Közlemények
Felhívás az Énekelt Versek XXVIII. Zentai Fesztiválján való részvételre
Betűméret:             

Sziveri János vajdasági magyar költő, szerkesztő születésének 70. és Radnóti Miklós mártír sorsú költő halálának 80. évfordulója alkalmából a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Zenta Község Önkormányzatának közreműködésével huszonnyolcadik alkalommal rendezi meg az Énekelt Versek Zentai Fesztiválját 2024. május 6-a és 12-e között, amelynek idei díszvendége Bencsik Orsolya topolyai költő, író. A fesztivál a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű regionális rendezvénye.

A szervezők ezúttal is bemutatkozási lehetőséget kínálnak mindazoknak a szólistáknak és együtteseknek, akik, illetve amelyek énekelt verseket adnak elő saját megzenésítésükben. A versenyen való részvétel feltétele, hogy a benevezők műsorán három megzenésített vers szerepeljen:

- ezek közül az egyik Bencsik Orsolya Fönt a Kálvária-dombon című költeménye,

- a másik Radnóti Miklós szabadon választott verse,

- a harmadik pedig a versenyző által választott költő verse.

A versenyt 2024. május 10-én 16 órától a zentai Művelődési Házban a műfaj legkiválóbb képviselőiből álló zsűri előtt rendezzük meg.

A zsűri tagjai: Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest);Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest);Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja (Budapest); és Bencsik Orsolya költő, író (Topolya).

Jelentkezni: 2024. március 20-áiglehet. A felhívás megtekinthető a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján (www.vmmi.org, a Felhívások menüpont alatt), ahol a versszöveg is olvasható.

A verseny fődíjai: 1. díj: 25 000 dinár; 2. díj: 20 000 dinár; 3. díj: 15 000 dinár. Az első díjazott fellépési lehetőséget kap a fesztivál gálaműsorán, amelynek díszvendége a budapesti Kaláka együttes lesz.

A jelentkezési lap itt tölthető ki: https://forms.gle/5BXYAfzYaje2ZvT98

A versenyzők számára a szervezők ingyenes szállást és étkezést biztosítanak. A jelentkezési űrlap kitöltésével a versenyzők hozzájárulnak ahhoz, hogy a versenyt a média rögzítse, és hogy az így készült hang- és képfelvételeket a későbbiekben a rádió és a televízió sugározza, illetve elérhetővé tegye a különböző médiafelületeken.

Bővebb információ:Baráth Hajnal Annánál (hajnal.anna84@gmail.com) kapható.

Kötelező vers

Bencsik Orsolya: Fönt a Kálvária-dombon

van az úgy

egyszer-kétszer kilépek magamból
kilépek és elsétálok a zentai út mentén

szántóföld kék csík madártávlat

nyáron napraforgók
a bronzjézushoz

dédnagyanyám vetett előtte mindig keresztet

mikor a fehér fityó elhaladt mellette

ámen bukott ki ilyenkor belőle

a bronzjézus meg rákacsintott

féltékenykedett is dédnagyapám

pedig jóképű ember volt

nagy fehér harcsabajsza előtt

levetkőzött a fehérnép
gionosan mondva
elfutok a csúnya dolgok elől
de nem a befagyott folyó jegén
hanem csak a házak között
néha egészen fel a kálváriáig
még ha nincs is ott kit nézegetni

van az úgy
hónapokig belém száradnak a mondatok
ilyenkor sárga virágot tűzök a mellkasomra
kilépek és elsétálok
és nemcsak a bronzjézust
de senkit
nem bántok

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zentán eltűnt egy nő - illusztráció
2024. JÚNIUS 28.
[ 15:28 ]
A Srbijagas értesíti a szolgáltatását igénybe vevő polgárokat, hogy kedden, a korareggeli óráktól Zenta, Csóka és Homokrév területén a gázvezetéken zajló karbantartási munkálatok miatt legfeljebb 48 órán át szünetelni fog a gázszolgáltatás. A szerbiai gázszolgáltató közleményében foglaltak szerint a gázellátás...
2024. JÚNIUS 24.
[ 20:28 ]
Szeretnél Te is bekerülni, a tavaly megjelent, nagysikerű; Varázslatos Mesketék mesekönyv második kötetébe? Most itt a lehetőség, hogy a Te meséd vagy versed is bekerüljön, egy minőségi mesekönyvbe! A Meskete.hu közösségi meseportál pályázatot hirdet nyomtatott mesekönyvben való megjelenésre, amelynek tervezett...
2024. JÚNIUS 19.
[ 12:40 ]
Öt év alatt több mint ötven, köztük számos külhoni magyar házaspár vett részt az Anna–Joachim-programban, amelyet 2019-ben hozott létre az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A régóta gyermekre váró házaspárok a különleges tréningeken megélhetik a sorsközösségből, a problémák megosztásából és közös...
2024. JÚNIUS 12.
[ 12:22 ]
Beolvasás folyamatban