Világ
Az EU szigorúbb szabályozást fogadott el a közutak biztonságának fokozására

Az Európai Unió Tanácsa olyan módosításokat fogadott el, amelyek szigorítják a közúti infrastruktúra kezelésére vonatkozó szabályokat a halálos kimenetelű és a súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek számának csökkentése érdekében - közölte az uniós tanács hétfőn.

Tájékoztatás szerint a tagországok bel-, és igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozásán elfogadott módosítás célja az, hogy a 2010-es adatokhoz képest 2020-ig a felére, 2050-ig pedig közel a nullára szorítsa vissza a halálos kimenetelű közúti balesetek számát.

Az érvényben lévő irányelv felülvizsgálatával az uniós miniszteri tanács a jelenlegi szabályok hatályát kiterjeszti az autópályákra és a transzeurópai közlekedési hálózaton (TEN-T) kívüli egyéb országos főutakra is. A szabályokat azokra a városi területeken kívül eső utakra is alkalmazni kell majd, amelyek uniós finanszírozás felhasználásával épültek.

A tagállamoknak legalább ötévente a teljes közúti hálózatukra kiterjedő biztonsági értékelést kell majd készíteniük az irányelv hatálya alá tartozó teljes úthálózatról a baleseti kockázatok értékeléséhez és a felvetődő problémák orvoslásához. Az első hálózati szintű közúti közlekedésbiztonsági felméréseket legkésőbb 2024-ig el kell végezni - közölték.

Az úthálózat közlekedésbiztonsági kezelésére irányuló eljárások során szisztematikusan figyelembe kell majd venni a gyalogosokat, a kerékpárosokat és más, úgynevezett veszélyeztetett úthasználókat is. A tanács közleménye szerint az unió területén 2017-ben bekövetkezett halálos kimenetelű közúti balesetek áldozatainak közel fele ugyanis veszélyeztetett úthasználó volt.

A jogalkotási eljárás a szabálymódosítás elfogadásával lezárult, az irányelv a kihirdetése után 20 nappal lép hatályba. A tagállamoknak ezt követően két év áll rendelkezésükre arra, hogy az irányelvet átültessék a nemzeti jogrendjükbe. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pontosító
2019. OKTÓBER 11. [ 19:58 ]

Sokszor utazom Székelyföldre. Sokkal kevesebb balesetet láttam útközben mint idehaza. Akkor kik is vezetnek veszélyesen?


Kritikus
2019. OKTÓBER 11. [ 15:22 ]

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy valaki átvette a Kritikus nevet és azt használja. A mai hozzászólást 8,36 kor nem én írtam és nem is értek vele egyet. Ezek után más név alatt írom hozzászólásaimat.


Kritikus
2019. OKTÓBER 11. [ 8:36 ]

Szorgalmazni kellene a két ország gépkocsi vezetőinek korlátozását a közlekedésben. Aránylag túl sok balesetet okoznak, és nagy arányban valóban közveszélyesen vezetnek.


Kritikus
2019. OKTÓBER 9. [ 21:38 ]

A vezetői engedélyeket, sofőrkártyákat adják/veszik és nem vizsgáznak érte, ez itt lényeg. Hogyan tud egy írástudatlan jogosítványt szerezni- kérdem én! Nem kamu találkoztam már ilyennel is. A becsületesek pedig szenvedjenek érte, 2 egész évet az új jogszabályok értelmében. És nem azok okozzák a balesetek 85% akik megszenvedtek a jogsiért.


Cinike
2019. OKTÓBER 8. [ 9:33 ]

Külön figyelmet szentelhetnének a bolgár és különösen a román vezetőkre az EU-ban. Köztudottan jelentős részük közveszélyesen vezet.


A világ a militarizált politika veszélyes korszaka felé sodródik, ezért Moszkvának és Washingtonnak sürgősen nukleáris fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat kell kezdeniük - jelentette ki Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője pénteken az Izvesztyija című orosz napilapnak nyilatkozva. A 88 éves politikus,...
2019. OKTÓBER 18.
[ 18:47 ]
A német szövetségi rendőrség vezetése utasítást adott az ellenőrzés megerősítésére az országhatár valamennyi szakaszán, az egységek feladata az illegális határátlépés és a határokon átívelő bűnözés elleni intenzívebb fellépés, és az embercsempészek új módszereinek feltárása - jelentette pénteken a Der...
2019. OKTÓBER 18.
[ 17:59 ]
Noha az európai uniós csúcstalálkozón a legtöbb tagállam az unió bővítése mellett érvelt, nem volt egyetértés Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megnyitását illetően, ezért a kérdés 2020-ban ismét a tagországok vezetőinek asztalára kerül - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a...
2019. OKTÓBER 18.
[ 17:47 ]
Beolvasás folyamatban