Világ
Francia választások: A baloldal felszólította Emmanuel Macront új kormány kinevezésére
Betűméret:             

A franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában élen végzett baloldali szövetség kedd este felszólította Emmanuel Macon államfőt, hogy "azonnal forduljon az Új Népfronthoz, hogy az kormányt alakíthasson".

Az újjáalakuló nemzetgyűlésben immáron a független baloldaliakkal együtt mintegy 190 képviselővel rendelkező radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű választási szövetség az X közösségi oldalon közzétett közleményében úgy vélte, hogy "a köztársasági gyakorlatnak megfelelően a köztársasági elnöknek most az Új Népfronthoz kell fordulnia, hogy lehetővé tegye számára a kormányalakítást".

Bár a baloldalnak nincs meg a kormányzáshoz szükséges 289 mandátuma, a négy párt egyedül kíván kormányozni.

"Holnaptól készen állunk hazánk kormányzásra az Új Népfront programjának végrehajtásával, amelyet a választási kampány során bemutattunk" - olvasható a közleményben, amelyben az Új Népfront "ünnepélyesen óva inti a köztársasági elnököt az intézményekkel való visszaélésre irányuló minden kísérlettől". A baloldal Emmanuel Macron azon döntésére utalt, amellyel nem fogadta el hétfőn Gabriel Attal miniszterelnök lemondását és megkérte, hogy "egyelőre" maradjon hivatalban "az ország stabilitásának biztosítása érdekében". A baloldal szerint ez értelmezhető úgy, mint "kísérlet a vasárnapi eredmény eltörlésére".

Miközben a baloldalon belül, illetve a centrista elnöki tábor és a hagyományos jobboldal között is folytatódtak kedden az egyeztetések a kormányalakítási lehetőségekről, Emmanuel Macron továbbra sem szólalt meg a vasárnapi választás óta, s szerdán Washingtonba indul a NATO-csúcstalálkozóra.

Az egy hónappal ezelőtt még egymással is konfliktusban álló négy baloldali pártnak elsőként egy konszenzusos személyben kell megállapodnia, akit megnevezhetnének miniszterelnök-jelöltjüknek. Ígéretük szerint ez még a héten megtörténik. Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője kedden jelezte, hogy kész vállalni a kormányfői szerepet. A politikus élvezi Francois Hollande volt baloldali államfő (2012-2017) támogatását, akit vasárnap megválasztottak képviselőnek a közép-franciaországi Correze megyében. Az Engedetlen Franciaország részéről a 33 éves Clémence Guetté neve merült fel, aki kevésbé megosztó személyiség, mint a pártot irányító Jean-Luc Mélenchon, de Marine Tondelier, a Zöldek vezetőjének neve is felmerült lehetséges miniszterelnök-jelöltként.

A mandátumukat kedden átvevő baloldali képviselők többsége kizárta a nemzetgyűlésben, hogy hajlandóak lennének koalícióra lépni a jobbközéppel. A radikális baloldali Manuel Bompard azt is jelezte, hogy a baloldal saját programját kívánja végrehajtani, amelynek részenként visszavonnák a leköszönő kormány által elfogadott népszerűtlen nyugdíjreformot, az új bevándorlási törvényt, megemelnék a minimálbért és befagyasztanák az alapvető élelmiszerek árát, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla68
2024. JÚLIUS 10. [ 8:23 ]

Már megint kicsúcsosodik a diktatórikusan elnyomott szabad és független sajtó munkájának ellehetetlenítése. Sehol nem olvasom (nyilván a cenzúra miatt), hogy sorra szörnyűlködnek és határolódnak el az EU csúcsvezetői és megmondó emberei a francia szélsőbaloldal támogatásával választást nyert baloldal győzelme miatt, és már napirenden van a Francia jogállamiság kivizsgálása.


A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azonosította a Donald Trump korábbi amerikai elnök elleni merénylet elkövetőjét. A szervezet nyilatkozatából kiderült: a merénylő a húszéves Thomas Matthew Crooks, aki a Pennsylvania állambéli Bethel Parkban élt. A nyomozás továbbra is aktív, és az FBI az állampolgárok segítségét...
2024. JÚLIUS 14.
[ 8:32 ]
Mély megdöbbenését fejezte ki vasárnap az Európai Bizottság elnöke a Donald Trump ellen elkövetett támadás miatt vasárnap, az X közösségi oldalon közzétett üzenetében, amelyben leszögezte: a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője...
2024. JÚLIUS 14.
[ 8:29 ]
Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés...
2024. JÚLIUS 14.
[ 7:27 ]
Beolvasás folyamatban