Világ
Hatalmas változásokra számíthatnak a járművezetők az EU-ban
Betűméret:             

Az EU-tagállamok közlekedési miniszterei közös álláspontot fogadtak el a közúti biztonság új szabályozásairól, amelyek tartalmazzák a vezetői engedélyekről és a határokon átnyúló információcseréről szóló irányelveket.

Digitális vezetői engedély

Az Európai Bizottság idén márciusban tett javaslatot a közlekedésbiztonsági jogszabálycsomag részeként az egységes, digitális vezetői engedély bevezetésére az EU-ban. Az új szabályok megkönnyítik egyebek között egy másik tagállamban elkövetett közlekedési szabálysértés esetében kirótt bírságok behajtását, de a vezetéstől történő eltiltást is.

Az EB javaslata lehetővé tenné 17 éves kortól – vezetői engedély birtokában – a kísérővel történő vezetést, de kétéves próbaidőszakot vezetnének be számukra, és zéró toleranciát alkalmaznának ittas vezetés esetén.

Noha a fiatalok csupán a sofőrök nyolc százalékát teszik ki, öt halálos kimenetelű balesetből kettőben érintettek 30 év alatti járművezetők.

Az EU Tanácsa elfogadta az EB javaslatának legtöbb rendelkezését azzal, hogy a fiatal járművezetők próbaidőszakára vonatkozó szabályozások országonként változhatnak, tiszteletben tartva ezzel a tagállamok hatáskörét.

Rövidebb ideig lesz érvényes a vezetői engedély

A tagországok közös álláspontja szerint az idősebbek vezetői engedélyeinek érvényességi ideje önkéntes alapon továbbra is lerövidíthető marad. Egyértelműbb rendelkezéseket vezetnek be a vezetéshez szükséges fizikai és szellemi képességek ellenőrzésére.

Bővítik a közlekedési szabálysértések listáját

Javasolják továbbá az uniós szinten büntetendő közlekedési szabálysértések listájának bővítését.

A jelenlegi lista nyolc közlekedési szabálysértést tartalmaz, ezek pedig a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának elmulasztása, áthajtás a piroson, az alkohol vagy kábítószer hatása alatt történő vezetés, a bukósisak viselésének elmulasztása, a tiltott sávban történő közlekedés, valamint a mobiltelefon vagy egyéb eszköz nem megfelelő használata a vezetés közben.

A közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatos információcseréről szóló törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy ha valakit az egyik tagállamban eltiltanak a vezetéstől, akkor ezt a döntést minden tagállamban alkalmazzák, ez ugyanis a törvényben lévő kiskapuk miatt a gyakorlatban sokszor nem így történik. Ugyanez vonatkozik azokra a szabálysértésekre is, amelyek uniós szinten büntetendők.

Az Európai Parlament a decemberi plenáris ülésen szavaz ezekről a tervezetekről, majd a soron következő belga elnökség megkezdi a tárgyalásokat a parlament képviselőivel a törvény végleges szövegéről, írja a Hina.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Donald Trump úgy véli, hogy az ellene intézett szombati támadás megváltoztatta a választási kampányt, amit a republikánusok és a demokraták is elismernek. Kijelentette, a támadást követően az ország minden tájáról hívták olyan emberek, akik az élet különböző területeiről érkeznek, és eltérő politikai nézeteket...
2024. JÚLIUS 15.
[ 7:56 ]
A napok óta tomboló erdőtüzek miatt 30 napra válsághelyzetet hirdetett az északmacedón kormány vasárnap - jelentette a Vesti.mk szkopjei hírportál. Az extrém magas hőmérséklet miatt szinte minden nap tűz csap fel valahol az országban, a válsághelyzetet pedig azt követően hirdették ki, hogy szombaton mintegy...
2024. JÚLIUS 14.
[ 22:33 ]
Közös haditengerészeti gyakorlatokat kezdett Kína és Oroszország a dél-kínai tenger partján található Zhanjiangban, jelentette a kínai védelmi minisztérium vasárnap. A közös hadgyakorlatoktól a két haditengerészet együttműködésének erősítését, a szakmai tanulást és a regionális biztonság fenntartását várják,...
2024. JÚLIUS 14.
[ 22:20 ]
Beolvasás folyamatban