Világ
Átvette az Európai Bizottság elnöki tisztségét Ursula von der Leyen
Betűméret:             

Átadta a stafétát Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke Ursula von der Leyennek, méghozzá olyan hangulatban, amit az elmúlt öt év alapján várni lehetett.

Juncker viccelődni próbált, nagy füleket és jó szemeket kívánt Von der Leyennek, hogy az új elnök mindent meghalljon és meglásson, ami fontos Európában. A hagyományok szerint egy kis harangot is átadott Von der Leyennek, bár szerinte az teljesen haszontalan. Az új bizottság közben elkezdte a munkát Várhelyi Olivér magyar biztossal – közölte az M1 Híradója.

Elcsukló hangon kezdte rövid búcsúbeszédét az Európai Bizottság leköszönő elnöke Brüsszelben. Jean-Claude Juncker néhány mondat után viszont már viccelődni próbált, nagy füleket és jó szemeket kívánt utódjának, Ursula von der Leyennek.

Ursula von der Leyen hivatalosan vasárnap óta vezeti a brüsszeli testületet, a ceremóniát kedden tartották meg, amelyen Jean-Claude Juncker jelképesen átadta az ülések vezetésén használt csengőt, majd hozzátette, szerinte a csengő teljesen haszontalan. Jean-Claude Juncker kétségtelenül nehéz örökséget hagyott utódjára – hangzott el az M1 Híradójában.

Közben megkezdte munkáját Várhelyi Olivér is. Az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosa a nyugat-balkáni országok integrációjáról beszélt a külügyi bizottság ülésén. Az M1-nek azt mondta, az új bizottság gőzerővel dolgozik azon, hogy már a jövő év elején átfogó bővítési csomagot tegyen az asztalra.

Az uniós biztos most úgy látja, Albániával és Észak-Macedóniával akár már jövő márciusban elkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások.

Várhelyi Olivér: Hiteles csatlakozási perspektívát kell biztosítania a Nyugat-Balkánnak

Mivel a Nyugat-Balkán szerves része Európának, az Európai Uniónak hiteles csatlakozási perspektívát kell biztosítania a régió minden egyes országának - hangsúlyozta Várhelyi Olivér, a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottságának ülésén kedden.

Várhelyi Olivér, a nyugat-balkáni országok uniós integrációs folyamatáról folytatott kerekasztal beszélgetésen hangsúlyozta, minél hamarabb meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

Ezek az országok már teljesítettek, ezért az uniónak kötelessége megkezdeni velük a tárgyalásokat. Ugyanakkor egyeztetésre van szükség azokkal az uniós tagállamokkal, amelyeknek még vannak fenntartásaik a bővítést illetően. Kijelentette, a nyugat-balkáni integráció kérdését nem szabad megkérdőjelezni. Az új Európai Bizottság a bővítés kérdését még magasabb szintre emeli, dinamizálni kívánja, és azon kíván dolgozni, hogy azt úgy az európai és a régió országai számára is hitelesebbé tegye.

Az uniós biztos sajnálatát fejezte ki, hogy az Európai Tanács októberi csúcsértekezletén nem volt egyetértés Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdését illetően.

"Elkötelezettségünk uniós perspektívájukat illetően változatlan. Mindkét érintett ország esetében meg fogom védeni az uniós bizottság csatlakozási tárgyalások megnyitását célzó törekvéseit" - mondta.

Azt közölte, hogy az Európai Bizottság a jövő év első hónapjában terveket fog bemutatni arra vonatkozóan, hogyan kívánja gyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat azok eredményességének fokozása, és az együttműködések erősítése érdekében. A bizottság célja, hogy az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa már márciusi ülésén döntést hozhasson a tárgyalások megkezdéséről - mondta.

Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte, hogy az unió még a Zágrábban, jövő májusban tervezett EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtt pozitív üzenetet küldjön a régió országainak.

Beszédében aláhúzta, hogy az uniónak segítenie és gyorsítani kell a reformfolyamatokat minden egyes tagjelölt nyugat-balkáni ország esetében. A reformok hatásaira kell fókuszálni, egyebek mellett a gazdasági fejlődés és az életminőség javítása érdekében - mondta.

Kijelentette, az uniós bizottság nagy hangsúlyt fektet a jogállamiság biztosítására is, a gazdasági fejlődésre, az intézmények demokratikus működésére és a közhivatalok reformjára. Ezen alapvető fontosságú követelmények teljesítése és az erős politikai elkötelezettség elengedhetetlenek egy jövőbeli tagsághoz. Nem csak az Európai Unió kedvéért, hanem az egyes országok polgárainak érdekében is - húzta alá.

Fontosnak nevezte az is, hogy a régió minden országának már a csatlakozás előtt részesévé váljon a zöld megállapodásnak, a digitális menetrendnek, valamint a szállítás és az energiaáramlás szabad hálózatának. Mindezek gyarapodást és munkahelyeket teremtenek az országoknak, polgáraiknak pedig nem kell várniuk a csatlakozásig, hogy részesülhessenek e kulcsfontosságú politikák előnyeiből - jelentette ki.

Kiemelte továbbá, hogy ezzel egy időben az Európai Uniónak is teljesítenie kell a ráeső feladatokat annak érdekében, hogy készen álljon a bővítésre, amikor a jelölt országok megfelelnek a kívánt feltételeknek.

Azt hangoztatta, hogy a már megkezdett tárgyalásokat folytatni kell, a csatlakozási feltételek szabályaihoz pedig ragaszkodni kell, azokat a folyamat közben megváltoztatni nem szabad. Ha az európai unió nem tartja magát adott szavához, nem képes az integrációs folyamatok serkentésére, hitelességét veszíti el - tette hozzá Várhelyi Olivér.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke beszédében sajnálatát fejezte ki, hogy sem Albániával, sem Észak-Macedóniával nem kezdődhettek meg a csatlakozási tárgyalások. Elengedhetetlennek nevezte, hogy feloldódjanak az unión belüli nézetkülönbségek a bővítés témájában.

Az Európai Parlament mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy minél hamarabb szorosabb kapcsolat fonódjon a régió országai és az Európai Unió között. Szavai szerint vannak ugyanis olyan kihívások, amelyet az unió csak partnerországaival közösen tud megoldani. Ezek között a klímaváltozást és a migrációs nyomást nevezte meg. (M1, MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Cinike
2019. DECEMBER 4. [ 9:34 ]

Pedig néhány évvel ezelőtt még plágium-ügy borzolta a kedélyeket.


Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban