Kultúra
VM4K: Örökül hagyott kincseink nyomában
Dr. Silling István és dr. Silling Léda néprajzkutatók voltak az újrainduló klubestek új évadának első vendégei

Sem dr. Silling István, sem leánya, dr. Silling Léda pályája nem volt nyílegyenes. Az elején volt egy kis kitérő, mindketten más irányba indultak, de azután a dolgok a helyükre kerültek: mindketten a néprajztudományt választották hivatásukul. A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti, Örökül hagyott kincseink nyomában című klubestjén Brenner János szerkesztő közösen kiadott legújabb kötetükről, életútjukról beszélgetett velük.

Dr. Silling István nyelvjárás- és néprajzkutató, művelődéstörténész, nyugalmazott egyetemi tanár a Nyugat-Bácskában, Kupuszinán látta meg a napvilágot. Emlékei is ehhez a vidékhez, az ottani településekhez, emberekhez kötődnek. Az esten levetített családi fotók segítségével mutatta be a szülőfaluját. Szó volt a kupuszinai színjátszás 100. évfordulójáról is, ugyanis 1919-ben játszotta az ottani amatőr színtársulat az első előadását. Negyven évvel később, 1957-ben Silling István is szerepelt az egyik darabban.

Brenner János moderátor kérésére beszélt azokról az emberekről, akik nagy hatással voltak munkásságára. Egyik ilyen volt Rónay István papköltő. Silling István volt az, aki kötetbe gyűjtötte a prigrevicai pap költőnek és Hódság egykori országgyűlési képviselőjének a verseit.

Mesélt Herceg Jánosról, akit otthonában többször is meglátogatott, de aki legfeljebb csak fél órára viselte el látogatói jelenlétét. Elmondta, nagyon szereti Herceg Zomborról írt munkáit, de jegyzeteit is.

Ugyancsak nagy tisztelője volt Erdélyi Zsuzsannának, aki összegyűjtötte Nyugat-Bácska archaikus népi imádságait. Olyan nagy hatással volt rá ez a gyűjtemény, hogy ő maga is folytatta a gyűjtőmunkát vajdasági szinten.

Silling István beszélt a Magyar Tanszéken eltöltött tanulóéveiről is. Ő volt az első „kupuszini” a tanszéken. Mivel néprajzi és nyelvjárási szempontból is érdekes ez a település, így neki jutott az a feladat összegyűjtse szülőfalujának ragadványneveit, illetve földrajzi neveit.

A VM4K következő klubestjén, a jövő csütörtökön, a versé lesz a főszerep. Szívós István színművész Kosztolányi Dezső verseiből válogat majd.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Csizmadia Anna és barátai a VM4K-ban - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 15:09 ]
Álmában érte a halál a Piramis zenekar énekes szerzőjét, billentyűsét, Gallai Pétert - tudatta a zenekar a Facebookon. Gallai Péter számos ismert dalt szerzett a zenekarnak, egyebek mellett a Szállj fel magasra, a Mikor megszülettem, valamint A csillagok ködében című dalt is. A zenekar tagjai szombati Várkert Bazárban...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 14:45 ]
Először nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a John Lennon révén legendássá vált Strawberry Field Liverpoolban: az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 12:22 ]
A 23 éves Szokolay Ádám lett a Zeneakadémia idei, ezúttal zongoristák számára rendezett Bartók Világversenyének első helyezettje - közölte a Zeneakadémia az MTI-vel a vasárnap esti gálaestet követően. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta. A rangos nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 6:42 ]
Beolvasás folyamatban