Világ
Megbukott az idegenforgalmi idény Montenegróban: Üresek a strandok, a nyugágyak és napernyők 25 euróba kerülnek
Betűméret:             

Teljesen kudarcot vallott az idei nyári idény Montenegróban, üresek a strandok, és a part-menti bárok, 32 százalékkal kevesebb vendég érkezett, mint tavaly július közepén, derült ki a montenegrói turisztikai szervezetek adataiból.

Ennek okaként az idegenforgalmi szakértők az ukrán, az orosz, valamint a szerbiai turisták hiányát említik, ezek a polgárok teszik ki általában a külföldi vendégek javát, de az sincs kizárva, hogy a nyugágyak, az ételek és az italok ára tántorította el a turistákat. Egy négytagú család számára akár 500 euróba is kerülhetnek a nyugágyak és napernyők tíz napra Budván, Petrovacon vagy Ulcinjban. Nyugágy és napernyő nélkül lehet ugyan nyaralni, de ez voltaképpen a strand bérlete, ugyanis nagyon kevés helyen lehet csak úgy, fizetés nélkül leteríteni a törölközőt. De egy palack ivóvíz is 4 euróba kerül.

Nincsenek vendégek

Ivan Ivanović, a budvai vendéglátósok egyesületének tagja, szállodatulajdonos szerint az idei idény minden várakozást alulmúlt a vendégek számát tekintve.

„Az idény legelején nagyon jó volt a látogatottság az előszezonban. Ebben az időszakban nagyon sok turista érkezett hozzánk Skandináviából, Németországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából. Ezek azonban olyan vendégek, akik általában az előszezonban szeretnek jönni, júliusban és augusztusban ritkán nyaralnak itt. Most a szállodák sokkal kevesebb vendéget fogadnak, mint tavaly. Ami a magánszállásokat illeti, még rosszabb a helyzet. A korábbi években ebben az időszakban főként a keleti és regionális területekről érkezett vendégek töltötték meg az apartmanokat, de ez szintén kudarcot vallott az idén, főleg akkor, ha a szerb turistákról beszélünk”, magyarázta Ivanović.

Abazović: Olyanok az árak, mint a francia Riviérán

Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök elmondta, hogy az előszezon nagyon jó volt, a főszezon viszont „kicsit lassan indul be, és az árak olyanok, mint a francia Riviérán”.

„Senki sem gondolhatja azt, hogy megismétlődhet a tavalyi idény, amikor hihetetlen volt a forgalom, mert 45 napig mi voltunk az egyetlen ország, amely kinyitotta kapuit a turisták előtt. Alkalmazkodnunk kell az új trendekhez. A tengerparton olyanok az árak, mint a francia Riviérán, ilyen még sosem volt Montenegróban”, tette hozzá Abazović.

Branka Džoganović, a montenegrói magánszállásadók szövetségének igazgatója hangsúlyozta, hogy a turisztikai idény csúcsán a magánszálláshelyek kihasználtsága 30 százalék körüli.

„A nyári idény előtti bejelentésekhez képest lényegesen alacsonyabb a kapacitások kihasználtsága, ami már májusban is megmutatkozott. Ennek jelzésértékűnek kellett volna lennie, hogy tennünk kell valamit. A visszaigazolt foglalások alapján jelentős számú vendégre számítunk július 20-ig, akik többnyire a régióból és a diaszpórából érkeznek. Emellett mindig van bizonyos számú vendég, aki előjegyzés vagy bejelentkezés nélkül érkezik. De mi továbbra is spontánul és szervezetlenül cselekszünk, amiért évről évre egyre rövidebb idénnyel fizetünk. Ez nem csak Budvára vonatkozik, hanem többé-kevésbé minden településre, amely a tenger mellett van”, mutatott rá.

Akár napi 1.000 euróba is kerülhet a legdrágább strand

Akár hiszik, akár nem, Montenegróban – a Bečićibe vezető alagút előtt – van egy strand, ami akár napi 1.000 euróba is kerülhet. Ezért az összegért, a Dukljanski vrtovi szállodakomplexumhoz tartozó strandon két ágyat, egy napernyőt, egy tányér osztrigát, pezsgőt, egy tál gyümölcsöt és több üveg vizet kaphatunk.

Ez az egész napos luxus ára, de a ministrandon 250 euróért is eltölthetünk egy napot, ebbe az árba viszont csak a két nyugágy és a napernyő tartozik bele.

Nagy problémák

Džoganović hozzátette: a légi közlekedés is problémát jelent, mert az ezret is meghaladja a törölt járatok száma, ami nagy gondokat okozott a magánszervezésben érkező vendégeknek.

„A repülővel érkező utasok csekély száma miatt nálunk is kisebb az igény a bérelt járművek iránt. Tekintettel a magas üzemanyagárakra, amit nem tudunk befolyásolni, városi szinten is szükség lett volna egy kedvezményrendszer kialakítására, mondjuk kedvezőbb parkolási díjjal, vagy kedvezőbb árakkal a szervezett csoportokat hozó autóbuszok számára. Korrigálhattuk volna az autópálya-használati díj árát is. Ehhez képest drágultak a kompjegyek árai, és az sem válik a hasznunkra, hogy napról napra forgalmi dugók képei árasztják el az internetet”, tette hozzá Džoganović. (Informer)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Katalin
2022. JÚLIUS 20. [ 0:22 ]

Az egész cikk egy hazugság.


mukica
2022. JÚLIUS 19. [ 11:23 ]

Végeredményben kecskepásztorkodásból is meg lehet tisztességesen élni, igaz, ott nincs extraprofit.


A Gázai övezetben a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, és a Libanonban az Irán támogatta síita Hezbollah milícia ellen folytatott háborúról és azok után várható rendezésről tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben kedden este. A két és fél...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:53 ]
A brit védelmi miniszter szerint Oroszország és Észak-Korea szélesedő katonai együttműködése Európa biztonságát is veszélyezteti. John Healey, aki a londoni alsóház képviselőinek tartott kedd este tájékoztatást az ukrajnai háború fejleményeiről, úgy fogalmazott: nagyon valószínű, hogy megkezdődött több száz...
2024. OKTÓBER 23.
[ 6:42 ]
Megölték az Iszlám Állam terrorszervezet iraki vezetőjét – jelentette be kedden Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök. A kormányfő hősies bevetésről beszélt a Hamrin-hegységben. A terroristák válija (kormányzója) mellett a szélsőségesek másik nyolc vezetőjét is megölték az akcióban. „A terroristáknak nincs...
2024. OKTÓBER 22.
[ 22:05 ]
Beolvasás folyamatban