Közlemények
Ajvár-bajvívó 2019
Újra az országos bajnokokat adó Velebiten!

Idén indult útjára hatodik éve az Ajvár-bajvívó rendezvénykaraván. Az ajvárfőző verseny ebben az évben is Szerbia-szerte 30 különböző városban gyűjti össze a paprikapép szerelmeseit, a versenyzés és a főzőversenyek kedvelőit. Köztük Magyarkanizsa község területén, Velebiten is felállítják a főzőhelyeket – mégpedig szeptember 15-én, vasárnap. A rendezvény célja, hogy kiderüljön: ki főzi a legízletesebb ajvárt, kié lesz az ajvár-király megtisztelő cím.

Az ajvár helyszíni készítéséhez szükséges (fedett, mobil tűzhellyel ellátott) főzőhelyet, tűzifát, ajvárnak való paprikát, befőttes üvegeket, asztalt és csapatonként 3 széket, a paprika pucolásához műanyag edényeket, cukrot, sót, olajat a szervező biztosít. A versenyző csapatok edényt, fakanalat, merőkanalat, késeket és paprikadarálót kell, hogy magukkal hozzanak.

Valamint jókedvet, egészséges versenyszellemet és egy sikert-hozó receptet. Hiszen az Ajvár-bajvívón valóban igaz a mondás: a részvétel számít. A versenyzők ugyanis a teljes elkészült ajvármennyiséget megtarthatják.

Az ajvárminták közül háromtagú zsűri (egy élelmiszeripari technológus, egy szakás és egy közéleti személyiség) választja ki a három legfinomabbat. A második és harmadik helyezettek a rendezvény támogatóinak értékes ajándékát kapják, míg a legízletesebb ajvárt készítő csapat az ajándék mellett a verseny döntőjébe is bekerül.

A Velebiten legjobban szereplő csapat tehát azt a lehetőséget is elnyeri, hogy részt vegyen az október 12-én Belgrádban megrendezésre kerülő országos döntőn, ahová a szervezők minden résztvevő város legjobb csapatát várják. Hiszen a rendezvénykaraván célja, hogy idén is megtalálja Szerbia Ajvárbajnokát! E hangzatos titulus mellett természetesen a döntőben is értékes ajándékok várják a legjobbakat.

De szeptember 15-e nemcsak a versenyzők számára lesz érdekes és élményekkel teli, hiszen a szervezők zenés-táncos művelődési programról is gondoskodnak, valamint a nap folyamán gyermekvetélkedők is lesznek és látványkonyhában készül majd paprikából valamilyen ízletes finomság. Ezt is és az elkészült paprikapépeket pedig természetesen minden érdeklődő megkóstolhatja, hogy maga is eldönthesse: kié a legízletesebb ajvár Velebiten.

Program

10.30-11.00: A főzőhelyek elfoglalása

11.00: A rendezvény megnyitója

11.00-17.30: A verseny ideje

Közben szórakoztató műsor, szakmai előadások

17.30-18.00: Az ajvár-minták elbírálása

18.00: Eredményhirdetés

A rendezvény támogatói ezenkívül értékes ajándékokról is gondoskodtak, úgyhogy elmondható: a 6. Ajvár-bajvívó nyereményalapja rekord méreteket öltött és idén 2.000.000 dinár értékkel bír!

A szerb kaviárként is ismert ízletes paprikapép – és a szervezők – idén is arra buzdítják a gasztronómia és a felhőtlen szórakozás kedvelőit, hogy csatlakozzanak a rendezvénykaravánhoz és bizonyítsák be, hogy ők készítik a legízletesebb ajvárt. Hogy végre eldőljön a vita: melyik házban készül a legfinomabb ajvár!

A benevezéseket a legalább 2 fős csapatok részéről a szervezők a livia@kanjiza.rs e-mail címen várják. Bővebb információ és felvilágosítás a 024/873-249-es telefonszámon kapható.

A szervezők várják azok jelentkezését is, akik a verseny kísérőprogramjaként megrendezésre kerülő bazárban kiállítanák, árusítanák termékeiket. A fenti elérhetőségeken jelezheti bárki részvételi szándékát, aki kézműves árukat, savanyúságokat, kompótokat, lekvárokat, stb. szeretne árusítani.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

VMDK: Nemzetárulás Szabadkán - illusztráció
2020. JÚNIUS 1.
[ 19:01 ]
A Szegedi Tudományegyetem az Újvidéki Egyetemmel, valamint Business Incubatorral együttműködésben katalizálta a határon átnyúló, a CB régió két legnagyobb felsőoktatási központjához köthető kutatásokat és ipari együttműködéseket olyan közös módszertani, szolgáltatási portfoliófejlesztésekkel, amelyek alkalmassá...
2020. MÁJUS 27.
[ 15:08 ]
Száz év, száz mondat című kulturális akcióval emlékezik meg Trianon 100. évfordulójáról a VM4K. A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ 2020. június 4-én honlapján, közösségi oldalán és videomegosztóján megjelenteti általa felkért száz vajdasági magyar ember mondatát a trianoni...
2020. MÁJUS 26.
[ 21:38 ]
Az Autentika Művészeti Műhely Magyarország feldarabolásának századik évfordulóján mutatja be a Trianon 10 oka c. Youtube-sorozatát. A tíz epizódból álló animációs sorozat célja, hogy a széles közönség is megismerhesse azokat a több évszázados történelmi előzményeket, hatalmi játszmákat, katonai lépéseket és...
2020. MÁJUS 26.
[ 8:44 ]
Beolvasás folyamatban