Kihelyezett konzuli fogadónapok
Magyarkanizsa: 130 újabb honosítási kérelem
Egyre több gondot okoznak a magyarul alig vagy egyáltalán nem beszélő kérelmezők
Betűméret:             

Problémamentesen zajlott ma a magyarkanizsai városházán megtartott újabb konzuli fogadónap. Dr. Menyhárt Attila, a Szabadkai Magyar Főkunzulátus konzulja munkatársaival 130 kérelmet vett át a község polgáraitól.

Nyilas Leonov Anita, a magyarkanizsai konzuli fogadónapok főkoordinátora elmondta, hogy a helyi VMSZ-iroda munkatársai az elmúlt másfél év során már több mint négyezer kérelmező dokumentációját készítették elő, akik többsége ezeken a kihelyezett fogadónapokon adta át kérelmét, a többiek a Szabadkai Magyar Főkonzulátushoz vagy valamelyik magyarországi önkormányzathoz fordultak. A dokumentáció a főkonzulátus munkatársainak megítélése szerint is minden esetben kifogástalanul előkészített volt. A VMSZ magyarkanizsai irodájának munkatársai továbbra is várják az érdeklődő polgárokat.

- Én csak arra biztathatom a polgárokat, hogy aki még nem indította meg a honosítási eljárást, mielőbb tegye meg, hisz jogunkban és módunkban is áll felvenni a magyar állampolgárságot – nyilatkozta Nyilas Leonov Anita.

Dr. Menyhárt Attila konzul sajnálatának adott hangot amiatt, hogy egyre több az olyan kérelmező, aki, noha még alapszinten sem beszéli a magyar nyelvet, megpróbálkozik a magyar állampolgárság megszerzésével, pedig tisztában van vele, hogy az eljárás folyamán a nyelvtudást többször, több szinten is ellenőrzik. Az emiatt elutasított kérelmezők egy részének vagy egyáltalán vagy csak a negyedik, ötödik próbálkozásra sikerül pótolni a nyelvi hiányosságokat. A konzul konkrét példával is alátámasztotta a magyar nyelvtudás fontosságát.

- A magyar állampolgárságot megszerzők nyilván a jövöben az eddigiektől is gyakrabban megfordulnak majd Magyarországon, ahol esetleg dolgozni is fognak vagy éppen tanulmányokat folytatnak. Amennyiben ott baleset éri őket vagy rosszul lesznek, nyilván jó lenne tudni kommunikálni az orvosokkal, mentősökkel, rendőrökkel. Másrészt ha valakik Nyugat-Európába mennek mondjuk dolgozni, ők ott magyar állampolgárként fognak élni. Ha bármi baj történik velük, akkor a helyi rendőrség a magyar konzult értesíti, akivel pedig magyarul illene kommunikálni. Ha ez nem megy, akkor könnyen megfoszthatják az illetőt magyar állampolgárságától, ezt követően pedig a schengeni tiltólistára kerül a neve, ami nyilván neki sem érdeke.

A Szabadkai Magyar Főkonzulátus legközelebb május második felében tart fogadónapot a Tisza-parti kisvárosban.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szerte a Vajdaságban rendszeresen szervez kihelyezett konzuli fogadónapokat. A helyszíni konzuli ügyfélfogadás célja, hogy a főkonzulátus megkönnyítse az ügyfelek számára az egyszerűsített honosítási kérelmek benyújtását.Az ügyintézéshez előzetes bejelentkezés szükséges a helyi...
2017. DECEMBER 21.
[ 18:02 ]
Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szerte a Vajdaságban rendszeresen szervez kihelyezett konzuli fogadónapokat. A helyszíni konzuli ügyfélfogadás célja, hogy a főkonzulátus megkönnyítse az ügyfelek számára az egyszerűsített honosítási kérelmek benyújtását. Az ügyintézéshez előzetes bejelentkezés szükséges a helyi...
2017. NOVEMBER 28.
[ 10:18 ]
Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szerte a Vajdaságban rendszeresen szervez kihelyezett konzuli fogadónapokat. A helyszíni konzuli ügyfélfogadás célja, hogy a főkonzulátus megkönnyítse az ügyfelek számára az egyszerűsített honosítási kérelmek benyújtását. Az ügyintézéshez előzetes bejelentkezés szükséges a helyi...
2017. OKTÓBER 25.
[ 8:59 ]
Beolvasás folyamatban