Világ
Az EU szigorúbb szabályozást fogadott el a közutak biztonságának fokozására

Az Európai Unió Tanácsa olyan módosításokat fogadott el, amelyek szigorítják a közúti infrastruktúra kezelésére vonatkozó szabályokat a halálos kimenetelű és a súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek számának csökkentése érdekében - közölte az uniós tanács hétfőn.

Tájékoztatás szerint a tagországok bel-, és igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozásán elfogadott módosítás célja az, hogy a 2010-es adatokhoz képest 2020-ig a felére, 2050-ig pedig közel a nullára szorítsa vissza a halálos kimenetelű közúti balesetek számát.

Az érvényben lévő irányelv felülvizsgálatával az uniós miniszteri tanács a jelenlegi szabályok hatályát kiterjeszti az autópályákra és a transzeurópai közlekedési hálózaton (TEN-T) kívüli egyéb országos főutakra is. A szabályokat azokra a városi területeken kívül eső utakra is alkalmazni kell majd, amelyek uniós finanszírozás felhasználásával épültek.

A tagállamoknak legalább ötévente a teljes közúti hálózatukra kiterjedő biztonsági értékelést kell majd készíteniük az irányelv hatálya alá tartozó teljes úthálózatról a baleseti kockázatok értékeléséhez és a felvetődő problémák orvoslásához. Az első hálózati szintű közúti közlekedésbiztonsági felméréseket legkésőbb 2024-ig el kell végezni - közölték.

Az úthálózat közlekedésbiztonsági kezelésére irányuló eljárások során szisztematikusan figyelembe kell majd venni a gyalogosokat, a kerékpárosokat és más, úgynevezett veszélyeztetett úthasználókat is. A tanács közleménye szerint az unió területén 2017-ben bekövetkezett halálos kimenetelű közúti balesetek áldozatainak közel fele ugyanis veszélyeztetett úthasználó volt.

A jogalkotási eljárás a szabálymódosítás elfogadásával lezárult, az irányelv a kihirdetése után 20 nappal lép hatályba. A tagállamoknak ezt követően két év áll rendelkezésükre arra, hogy az irányelvet átültessék a nemzeti jogrendjükbe. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pontosító
2019. OKTÓBER 11. [ 19:58 ]

Sokszor utazom Székelyföldre. Sokkal kevesebb balesetet láttam útközben mint idehaza. Akkor kik is vezetnek veszélyesen?


Kritikus
2019. OKTÓBER 11. [ 15:22 ]

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy valaki átvette a Kritikus nevet és azt használja. A mai hozzászólást 8,36 kor nem én írtam és nem is értek vele egyet. Ezek után más név alatt írom hozzászólásaimat.


Kritikus
2019. OKTÓBER 11. [ 8:36 ]

Szorgalmazni kellene a két ország gépkocsi vezetőinek korlátozását a közlekedésben. Aránylag túl sok balesetet okoznak, és nagy arányban valóban közveszélyesen vezetnek.


Kritikus
2019. OKTÓBER 9. [ 21:38 ]

A vezetői engedélyeket, sofőrkártyákat adják/veszik és nem vizsgáznak érte, ez itt lényeg. Hogyan tud egy írástudatlan jogosítványt szerezni- kérdem én! Nem kamu találkoztam már ilyennel is. A becsületesek pedig szenvedjenek érte, 2 egész évet az új jogszabályok értelmében. És nem azok okozzák a balesetek 85% akik megszenvedtek a jogsiért.


Cinike
2019. OKTÓBER 8. [ 9:33 ]

Külön figyelmet szentelhetnének a bolgár és különösen a román vezetőkre az EU-ban. Köztudottan jelentős részük közveszélyesen vezet.


Nagyon nehéz, kihívásokkal teli időszak lesz az Európai Unió és Nagy-Britannia előtt a brit EU-tagság január végén esedékes megszűnését (Brexit) követő, jövő év december végéig tartó tárgyalási folyamat - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozót követően pénteken. ...
2019. DECEMBER 13.
[ 14:39 ]
A brit parlamenti választáson a skótok elsöprő többsége kinyilvánította, hogy az Európai Unióban akar maradni - mondta péntek délután Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. A csütörtökön tartott választás eredményeként a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és a brit EU-tagság megszűnését...
2019. DECEMBER 13.
[ 14:15 ]
A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson az immár csaknem végleges pénteki adatok szerint. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt ugyanakkor az elmúlt több mint nyolc...
2019. DECEMBER 13.
[ 11:39 ]
Beolvasás folyamatban