Kultúra
Rómában lesz a Szent Ignác útja című dokumentumfilm nemzetközi bemutatója

Tervek szerint májusban Rómában tartják a Tolvaly Ferenc Szent Ignác útja - Camino Ignaciano című dokumentumfilmjének nemzetközi bemutatóját; a film négy fiatal zarándok belső lélekútját követi nyomon.

Tolvaly Ferenc rendező Balázs Zsuzsa újságíróval közösen írt forgatókönyvéből készült Szent Ignác útja - Camino Ignaciano című zarándokfilm magyarországi premierjét szeptemberre, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére tervezik az alkotók. A dokumentumfilmmel egyidejűleg a történet alapjául szolgáló regény is megjelenik - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A spanyolországi történelmi helyszíneken forgatott 90 perces dokumentumfilm személyes hangvételben mutatja be, hogyan válik egy zarándoklat életváltoztató úttá. A filmben szereplő négy fiatal zarándok lelkigyakorlatát az úton egy spanyol jezsuita lelki vezető - José Luis Iriberri SJ - kíséri.

A zarándokok Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítójának nyomában járnak, aki népszerűséget hajszoló katonából vált lelki vezetővé, és aki 500 évvel ezelőtt elsőként tette meg a ma már Camino Ignacianóként ismert, Loyolától Manresáig tartó, 640 kilométeres utat.

A dokumentumfilm első vágott verziója nemrég készült el, februárban a hang utómunkálatai zajlanak. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Cameofilm Stúdió gyártásában készült Csáky Attila producer vezetésével, és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya támogatásával.

A tájékoztató idézi Tolvaly Ferenc rendezőt, aki azt mondta: 52 órányi forgatott anyaggal tértek vissza Budapestre. Mint mondta, minden forgatás előtt pontos forgatókönyvet készít, és lerajzolja a kulcsjeleneteket.

Tolvaly Ferenc szerint az operatőröknek tudniuk kell a rendezői koncepciót, de a szereplők nem ismerhetik az elképzelést, hiszen nekik maguknak kell átélniük az utat, saját tapasztalataikat kell elmondaniuk.

"Olyan körülményeket teremtettünk a forgatás alatt a szereplőknek, amelyek lehetővé tették, hogy a legtöbbet tudják kihozni az élményeikből és legközelebb kerülhessenek céljukhoz: önmagukhoz" - hangsúlyozta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hillary Clinton politikai thrillert ír - illusztráció
2021. FEBRUÁR 23.
[ 20:06 ]
Ma elhunyt Đorđe Balašević énekes, dalszerző, a jugoszláv térség egyik népszerű, ha nem a legnépszerűbb zenésze. 67 éves volt. Balaševićet három nappal ezelőtt szállították a Vajdasági Klinikai Központ Infektológiai Klinikájára súlyos tüdőgyulladással. A Blic értesülése szerint koronavírus tesztje pozitív...
2021. FEBRUÁR 19.
[ 17:30 ]
Elhunyt Brunner Győző, a Metro és a Taurus egykori dobosa. Az évtizedek óta Kanadában élő zenész hosszú betegség után, 77 évesen halt meg. Halálhírét egykori zenésztársa, Frenreisz Károly erősítette meg az MTI-nek. "Amikor 1965-ben érettségi után a Metro együttesbe kerültem, Győző már ott játszott egy...
2021. FEBRUÁR 19.
[ 17:07 ]
Több mint 30 ezren írták már alá azt az online petíciót, amely a híres burgosi katedrális tervezett új ajtajai ellen tiltakozik: a kritikusok által "szemet sértőnek" nevezett hatalmas bronzkapukat az UNESCO is ellenzi. A három új ajtót a gótikus építészet egyik legszebb spanyolországi példájaként emlegetett...
2021. FEBRUÁR 19.
[ 16:56 ]
Beolvasás folyamatban