Világ
Olajfinomítót támadtak az ukránok saját drónokkal 1200 kilométeres távolságból
Betűméret:             

Az ukrán határtól több mint 1200 kilométerre, Tatárföldön csapott le legalább három ukrán drón, az egyikük Oroszország egyik legújabb és legdrágább olajfinomítóját találta el.

Ez volt az egyik legtávolabbi oroszországi célpont, amire ukrán drónok csapást tudtak mérni. Ukrajna azt állítja, hogy hétfőn lelőttek egy csaknem 3 milliárd forint értékű orosz Forpost felderítő drónt a Fekete-tenger felett.

Az amerikai székhelyű Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War - ISW) szerint az ukrán erők által a Tatár Köztársaságban végrehajtott dróntámadások új szintre emelték Kijev nagy hatótávolságú támadóképességeit - tudósított a Kyiv Independent.

A nemzetközi reakciók vegyesek voltak Ukrajna offenzív stratégiájával kapcsolatban. Antony Blinken amerikai külügyminiszter kifejtette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Ukrajna orosz területen végrehajtott műveleteit.

Korábbi jelentések szerint az Egyesült Államok figyelmeztette Ukrajnát az orosz olajfinomítók elleni támadások leállítására, tartva a globális olajárakra gyakorolt lehetséges negatív hatásoktól.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont azt állította, hogy az orosz energetikai- és fegyvergyártó létesítmények elleni csapások legitim katonai stratégiát képeznek és Ukrajnának joga van önvédelemből használni saját fegyvereit. Az ISW elemzői osztják ezt az álláspontot, hangsúlyozva, hogy ezek a csapások kulcsfontosságú elemei Ukrajna aszimmetrikus eszközökkel folytatott küzdelmének.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rendőrség megerősítette, hogy hat ember meghalt, többet pedig kritikus vagy súlyos állapotban szállítottak kórházba. A sérültek között van egy kisgyermek is. Több embert megkéseltek, egy férfit pedig lelőttek szombaton Sydney egyik forgalmas bevásárlóközpontjában - közölte az ausztrál rendőrség, felszólítva az...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 12:00 ]
Joe Biden időben közeli támadást vár Irán részéről Izrael ellen - az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken. Úgy fogalmazott, hogy az offenzíva "előbb, mint később" fog bekövetkezni, de megjegyezte, hogy a titkos információkat nincs módjában megosztani. Hangsúlyozta azt...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 7:38 ]
Doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumvád miatt lemondott pénteken a norvég egészségügyi miniszter. Idén ő a második tárcavezető a norvég kormányban, aki plágiumvádak miatt távozni kényszerül, írja az MTI. A 2021 októberében hivatalba lépett Ingvild Kjerkol egy nappal azt követően mondott le, hogy a norvégiai...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 20:09 ]
Beolvasás folyamatban