Kultúra
Fergeteges nemzetközi táncverseny Magyarkanizsán
A rendezvény az idei évtől az Európai Városok Táncfesztiválja elnevezést is használhatja

Magyarkanizsán, a Művészetek Háza színháztermében szombaton rendezték meg az European Open 2017 Nemzetközi Táncversenyt. A tizenkilencedik alkalommal megtartott fesztiválon hat ország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Bosznia és Hercegovina valamint Szerbia több mint 400 táncosa lépett közönség elé. A táncosok különböző korosztályokban, szóló, duó, kiscsoport és formáció kategóriákban mérték össze tudásukat, amit rangos nemzetközi zsűri értékelt.

Az idei táncverseny legnagyobb újdonsága, hogy a Nemzetközi Táncszövetség jóváhagyásával 2017-től Magyarkanizsa nagy tánceseménye is viselheti az Európai Városok Táncfesztiválja elnevezést. Óriási elismerés ez nem csak a házigazda M-Plusz Moderntánc Klub, nem csak Magyarkanizsa, hanem a főszervező, a Modern Tánccsoportok Szerbiai Szövetsége számára is, különösen ha tudjuk, hogy ezt a nevet mindössze hat európai város kaphatja meg, s az eddigi öt között olyan városok szerepelnek, mint Moszkva vagy az olaszországi San Remo. A címre pályázni kellett, Magyarkanizsa a tavaszi nagy táncversenyre, az Euro Show Dance Fest-re próbálta megkapni az elnevezést, de mivel késett a pályázat kiírása, a novemberi nagy versenyre kapta meg a jóváhagyást.

A rendezvény helyi szervezője, Sóti Erzsébet, a Modern Tánccsoportok Szerbiai Szövetségének képviseletében még egy újdonságról beszámolt.

„Az idén úgy döntöttünk, hogy több különdíjat is kiosztunk, mégpedig abból a megfontolásból, hogy az éles versenyen túl külön figyelmet szentelünk a tehetségeknek és díjazzuk is őket. A legígéretesebb tánctehetségeket próbáljuk így ösztönözni. A díj jellegéből már eleve következik, hogy a tehetséges és nem okvetlenül a legmagasabb pontszámot elérő táncos fogja azt megkapni, sőt mi több, akár egy kezdő is megkaphatja, ha a zsűri lát benne olyan potenciált, ami a későbbiekben nagy táncossá teheti. El kell még mondanom, hogy erre a versenyre számbelileg kevesebben jöttek el, mint korábban, mert a megszigorított határellenőrzés miatt három nagy magyarországi klub is lemondta szereplését, minőség tekintetében azonban tartani tudjuk a színvpnalat. Az European Open Nemzetközi Táncversenyen egyébként művészeti és street, azaz utcai táncokban vetélkednek a gyerekek és a fiatalok. Előbbiekhez a contemporary jazz, a dance-show, a fantasy-show vagy a free-show, utóbbiakhoz pedig a hip-hop funky, a disco free-style és hasonlók tartoznak.”

Ezeken a versenyeken a zsűri komoly követelményeket támaszt a táncosok elé. Az első és legfontosabb kritérium a gyerek tánctudása, tehát maga a tánctechnika, aztán a kigyakorlottság, ha formációról van szó, akkor az összhang, majd a találékonyság, az újdonságok alkalmazása a koreográfiában, de a zsűri a legszebb kosztümért is különdíjat ad, tette hozzá Sóti Erzsébet.

A továbbiakban megtudtuk még, hogy jövőre március 24-én kerül megrendezésre Magyarkanizsán a 26. Euro Show Dance Fest, amelynek előkészületei már a szombaton megtartott nemzetközi táncverseny után megkezdődnek. Kidolgozás alatt áll annak tematikája, mert a házigazdák úgy szeretnék, hogy tavasszal az eddigieknél is sikeresebb rendezvényt tudjanak összehozni.

Az European Open 2017 Nemzetközi Táncversenyen rengeteg elismerő oklevél, érem és serleg talált gazdára, a díjkiosztón minden alkalommal óriási üdvrivalgás köszöntötte a dobogóra lépőket, függetlenül attól, hogy kik voltak, melyik táncklub tagjai és melyik ország táncosai.

Az eredményhirdetések után kiderült, hogy kimagaslóan a legtöbb érmet, összesen 33-at (20 arany, 9 ezüst és 4 bronz) a belgrádi USI M-Plus tagjai zsebeltek be. 15 érmet (11,3,1) gyűjtöttek a verseci ADC Superstar táncosai, míg a veszprémi Cholnoky MMS-nek és a magyarkanizsai M-Plusz Táncklubnak 11-11 (5,4,2 illetve 3,7,1) érem jutott. Három aranyéremmel büszkélkedhet a magyarkanizsai Bolero Táncklu, a pulai Plesni Studio Art Dance és a zentai M Dance Stúdió is, míg a zentagunarasi NAD Klub Studio nem kevesebb mint 7 aranyat vihetett haza.

A rendezvényt, mint a korábbi években mindig, a magyarkanizsai önkormányzat is támogatta.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. augusztus 20-án, hétfőn, folytatva a két világháború között kialakult hagyományt, Szivácon az idén is összegyűlnek a vajdasági magyar irodalmi élet képviselői, hogy megemlékezzenek Szenteleky Kornélról, az íróról és irodalomalapítóról.A megemlékezés, akárcsak a korábbi években, szentmisével kezdődik,...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 11:23 ]
A hétfőtől péntekig tart a zentai Emlékiskolában a Hatetudnád elnevezésű napközis néptánctábor. A nyári program iránt nagyon nagy volt az érdeklődés, összesen 65 gyerek jelentkezett.A táborban táncolnak, énekelnek, kézműveskednek és sokat játszanak az óvodások és általános iskolások. Az egész program a Zentáról...
2018. AUGUSZTUS 14.
[ 18:42 ]
(Belgrádi tudósítónktól) Az idén a Mátyás király-emlékév alkalmából szervezendő rendezvénysorozat minden bizonnyal egyik kiemelkedő eseménye lesz az uralkodó életéről készülő történelmi film novemberi bemutatója, Belgrádban. A film több szempontból is különleges: gyakorlatilag dokumentumjellegű, a narrátor és a...
2018. AUGUSZTUS 14.
[ 16:49 ]
Beolvasás folyamatban