Kultúra
VM4K: Örökül hagyott kincseink nyomában
Dr. Silling István és dr. Silling Léda néprajzkutatók voltak az újrainduló klubestek új évadának első vendégei
Betűméret:             

Sem dr. Silling István, sem leánya, dr. Silling Léda pályája nem volt nyílegyenes. Az elején volt egy kis kitérő, mindketten más irányba indultak, de azután a dolgok a helyükre kerültek: mindketten a néprajztudományt választották hivatásukul. A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti, Örökül hagyott kincseink nyomában című klubestjén Brenner János szerkesztő közösen kiadott legújabb kötetükről, életútjukról beszélgetett velük.

Dr. Silling István nyelvjárás- és néprajzkutató, művelődéstörténész, nyugalmazott egyetemi tanár a Nyugat-Bácskában, Kupuszinán látta meg a napvilágot. Emlékei is ehhez a vidékhez, az ottani településekhez, emberekhez kötődnek. Az esten levetített családi fotók segítségével mutatta be a szülőfaluját. Szó volt a kupuszinai színjátszás 100. évfordulójáról is, ugyanis 1919-ben játszotta az ottani amatőr színtársulat az első előadását. Negyven évvel később, 1957-ben Silling István is szerepelt az egyik darabban.

Brenner János moderátor kérésére beszélt azokról az emberekről, akik nagy hatással voltak munkásságára. Egyik ilyen volt Rónay István papköltő. Silling István volt az, aki kötetbe gyűjtötte a prigrevicai pap költőnek és Hódság egykori országgyűlési képviselőjének a verseit.

Mesélt Herceg Jánosról, akit otthonában többször is meglátogatott, de aki legfeljebb csak fél órára viselte el látogatói jelenlétét. Elmondta, nagyon szereti Herceg Zomborról írt munkáit, de jegyzeteit is.

Ugyancsak nagy tisztelője volt Erdélyi Zsuzsannának, aki összegyűjtötte Nyugat-Bácska archaikus népi imádságait. Olyan nagy hatással volt rá ez a gyűjtemény, hogy ő maga is folytatta a gyűjtőmunkát vajdasági szinten.

Silling István beszélt a Magyar Tanszéken eltöltött tanulóéveiről is. Ő volt az első „kupuszini” a tanszéken. Mivel néprajzi és nyelvjárási szempontból is érdekes ez a település, így neki jutott az a feladat összegyűjtse szülőfalujának ragadványneveit, illetve földrajzi neveit.

A VM4K következő klubestjén, a jövő csütörtökön, a versé lesz a főszerep. Szívós István színművész Kosztolányi Dezső verseiből válogat majd.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elindult az első Prózamaraton - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 11:57 ]
A Szenteleky-napok tanácsa tegnapi ülésén úgy döntött, hogy a Szenteleky-díjat Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművésznek, rendezőnek, tanárnak ítéli oda. Kovács Frigyes több színház – a Tanyaszínház, a Kosztolányi színház stb. – alapítója, a ristići éra után 1998-tól társulatvezetői munkájával...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 9:43 ]
Megkezdődött az 5. Határtalan Magyar Irodalom konferencia Badacsonytomajon. A rendezvényen kiemelt figyelmet fordítanak Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200., valamint Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójára - mondta el Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdai megnyitó beszédében. ...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 19:25 ]
A baglyok szaporodását segítik a költőládák címmel kell színdarabot írnia szerdán három szerzőnek az Újvidéki Színházban megrendezett vajdasági magyar drámaíróversenyen. A címet az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki szerda reggel. Ennek alapján kell három...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 12:45 ]
Beolvasás folyamatban