Kultúra
Együtt a népzenéért a horgosi Domus Pacisban

Több mint harmic népzenét kedvelő gyerek és fiatal vesz részt a hétfőtől péntekig tartó Juhász Népzenei Táborban a Horgos melletti Domus Pacisban. A Vajdaság számos településéről érkezett ifjú népzenészekkel napi hat órában a Juhász zenekar tagjai, valamint Brasnyó Antal és Csonka Ferenc foglalkoznak a kezdőktől egészen a haladókig.

A gyerekeknek lehetőségük van a népzenei tudásukat csiszolni hegedűn, brácsán, tamburakontrán és nagybőgőn is, ahol a kezdők a vajdasági és a sárközi dallamokat, a haladók pedig a boncidai és a kalotaszegi népdalokat gyakorolják.

Az idősebb és haladó korosztállyal Brasnyó Antal és Csonka Ferenc foglalkoznak. Náluk már kicsit komolyabb tudást igénylő dallamok is felcsendülnek. Ebben a csoportban van Tillinkó Luca is, aki elmondása szerint már korábban is volt a Juhász Népzenei Táborban.

- Lassan négy éve hegedülök népzenét folyamatosan. Szeptembertől kezdtem el a zeneiskolában is hegedülni. Nagyon szeretem ezt a tábort, tavaly is voltam és nagyon kedvesek voltak velünk és rengeteget fejlődtem. Sok barátot szereztem akkor is és most is sok új barátom lett – mesélte Tillinkó Luca.

Második alkalommal adott otthont a tábornak a horgosi Domus Pacis, amely pont megfelelő a kisebb-nagyobb csoportoknak is. Juhász Gábor, a tábor vezetője elmondta, a tábor célja, hogy a vajdasági gyerekek népzenei tudását fejlesszék, ezzel pedig a megfelelő utánpótlás kinevelését is elősegítik a térségben.

- Napi hat órában zajlik az oktatás külön csoportokban, este pedig kötetlenül össze tudnak állni a különböző kisebb formációk. Így alakulnak ki tulajdonképpen a kisebb zenekarok. Ez az utánpótlás képzésnek egy nagyon fontos szegmense, hiszen hiába tanítunk mi meg 20 hegedűst, 10 brácsást, esetleg 5 bőgőst külön-külön muzsikálni, az még nem zenekar. A lényeg az, hogy itt össze tudnak állni zenekarokká és tudnak funkcióban is zenélni, és csak így tudjuk a hosszú távú népznei utánpótlást itt, a Vajdaságban biztosítani – emelte ki a táborvezető.

A Juhász Népzenei Tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Csoóri Sándor Alap, a Magyar Kormány és a Nemzeti Kultúrális Alap támogatásával jött létre.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Sváby Lajos festőművész - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 14.
[ 5:47 ]
Sharon Stone emlékiratain dolgozik - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 12.
[ 19:28 ]
Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn az MTI-vel. A Szabó Magda azonos című regénye alapján készült tévéfilm...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 6:13 ]
Életének 72. évében elhunyt Bogdán László (1948. március 8.–2020. augusztus 10.) költő, író, újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A sepsiszentgyörgyi irodalmár rendszeresen közölt verseket, novellákat, kritikai írásokat, műfordításokat és publicisztikát heti- és napilapokban, irodalmi folyóiratokban....
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 20:30 ]
Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előbemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban. "A musical 1937-ben indul, amikor Puskás Öcsit a Kispest 10 évesen leigazolta, és 1960-ban zárul, amikor a Real...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 13:23 ]
Beolvasás folyamatban