Világ
Plenković: Fontos, hogy az EU Bosznia-Hercegovinának is megadja a tagjelölt státuszt

Horvátország támogatja Ukrajna és Moldova uniós tagjelöti státuszának megadását, ahogy Georgia esetében is bizonyos feltételek mellett, valamint fontosnak tartja, hogy az Európai Unió Bosznia-Hercegovinának is biztosítson uniós perspektívát - jelentette ki Andrej Plenković horvát miniszterelnök Brüsszelben szerdán.

Plenković, az Európai Parlament plenáris ülésének Ez Európa című vitasorozat keretében elmondott beszédében leszögezte: Horvátország lesz az első, amely támogatni fogja Bosznia-Hercegovina uniós tagjelölti státuszának megadását.

Hozzátette, az országával szomszédos Bosznia-Hercegovinának számos reformot kell végrehajtania és kötelezettségvállalásokat teljesítenie a tagjelölti státusz megadásához. "Nem szabad ugyanakkor, hogy a Nyugat-Balkán vasúti szerelvényében Bosznia-Hercegovina legyen az utolsó kocsi" - fogalmazott.

A horvát miniszterelnök reményét fejezte ki az Európai Tanács csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett csúcstalálkozóján megnyitja az utat Ukrajna előtt az Európai Unió felé. A tagjelölti státusz megadása Ukrajnának fontos jelzést küld arról, hogy az EU kiáll a szabadság és a demokrácia mellett - mondta.

Ukrajna és Moldova, valamint Georgia uniós perspektívájának megnyitása fontos lenne Európa jövője szempontjából. A szomszédságban lévő partnerekkel ápolt kapcsolatok és a közös jövő kilátásai felértékelődnek, a jelenlegi nemzetközi helyzetben ugyanis egymással szembe helyezkednek a demokratikus országok és a tekintélyelvű rendszerek - mondta.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Plenković egyebek mellett azt mondta, Moszkva azon kijelentése, hogy "nácitalanítani" kell Ukrajnát, azonos azzal a szerb politikával, amelyet a szomszédos ország az 1990-es évek első felének balkáni háborújában a horvátokkal szemben képviselt.

A háború nyomán kibontakozó energiaválsággal kapcsolatban a horvát miniszterelnök a szükséges hálózatok, gáz- és olajvezetékek újratervezésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Továbbá azt mondta: Horvátország cseppfolyósítottföldgáz-terminálja révén (LNG) saját energiaellátásának biztosítása mellett kész arra, hogy szomszédai, köztük Magyarország számra is szállítson földgázt. Az Adria olajvezeték kapacitásának növelésével Horvátország olajat képes szállítani más országok mellett Magyarországra is - mondta. Ez a csővezeték bőségesen el tudja látni a környező országokat - tette hozzá.

Andrej Plenković, a külügyi, védelmi és biztonságpolitikai döntéshozatal reformjára tett javaslattal kapcsolatban azt mondta, mindenekelőtt valamennyi tagország álláspontjának megértésére kell törekedni. Kompromisszumot csak megfelelő érvekkel, csak megfelelő megközelítés mellett folytatott tárgyalások útján lehet elérni. Számos tagállam, különösen a kis és közepes méretű tagországok vonakodnak a döntéshozatal megváltoztatásáról tervezet vitától, ugyanis tudják, hogy mely tagállam milyen súlyt képvisel az Európai Unió Tanácsában - tette a horvát miniszterelnök. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Még mindig el akarja foglalni Ukrajna jelentős részét Vlagyimir Putyin orosz elnök, így látja az amerikai hírszerzés igazgatója. Avril Haines szerint az orosz csapatok jelentősen meggyengültek a háború több mint négy hónapja alatt, de így is sikerrel foglalnak el új területeket. Igaz, rendkívül lassan, így ahhoz, hogy Putyin...
2022. JÚNIUS 30.
[ 10:00 ]
Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagját, Salah Abdeslamot, a párizsi különleges esküdtszék. A tíz hónapig tartott per végén az öt...
2022. JÚNIUS 30.
[ 0:25 ]
Az újabb NATO-erők kelet-európai telepítése kompenzáló intézkedéseket eredményez majd Oroszország részéről, Moszkva pedig rendelkezik azokkal a képességekkel és erőforrásokkal, amelyekkel garantálhatja saját biztonságát - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak...
2022. JÚNIUS 29.
[ 21:08 ]
Beolvasás folyamatban