Világ
Szaúdi pilóta gyilkolt Floridában, négy embert lőtt agyon

Négy halott és nyolc sebesült a floridai merénylet mérlege, a rendőrök végeztek a lövöldözővel. A szaúdi király maga hívta fel Trumpot a merénylet után.

Merényletet követett el a floridai Pensacolában lévő haditengerészeti támaszponton a szaúdi légierő ottani kiképzésen résztvevő egyik tagja, helyi idő szerint péntek délután. A férfi négy embert agyonlőtt, nyolc személyt pedig megsebesített. Az elkövetőt a seriff helyettesei lőtték le tűzharcban.

A feltételezett elkövető, Mohamed Száed Alsamráni alhadnagy, kézifegyverrel lövöldözött a kiképző központ elméleti oktatási épületében. Ron DeSantis, floridai kormányzó arról tájékoztatott, hogy az elkövető azon a továbbképző programon vett részt, amely régóta nyitva áll az Egyesült Államok szövetségesei számára. A kormányzó elmondta azt is, hogy számtalan kérdés vetődik fel az elkövető személyét illetően, és leszögezte, hogy Szaúd-Arábia kormányzatának - éppen azért, mert a lövöldöző szaúdi volt - "segítenie kell az áldozatok hozzátartozóin".

A merénylet után a szaúdi uralkodó nemcsak Donald Trumpot hívta fel telefonon, hanem közleményt is kiadott, amelyben "gyűlöletes bűncselekményként" ítélte el a merényletet, és egyben bejelentette, hogy a szaúdi biztonsági szolgálat munkatársai máris együttműködnek amerikai partnereikkel, hogy megpróbálják felderíteni a lövöldözés indokait, lehetséges okait.

Hat szaúdi nemzetiségű személyt őrizetbe vettek a történtek után - írja a New York Times. Köztük három olyat is kihallgatnak a hatóságok, akik szemtanúk szerint végig videózták az ámokfutást. Terrortámadásra utal, hogy a SITE dzsihádistákat figyelő szervezet szerint az elkövető Twitter-oldalán a merénylet előtt végakaratát is közzétette, melyben a gonosz nemzetének nevezte az Egyesült Államokat, többek között Izrael támogatása miatt. Oszáma bin Ládent is idézte a szövegben.

Az elmúlt hetekben a szaúdi királyi haditengerészeti erők 18 haditengerészeti pilótája és 2 fős földi kiszolgáló személyzet érkezett továbbképzésre Pensacolába, amely Floridának az alabamai határhoz közel eső vidékén található. Amerikai sajtóinformációk szerint a továbbképzésre érkezőket, akik általában a szaúdi elit családjaiból kerülnek ki, mind a sivatagi királyságban, mind az Egyesült Államokban előzetesen szigorú ellenőrző vizsgálatoknak vetették alá.

A támaszponton több mint 16 ezer katona és több mint 7 ezer polgári személy dolgozik.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2019. DECEMBER 7. [ 16:48 ]

... ha ezeket az embereket kétszer is átvilágították, és mégis megtörténhetett, akkor mennyire lehet megbízhatóan értékelni azokat, akik a tiltott határátlépéssel jutnak Európába, papírokkal vagy anélkül? Mennyire józan átgondolás a migráns-kvóta újboli felmelegítése? Az Európában történt terrorcselekmények nem elegendőek a kijózanodásra?


Trump és Biden egymást bírálták - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 22.
[ 8:34 ]
Az eddigi közepesről magas szintre emelte hétfőn a brit kormány a koronavírus-járvány intenzitását jelző készenléti fokozatot. A brit egészségügyi minisztérium hétfő este bejelentette: az intézkedés előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország -...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 21:06 ]
Újabb szankciókat jelentett be hétfőn az amerikai kormányzat huszonhét iráni személy és szervezet, köztük a teheráni védelmi minisztérium, továbbá Nicolás Maduro venezuelai elnök ellen. A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök rendeletet írt alá, amelynek értelmében "befagyasztják mindazoknak az...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 19:54 ]
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus hétfőn felszólította Oroszországot, hogy adja át azokat a ruháit, amelyeket életveszélyes rosszullétekor viselt. A Németországban lábadozó Navalnij ezt honlapján tudatta. "Mielőtt megengedték volna (az orosz hatóságok), hogy Németországba vigyenek, leszedték rólam az...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 19:21 ]
Beolvasás folyamatban