Világ
Joe Biden találkozott Alekszej Navalnij családjával
Betűméret:             

Joe Biden amerikai elnök a börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető feleségével, Julija Navalnajával és lányával, Dasával találkozott csütörtökön Kaliforniában.

Újságíróknak nyilatkozva az amerikai elnök „hihetetlen bátorságú emberként” jellemezte Navalnijt. Hangsúlyozta, hogy Washington széles körben tervez további szankciókat kivetni Oroszországra.

„Holnap szankciókat fogunk bejelenteni (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) ellen, aki felelős haláláért”

– jelentette ki Biden.

Victoria Nuland megbízott külügyminiszter-helyettes a nap folyamán közölte, hogy szankciók „százait” tervezik a napokban bejelenteni azok ellen, akiket felelősnek tartanak Navalnij haláláért. Mint mondta, a legtöbb büntetőintézkedés „Putyin hadigépezetét” fogja sújtani bezárva a szankciós rendszeren meglévő hézagokat.

A szankciók bevezetését az ukrajnai háború kitörésének második évfordulójára, február 24-re időzítik. A Fehér Ház közleménye szerint Biden szívből jövő részvétét fejezte ki Navalnij családjának.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki, számos ország bekérette a helyi orosz nagykövetet. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szlovákiai Révkomáromban tárgyalt kedden Szlovákia, Magyarország és Szerbia, kormány- illetve államfője. A háromoldalú tárgyalás fő témája az illegális migráció elleni küzdelem és az EU külső határainak védelme volt. Robert Fico szlovák kormányfő baráti körben zajló kivételes találkozóként értékelte a...
2024. OKTÓBER 22.
[ 15:51 ]
Az izraeli légierő újabb légicsapásokat mért az Iránból támogatott Hezbollah síita szervezet infrastruktúrájára Bejrútban, de nem támadta a legnagyobb libanoni kórházat – közölte kedden az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, reagálva arra, hogy libanoni közlés szerint a kórház közelében izraeli légtámadásban sokan...
2024. OKTÓBER 22.
[ 13:12 ]
Különleges helyszínen tartják kedden a szlovák–magyar–szerb csúcstalálkozót. A szlovák, a magyar és a szerb delegáció is megérkezett Révkomáromba (Komárno) a keddi csúcstalálkozóra – számolt be a szlovák média. A csúcs központi témája az illegális migráció visszaszorítása. A tárgyalásokat követően a...
2024. OKTÓBER 22.
[ 11:33 ]
Beolvasás folyamatban