Világ
Szlovák újságíró-gyilkosság: Megkezdődött a főtárgyalás

A vádirat felolvasásával megkezdődött a nagy botrányt és belpolitikai viharokat is kiváltó, két évvel ezelőtti szlovákiai újságíró-gyilkosság bűnvádi perének főtárgyalása a bazini különleges bíróságon hétfőn.

A vádirat hat vádpontot tartalmaz, az újságíró, Ján Kuciak és barátnője meggyilkolásán kívül egy másik, korábban elkövetett gyilkosságot, illetve többrendbeli engedély nélküli fegyvertartást.

A főtárgyalás első napján a vádlottak padján négyen ültek, köztük a gyilkosságok végrehajtásával vádolt Sz. Tamás és társa M. Miroslav, aki korábban már bevallotta Kuciak és barátnője meggyilkolását. Rajtuk kívül ott ült a gyilkosság állítólagos megrendelője, K. Marián nagyvállalkozó, akinek indítéka a vádirat szerint bosszú volt, illetve Zs. Alena is, aki a vádirat szerint afféle összekötő szerepet játszott a gyilkosság megrendelése során. Az ügy ötödik vádlottját, Andruskó Zoltánt, a vád koronatanúját, aki ugyancsak közvetített a gyilkosság megrendelésében, december végén egy különtárgyaláson vádalku keretében már jogerősen börtönben letöltendő 15 évi szabadságvesztésre ítéltek .

A vádirat szerint K. Marián azért rendelte meg Ján Kuciak megölését, mert az újságíró több írást közölt az ő - a cikkek szerint bűnös - gazdasági tevékenységéről. A vád szerint a nagyvállalkozó 2017 végén rendelte meg a gyilkosságot Zs. Alenánál, aki ezután megkereste Andruskó Zoltánt, akinek 20 ezer eurós adóssága elengedését és további 50 ezer eurót ígért az újságíró haláláért. Andruskó a gyilkosság kivitelezésével a korábban rendőrnyomozóként dolgozó Sz. Tamást és a volt hivatásos katona M. Miroslavot bízta meg, akiknek 40 ezer eurót ígért a gyilkosság végrehajtásáért. Andruskó korábban azt vallotta, hogy azért fordult Sz. Tamáshoz és M. Miroslavhoz, mivel tudta, hogy 2016 végén egy rablás során már meggyilkoltak egy vállalkozót, Molnár Pétert. Ez is szerepel a főtárgyalás vádiratában.

A vádirat felolvasása után a vádlottak gyakorlatilag fenntartották korábbi vallomásaikat, vagyis K. Marián, Zs. Alena és Sz. Tamás ártatlannak vallották magukat a gyilkosságok ügyében. A nagyvállalkozó K. Marián ugyanakkor beismerte bűnösségét abban, hogy a rendőrök a házában engedély nélkül tartott lőszert találtak, M. Miroslav pedig megerősítette korábbi vallomását, amelyben elismerte Ján Kuciak és barátnője, Martina Kusnírová meggyilkolását, illetve a másik, 2016-ban elkövetett gyilkosságot is.

A vádiratban szereplő vádpontok alapján az elkövetők 25 évi vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetők.

A hírhedt újságíró-gyilkosság áldozatait - a fiatal szlovák újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét - 2018 február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, s heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához - köztük Robert Fico kormányfő lemondásához - és a kabinet széles körű átalakításához vezettek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Németországban immár harmadik napja regisztráltak ezernél több új koronavírus-fertőzöttet: az elmúlt 24 órában 1122-vel bővült a fertőzöttek, és tizenkettővel a halálos áldozatok száma - tájékoztatott a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) szombaton. Velük együtt 215 336 fertőzöttje és 9195...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 11:49 ]
Peking és Teherán Donald Trump amerikai elnök, Moszkva pedig Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje meggyengítését szeretné elérni - jelentette ki William Evanina, az amerikai Országos Elhárítási és Biztonságpolitikai Központ (NCSC) igazgatója egy péntek délután nyilvánosságra hozott közleményében. Az...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 7:55 ]
A világon 19 296 761 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 720 074, a gyógyultaké pedig 11 682 733 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 19 091 446 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 714 767, a gyógyultaké...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 7:50 ]
Beolvasás folyamatban