Világ
Lengyel államtitkár: Igazságtalanok Volodimir Zelenszkij szavai a gabonaexportról
Betűméret:             

Meghökkentőnek és igazságtalannak nevezte szerdán Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ 78. ülésszakán elhangzott, az ukrán gabonaexportra vonatkozó szavait.

A külügyminisztérium bejelentette, hogy a beszéd miatt bekérették Vaszil Zvaricsot, Ukrajna varsói nagykövetét.

"Hallottam azt a kijelentést. Csak azt mondhatom, hogy ezek a szavak meghökkentőek, de igazságtalanok is" - válaszolt az államtitkár a lengyel közszolgálati rádió kérdésére.

Przydacz arra reagált, hogy Zelenszkij előző napi beszédében kijelentette: "Egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg". Az ukrán elnök szerint az ilyen országok "valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára".

"Az ukrán kormányzat igazából eltaszítja az őt támogató kezeket" - jelentette ki Przydacz Zelenszkij nyilatkozatára reagálva. Emlékeztetett: Lengyelország az utóbbi hónapokban kulcsszerepet játszott a Ukrajnát támogató politikában.

Annak kapcsán, hogy Lengyelország szeptember 16-tól nemzeti hatáskörben valósítja meg az Európai Bizottság által feloldott, az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintő behozatali tilalmat, az államtitkár rámutatott: Lengyelország továbbra is lehetővé teszi az ukrán gabonafélék tranzitját a saját területén keresztül. A kijevi vezetésnek azt is szem előtt kellene tartania, hogy az Ukrajna számára szükséges áruk többsége Lengyelországon át érkezik - jegyezte meg.

Przydacz aláhúzta: a lengyel gazdasági érdekek védelmétől eltekintve, biztonságpolitikai szempontból fontos, hogy Varsó támogassa Kijevet az ukrajnai háborúban. "Minél messzebb van az orosz hadsereg a lengyel határtól, annál jobb" - jelentette ki.

Zelenszkij nyilatkozatát szerdán Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is kommentálta. "Remélem, hogy ezek a szavak nem Lengyelországnak szólnak. A mi országunk neve nem hangzott el, ezért nem szeretném így értelmezni őket" - mondta a szóvivő az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva. "Az ilyen helyzetekben mindig higgadt kifejezésekre van szükség" - tette hozzá.

"Az Oroszország által okozott konfliktusban mi kezdettől fogva úgy viselkedtünk, hogy megmentsük Európa, Ukrajna biztonságát, de Lengyelországét is" - hangsúlyozta Müller.

Később szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arra reagált a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban, hogy Kijev hétfőn panasszal fordult a genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három európai uniós tagország - Magyarország, Lengyelország és Szlovákia - az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát. Tarasz Kacska ukrán gazdasági és kereskedelmi miniszterhelyettes pedig kedden a Rzeczpospolita lengyel napilapnak adott interjúban jelezte: Ukrajna a közeli napokban embargót vethet ki a lengyel hagymára, paradicsomra, káposztára és almára.

Morawiecki hangsúlyozta: Varsó elvárja, hogy Kijev megértse az ő érdekeit. "Figyelmeztetem az ukrán vezetést, hogy amennyiben ilyen módon eszkalálják a konfliktust, újabb termékeket veszünk fel a tilalmi listánkra" - jelentette ki a miniszterelnök. (MTI)

Egyre súlyosabb hangnemet üt meg a kommunikáció Lengyelország és Ukrajna közt. A két, közeli barátságot ápoló ország gyakorlatilag a mezőgazdasági ágazatot érintő háborúba kezdett egymással, Ukrajna tervezett megtorló akciójára és az ezt megelőző Zelenszkij-beszédre pedig számos vezető lengyel politikus emelt hangnemben reagált.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Felderítő repüléseket kezd a brit királyi légierő (RAF) a Földközi-tenger keleti medencéjében a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet által októberben Izraelből elhurcolt túszok hollétének kiderítésére - közölte a brit védelmi minisztérium vasárnap. A Hamász fegyveresei október 7-én behatoltak Izrael...
2023. DECEMBER 3.
[ 8:29 ]
Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah akbar". Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették - közölte Gérald Darmanin...
2023. DECEMBER 3.
[ 6:49 ]
Emmanuel Macron francia elnök szerint az izraeli vezetésnek „pontosítania” kellene a Gázai övezetben indított hadműveleteinek célját, mert ha valóban a Hamász palesztin iszlamista szervezet teljes elpusztítását akarják, akkor szerinte a háború tíz évig fog tartani. „Azon a ponton vagyunk, hogy az izraeli hatóságoknak...
2023. DECEMBER 2.
[ 20:17 ]
Beolvasás folyamatban