétfőn reggel zárult fesztivál öt napján 112 600 részvevő fordult meg, így a Marosvásárhelyen...
2024. JÚLIUS 8.
[ 17:40 ]
Európában egyedül Magyarországon nem volt előre hozott választás 1990 óta, emiatt az országban politikai stabilitás van - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szabadegyetemen tartott kerekasztal-beszélgetésen. Potápi Árpád János szerint az elmúlt...
2024. JÚLIUS 5.
[ 18:46 ]
Beolvasás folyamatban