Világ
Putyin elfogadná a kínai béketervet
Betűméret:             

Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatja a Kína által nyilvánosságra hozott béketervet. Az orosz elnök szerint Peking az egyetlen, aki átfogóan megérti a konfliktus hátterét és globális geopolitikai jelentőségét - tudósított a Reuters alapján a portfolio.hu.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, egy szerdai interjúban kifejtette támogatását Kína ukrajnai válság békés megoldására irányuló tervével kapcsolatban. Az interjút a Hszinhua hírügynökségnek adta. Az orosz elnök szerint hazája mindig is nyitott volt a konfliktus békés rendezésére.

A kínai javaslatot és Hszi Csin-ping elnök által a múlt hónapban ismertetett alapelveket Putyin pozitívan értékelte. Megjegyezte, hogy ezek figyelembe veszik a konfliktus mögött álló okokat és globális geopolitikai folyamatokat.

Hszi Csin-ping Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésein fogalmazott meg további elveket, amelyeket Putyin "reális és konstruktív lépéseknek" nevezett. Ezek az elképzelések a hidegháborús mentalitás leküzdésének szükségességét hangsúlyozzák.

Több mint egy évvel ezelőtt Kína egy 12 pontból álló dokumentumot terjesztett elő, amely általános elveket tartalmazott a háború befejezésére vonatkozóan, de nem részletezte a konkrét lépéseket. Ezt a dokumentumot mind Oroszországban, mind Ukrajnában óvatosan fogadták, ugyanakkor Moszkva és Kijev is érdeklődését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Kína mediátori szerepet töltsön be a konfliktusban. A nyugati hatalmak szerint a kínai béketerv egyértelműen Oroszországnak kedvezne.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Cím
2024. MÁJUS 15. [ 10:03 ]

Cím!!

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2024. MÁJUS 15. [ 11:28 ]
Köszönjük. Javítottuk.

A szlovákiai Révkomáromban tárgyalt kedden Szlovákia, Magyarország és Szerbia, kormány- illetve államfője. A háromoldalú tárgyalás fő témája az illegális migráció elleni küzdelem és az EU külső határainak védelme volt. Robert Fico szlovák kormányfő baráti körben zajló kivételes találkozóként értékelte a...
2024. OKTÓBER 22.
[ 15:51 ]
Az izraeli légierő újabb légicsapásokat mért az Iránból támogatott Hezbollah síita szervezet infrastruktúrájára Bejrútban, de nem támadta a legnagyobb libanoni kórházat – közölte kedden az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, reagálva arra, hogy libanoni közlés szerint a kórház közelében izraeli légtámadásban sokan...
2024. OKTÓBER 22.
[ 13:12 ]
Különleges helyszínen tartják kedden a szlovák–magyar–szerb csúcstalálkozót. A szlovák, a magyar és a szerb delegáció is megérkezett Révkomáromba (Komárno) a keddi csúcstalálkozóra – számolt be a szlovák média. A csúcs központi témája az illegális migráció visszaszorítása. A tárgyalásokat követően a...
2024. OKTÓBER 22.
[ 11:33 ]
Beolvasás folyamatban