Világ
Teljesen körbezárta Kína hadihajóival Tajvant egy nagyszabású hadgyakorlat keretében
Nancy Pelosi szerint az a baj a tajvani látogatásával, hogy ő nő
Betűméret:             

Csütörtökön gyakorlatilag teljesen körbezárta Kína hadihajóival Tajvant egy nagyszabású hadgyakorlat keretében. Beszámolók szerint már éles lövéseket is leadtak a sziget keleti partjainál. A feszültség óriási a térségben, miután Kína minden figyelmeztetése ellenére Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke kedden Tajpejbe látogatott. Kínai tisztviselők arra kérték a légitársaságokat, hogy kerüljék el Tajvan légterét. Mindeközben Pelosi meghökkentő magyarázattal szolgált a látogatását övező konfliktusra.

Csütörtökön a kínai néphadsereg újabb hadgyakorlatba kezdett Tajvan környékén, a kínai állami televízió szerint a helyi idő szerint vasárnap délben befejeződő műveletben a haditengerészet és a légierő is részt vesz, és éleslövészetet is tartanak. A kínai hadsereg Pelosi Tajvanra érkezése napján, kedden már hadgyakorlatot kezdett a zónában. Peking hevesen tiltakozott a látogatás ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet.

A régió hat területét „veszélyeztetett zónának” minősítő riasztás a Bloomberg szerint hongkongi idő szerint csütörtök déli 12 órától vasárnap déli 12 óráig tartó katonai gyakorlatok miatti repülési korlátozásokról értesítik a légitársaságokat.

Az éleslövészetes hadgyakorlatok miatt a tajvani védelmi minisztérium a nemzetközi jog és Tajpej szuverenitásának megsértésével vádolta meg Pekinget szerdai sajtótájékoztatóján.

Csütörtök reggel a Reuters hírügynökség tudósítása szerint Kína 27 harci gépet rendelt a két országot elválasztó tengerszorosba, ebből 22 vadászgép át is lépte a szoros középvonalát, amelyet nem hivatalos határként kezelnek a felek. Ugyanakkor az elmúlt két napban már „48 kínai katonai repülőgép, többnyire vadászrepülőgép, zümmögött Tajvan körül” – számoltak be róla Fox News munkatársai.

Mondani sem kell, hogy a kiélezett helyzet hihetetlenül veszélyes, főleg ha figyelembe vesszük egy „véletlen” incidens lehetőségét a tajvani erők, Kína és az amerikai haditengerészet között. Fontos tényező az is, hogy két nappal ezelőtt a USS Reagan csapásmérő is belépett a térség vizeire.

A szigetet saját területének tekintő Kína hetek óta arra figyelmeztetett, hogy Nancy Pelosi mondja le az utazást, mert Peking azt nem fogja ölbe tett kézzel nézni, ennek ellenére a washingtoni diplomata kedden megérkezett Tajvanra. A kínai külügyminisztérium szerint

az amerikai politikus látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a térségben, és árt a kínai–amerikai kapcsolatoknak is.

Nancy Pelosi azóta már biztonságban elhagyta a szigetországot, és a dél-koreai Szöulba repült, ahol egyébként sem Yoon Suk-yeol elnök, sem pedig az ország külügyminisztere nem fog vele találkozni. A dél-koreai elnök szabadságon van, a miniszter pedig a közeli Kambodzsában.

A politikus tajvani útja növekvő regionális feszültségeket okozott, amelynek köszönhetően a szigetország most egy nukleáris szuperhatalom célkeresztjében van – emelte ki a Zerohedge.

Nancy Pelosi a fejleményeket azzal magyarázta, hogy az emberek azért dühösek, mert ő nő.

„Nem mondtak semmit, amikor férfiak jöttek” – mondta szerdán, Caj Jing-ven tajvani elnök mellett állva Nancy Pelosi. Az amerikai házelnök ezt a következtetését abból vonta le, hogy Lindsey Graham, Bob Menendez, Richard Burr, Ben Sasse, Rob Portman, és Ronny Jackson szenátorok korábbi látogatásai ellentétben a mostanival nem borították fel a térség biztonságát. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Letette hivatali esküjét vasárnap Kolumbia első baloldali elnöke, aki azt ígérte, harcol az egyenlőtlenségek ellen és békét hoz az országba. Gustavo Petro, az M-19 gerillacsoport korábbi tagja nyerte a júniusi elnökválasztást, legyőzve a piacbarát gazdaságban mérsékelt változásokat ígérő konzervatív pártokat,...
2022. AUGUSZTUS 8.
[ 8:58 ]
Vasárnap éjfél előtt életbe lépett az egyiptomi közvetítéssel megkötött tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között, a pénteken indított izraeli Hajnalhasadás hadművelet véget ért - jelentette a helyi média hétfőn. Egyiptom vasárnap átfogó és kölcsönös tűzszünetre szólította fel a feleket, és az Iszlám...
2022. AUGUSZTUS 8.
[ 7:31 ]
Egyiptom átfogó és kölcsönös tűzszünetre szólította fel a feleket, az Iszlám Dzsihád elfogadta a feltételeket - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap este. Egyiptom a felhívásban kijelenti, hogy "erőfeszítéseket tesz, és elkötelezett amellett, hogy kiszabadítsák" az Iszlám...
2022. AUGUSZTUS 7.
[ 22:01 ]
Beolvasás folyamatban