Kultúra
VM4K: Örökül hagyott kincseink nyomában
Dr. Silling István és dr. Silling Léda néprajzkutatók voltak az újrainduló klubestek új évadának első vendégei
Betűméret:             

Sem dr. Silling István, sem leánya, dr. Silling Léda pályája nem volt nyílegyenes. Az elején volt egy kis kitérő, mindketten más irányba indultak, de azután a dolgok a helyükre kerültek: mindketten a néprajztudományt választották hivatásukul. A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti, Örökül hagyott kincseink nyomában című klubestjén Brenner János szerkesztő közösen kiadott legújabb kötetükről, életútjukról beszélgetett velük.

Dr. Silling István nyelvjárás- és néprajzkutató, művelődéstörténész, nyugalmazott egyetemi tanár a Nyugat-Bácskában, Kupuszinán látta meg a napvilágot. Emlékei is ehhez a vidékhez, az ottani településekhez, emberekhez kötődnek. Az esten levetített családi fotók segítségével mutatta be a szülőfaluját. Szó volt a kupuszinai színjátszás 100. évfordulójáról is, ugyanis 1919-ben játszotta az ottani amatőr színtársulat az első előadását. Negyven évvel később, 1957-ben Silling István is szerepelt az egyik darabban.

Brenner János moderátor kérésére beszélt azokról az emberekről, akik nagy hatással voltak munkásságára. Egyik ilyen volt Rónay István papköltő. Silling István volt az, aki kötetbe gyűjtötte a prigrevicai pap költőnek és Hódság egykori országgyűlési képviselőjének a verseit.

Mesélt Herceg Jánosról, akit otthonában többször is meglátogatott, de aki legfeljebb csak fél órára viselte el látogatói jelenlétét. Elmondta, nagyon szereti Herceg Zomborról írt munkáit, de jegyzeteit is.

Ugyancsak nagy tisztelője volt Erdélyi Zsuzsannának, aki összegyűjtötte Nyugat-Bácska archaikus népi imádságait. Olyan nagy hatással volt rá ez a gyűjtemény, hogy ő maga is folytatta a gyűjtőmunkát vajdasági szinten.

Silling István beszélt a Magyar Tanszéken eltöltött tanulóéveiről is. Ő volt az első „kupuszini” a tanszéken. Mivel néprajzi és nyelvjárási szempontból is érdekes ez a település, így neki jutott az a feladat összegyűjtse szülőfalujának ragadványneveit, illetve földrajzi neveit.

A VM4K következő klubestjén, a jövő csütörtökön, a versé lesz a főszerep. Szívós István színművész Kosztolányi Dezső verseiből válogat majd.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Közös szelfik, búcsúölelések, s fogadalmak, hogy jövőre ismét találkoznak. Csütörtök este zárult a horgosi Túrú tanyán a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület 12. Talentum Gyermek és Ifjúsági néptánctábora, amelynek idén 180 résztvevője volt. A táborlakók gálaműsorral búcsúztak egymástól, s...
2024. JÚLIUS 12.
[ 13:02 ]
Nem sokkal 75. születésnapja után meghalt Shelley Duvall amerikai színésznő, aki olyan filmekben játszott, mint a Ragyogás, az Annie Hall és a Popeye – írja a Guardian. Dan Gilroy szerint, aki 1989 óta volt az élettársa, Duvallal a cukorbetegség szövődményei végeztek, álmában érte a halál a texasi Blancóban lévő...
2024. JÚLIUS 12.
[ 7:52 ]
A korábbi évekhez hasonlóan idén is megszervezik a Ludasi Népzenei Tábort. A pénteken kezdődő népzenei tábor keretében július 13-án, szombaton este 7 órától a szegedi Csergő banda népzenei koncertje és moldvai táncház lesz a ludasi Kosztolányi-házban. Július 14-én, vasárnap este 8 órától a topolyai Csörgő...
2024. JÚLIUS 11.
[ 14:35 ]
Beolvasás folyamatban