Világ
Hatalmas változásokra számíthatnak a járművezetők az EU-ban
Betűméret:             

Az EU-tagállamok közlekedési miniszterei közös álláspontot fogadtak el a közúti biztonság új szabályozásairól, amelyek tartalmazzák a vezetői engedélyekről és a határokon átnyúló információcseréről szóló irányelveket.

Digitális vezetői engedély

Az Európai Bizottság idén márciusban tett javaslatot a közlekedésbiztonsági jogszabálycsomag részeként az egységes, digitális vezetői engedély bevezetésére az EU-ban. Az új szabályok megkönnyítik egyebek között egy másik tagállamban elkövetett közlekedési szabálysértés esetében kirótt bírságok behajtását, de a vezetéstől történő eltiltást is.

Az EB javaslata lehetővé tenné 17 éves kortól – vezetői engedély birtokában – a kísérővel történő vezetést, de kétéves próbaidőszakot vezetnének be számukra, és zéró toleranciát alkalmaznának ittas vezetés esetén.

Noha a fiatalok csupán a sofőrök nyolc százalékát teszik ki, öt halálos kimenetelű balesetből kettőben érintettek 30 év alatti járművezetők.

Az EU Tanácsa elfogadta az EB javaslatának legtöbb rendelkezését azzal, hogy a fiatal járművezetők próbaidőszakára vonatkozó szabályozások országonként változhatnak, tiszteletben tartva ezzel a tagállamok hatáskörét.

Rövidebb ideig lesz érvényes a vezetői engedély

A tagországok közös álláspontja szerint az idősebbek vezetői engedélyeinek érvényességi ideje önkéntes alapon továbbra is lerövidíthető marad. Egyértelműbb rendelkezéseket vezetnek be a vezetéshez szükséges fizikai és szellemi képességek ellenőrzésére.

Bővítik a közlekedési szabálysértések listáját

Javasolják továbbá az uniós szinten büntetendő közlekedési szabálysértések listájának bővítését.

A jelenlegi lista nyolc közlekedési szabálysértést tartalmaz, ezek pedig a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának elmulasztása, áthajtás a piroson, az alkohol vagy kábítószer hatása alatt történő vezetés, a bukósisak viselésének elmulasztása, a tiltott sávban történő közlekedés, valamint a mobiltelefon vagy egyéb eszköz nem megfelelő használata a vezetés közben.

A közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatos információcseréről szóló törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy ha valakit az egyik tagállamban eltiltanak a vezetéstől, akkor ezt a döntést minden tagállamban alkalmazzák, ez ugyanis a törvényben lévő kiskapuk miatt a gyakorlatban sokszor nem így történik. Ugyanez vonatkozik azokra a szabálysértésekre is, amelyek uniós szinten büntetendők.

Az Európai Parlament a decemberi plenáris ülésen szavaz ezekről a tervezetekről, majd a soron következő belga elnökség megkezdi a tárgyalásokat a parlament képviselőivel a törvény végleges szövegéről, írja a Hina.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Egyesült Államok elnöke magyar idő szerint csütörtök hajnalban, egy jótékonysági eseményen kemény szavakkal illette az orosz elnököt. A CNN beszámolója szerint Joe Biden a „son of a bitch” kifejezéssel illette az orosz elnököt felszólalásában, amelyben az emberiséget fenyegető veszélyekről beszélt – írja az...
2024. FEBRUÁR 22.
[ 13:11 ]
Ketten meghaltak, három ember pedig eltűnt csütörtökön, miután egy uszály hídnak ütközött a kínai Gyöngy-folyó deltájában, Kuangcsou város közelében, melynek következtében a híd egy része leszakadt, és a járművek a vízbe zuhantak - jelentette csütörtökön a kínai állami média. A helyi hatóságok...
2024. FEBRUÁR 22.
[ 9:35 ]
A ma reggeli, gyengébb földrengés után 7 óra 3 perckor újabb földrengést észleltek Horvátországban, Pelješacnál, amely a Richter-skála szerint 3,8 fokos volt, közölte a horvát szeizmológiai szolgálat. A rengés epicentrumában 5. fokozatúra becsülték az intenzitását az EMS-skálán. Ma reggel 5 óra 7 perckor...
2024. FEBRUÁR 22.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban