Közlemények
Ajvár-bajvívó 2019
Újra az országos bajnokokat adó Velebiten!

Idén indult útjára hatodik éve az Ajvár-bajvívó rendezvénykaraván. Az ajvárfőző verseny ebben az évben is Szerbia-szerte 30 különböző városban gyűjti össze a paprikapép szerelmeseit, a versenyzés és a főzőversenyek kedvelőit. Köztük Magyarkanizsa község területén, Velebiten is felállítják a főzőhelyeket – mégpedig szeptember 15-én, vasárnap. A rendezvény célja, hogy kiderüljön: ki főzi a legízletesebb ajvárt, kié lesz az ajvár-király megtisztelő cím.

Az ajvár helyszíni készítéséhez szükséges (fedett, mobil tűzhellyel ellátott) főzőhelyet, tűzifát, ajvárnak való paprikát, befőttes üvegeket, asztalt és csapatonként 3 széket, a paprika pucolásához műanyag edényeket, cukrot, sót, olajat a szervező biztosít. A versenyző csapatok edényt, fakanalat, merőkanalat, késeket és paprikadarálót kell, hogy magukkal hozzanak.

Valamint jókedvet, egészséges versenyszellemet és egy sikert-hozó receptet. Hiszen az Ajvár-bajvívón valóban igaz a mondás: a részvétel számít. A versenyzők ugyanis a teljes elkészült ajvármennyiséget megtarthatják.

Az ajvárminták közül háromtagú zsűri (egy élelmiszeripari technológus, egy szakás és egy közéleti személyiség) választja ki a három legfinomabbat. A második és harmadik helyezettek a rendezvény támogatóinak értékes ajándékát kapják, míg a legízletesebb ajvárt készítő csapat az ajándék mellett a verseny döntőjébe is bekerül.

A Velebiten legjobban szereplő csapat tehát azt a lehetőséget is elnyeri, hogy részt vegyen az október 12-én Belgrádban megrendezésre kerülő országos döntőn, ahová a szervezők minden résztvevő város legjobb csapatát várják. Hiszen a rendezvénykaraván célja, hogy idén is megtalálja Szerbia Ajvárbajnokát! E hangzatos titulus mellett természetesen a döntőben is értékes ajándékok várják a legjobbakat.

De szeptember 15-e nemcsak a versenyzők számára lesz érdekes és élményekkel teli, hiszen a szervezők zenés-táncos művelődési programról is gondoskodnak, valamint a nap folyamán gyermekvetélkedők is lesznek és látványkonyhában készül majd paprikából valamilyen ízletes finomság. Ezt is és az elkészült paprikapépeket pedig természetesen minden érdeklődő megkóstolhatja, hogy maga is eldönthesse: kié a legízletesebb ajvár Velebiten.

Program

10.30-11.00: A főzőhelyek elfoglalása

11.00: A rendezvény megnyitója

11.00-17.30: A verseny ideje

Közben szórakoztató műsor, szakmai előadások

17.30-18.00: Az ajvár-minták elbírálása

18.00: Eredményhirdetés

A rendezvény támogatói ezenkívül értékes ajándékokról is gondoskodtak, úgyhogy elmondható: a 6. Ajvár-bajvívó nyereményalapja rekord méreteket öltött és idén 2.000.000 dinár értékkel bír!

A szerb kaviárként is ismert ízletes paprikapép – és a szervezők – idén is arra buzdítják a gasztronómia és a felhőtlen szórakozás kedvelőit, hogy csatlakozzanak a rendezvénykaravánhoz és bizonyítsák be, hogy ők készítik a legízletesebb ajvárt. Hogy végre eldőljön a vita: melyik házban készül a legfinomabb ajvár!

A benevezéseket a legalább 2 fős csapatok részéről a szervezők a livia@kanjiza.rs e-mail címen várják. Bővebb információ és felvilágosítás a 024/873-249-es telefonszámon kapható.

A szervezők várják azok jelentkezését is, akik a verseny kísérőprogramjaként megrendezésre kerülő bazárban kiállítanák, árusítanák termékeiket. A fenti elérhetőségeken jelezheti bárki részvételi szándékát, aki kézműves árukat, savanyúságokat, kompótokat, lekvárokat, stb. szeretne árusítani.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

PPKE JÁK, II. János Pál terem, 1088 Budapest Szentkirályi u. 28 - 30. 2019. november 28. csütörtök 9:00 - 9:30 Regisztráció 9:30 - 10:15 Megnyitó - Csóti György (KJI igazgató), Potápi Árpád János (nemzetpolitikáért felelős államtitkár), Szili Katalin (miniszterelnöki megbízott) 10:15 - 10:30...
2019. NOVEMBER 11.
[ 8:48 ]
Az óbecsei Vodokanal közvállalat november 8-án közleményt tett közé, tájékoztatva a polgárokat, hogy a központban lévő artézi kút ideiglenesen nem használható, de a másik három ártézi kút működik, mikróbiológiai szempontból megfelelő. Zoran Grbić, a Vodokanal igazgatója szerint jövő szerdáig megérkezik a...
2019. NOVEMBER 8.
[ 19:16 ]
A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete versfelkészítői pedagógusképzést hirdet a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával. A 8 órás, ingyenes továbbképzés célja, hogy szakmai segítséget, ötleteket, aktuális irányelveket nyújtsanak...
2019. NOVEMBER 8.
[ 19:05 ]
Beolvasás folyamatban