Kultúra
Ismerje meg a kamarási villasort!
Betűméret:             

Kellemes délutáni sétára invitálják mindazokat, akik meg szeretnék ismerni a kamarási villák történetét. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnépszerűbb fürdőhelye lehetett volna a Horgos melletti Kamarás, ha a történelem másként alakul, s ha hagy még némi időt, hogy az emberek megismerjék az üdülőhelyet.

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés Kamarás iránt, ami nem véletlen, hisz mindazon hírességek, akik a XIX. század végén és a XX. század elején Szegeden eltöltöttek egy kis időt, Kamarásra is kilátogattak, hisz a leggazdagabb szegedi családoknak voltak nyaralóik Horgoson.

A kamarási villák történetét, s az ott megforduló híres emberek névsorát ismerhetik meg azok, akik május 29-én, szombaton egy séta keretében megtekintik a villasort. A találkozó 16 órakor lesz a horgosi vasútállomásnál, s onnan kalauzolja majd a vendégeket Gonczlik Ákos. Vele beszélgettünk a program kapcsán.

- Trianon után Kamarást pusztulásra ítélték, így a villákat is. Lehet-e tudni, hogy hány villa volt Kamaráson eredetileg és mennyi maradt meg?

- Megközelítőleg 50 villa volt itt, de néhány kívül esett a villasoron, ezekből ma már csak a Brauswetter villa áll. Jelenleg 10-12 olyan épület van, ami még megmaradt, de ezek nagy részét is átépítették. Kevés maradt meg közülük eredeti állapotában. Nagyjából 4 épület az, ami mondhatni, hogy eredetiben megmaradt.

- Kik voltak a tervezők? Mi jellemzi ezeket az épületeket?

- A villák egy részének építője biztosan Magyar Ede volt, de a vasútállomás kivételével a többi építőről biztos adatunk nincs. Mivel az épületek át lettek építve, sok helyen nyomát sem találnánk az esetleges “monogramoknak”. Ezek a villák erősen szecessziós stílusban épültek. Abban az időben, az 1800-as évek végén és az 1900 évek elején, ez az építészeti stílus a nagyobb városokban és üdülőtelepeken igen népszerű volt. A villasoron kivétel nélkül minden épületnek volt terasza, amelyek zömükben jó magasak voltak és díszes kovácsolt vaskerítés díszítette őket, néhány kerítés még megvan, illetve néhány kapu is. Mind a teraszok, mind pedig a kerítések nagyon díszesek voltak. A szecessziós stílus felfedezhető a díszítésben is, melyek az épületek sarkain és az ablakok körül is fellelhetőek.

- Ismert nyaralóhely volt Kamarás. Kik fordultak meg ezekben a villákban?

- A kamarási üdülőtelepen sok híres ember megfordult, de talán, akit kiemelhetünk, az Bartók Béla, aki két villához is köthető, hiszen a Baranyai villában tartózkodott míg Horgoson volt, a Brauswetter villának a kertjében pedig lejegyezte a Látod édesanyám című népdalt. A századfordulón az egyik legszebb üdülő volt Kamarás, sajnos azonban a Trianoni békediktátum mindezt derékba törte. Egyébként az akkori feltételekhez képest igen jól felszerelt és igényes üdülőtelep volt.

Az egykori szépségből tehát kevés maradt meg Kamaráson, de még az a töredék is ámulatba ejtő, amit érdemes megismerni. Várnak minden érdeklődőt a horgosi vasútállomáson szombaton, 16 órakor, hogy részt vegyenek a kamarási sétán.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Aleksandar
2021. MÁJUS 28. [ 8:42 ]

Több ilyen helytörténeti sétát kellene szervezni, ( Horgoson a Kárász kastélyt is meg lehetne látogatni ) nem csak Magyarkanizsa községben de másutt is. 🙂


Urbán András rendező legutóbb Pintér Béla Parasztoperáját rendezte a Szarajevói Nemzeti Színházban, korábban szintén a boszniai fővárosban Örkény István Tótékját állította színpadra, az idén pedig további magyar szerzők, Végel László és Tasnádi István darabjait tervezi bemutatni a Nyugat-Balkán országaiban. ...
2024. ÁPRILIS 28.
[ 19:39 ]
Kiosztották a legrangosabb magyar könnyűzenei elismeréseket, a Fonogram-díjakat. Rúzsa Magdi karrierje során immáron a harmadik díját kapta. Idén 21. alkalommal osztotta ki az év Fonogram-díjait a MAHASZ. A 25 tagú szakmai zsűri tizenkét plusz egy hazai, továbbá hat külföldi kategóriában szavazott. Az év hazai modern...
2024. ÁPRILIS 28.
[ 11:04 ]
Képregényekről hallhattak az érdeklődők előadásokat a kishegyesi könyvtárban, emellett egész napos képregény-börzét is tartottak. Kishegyesen szervezték meg a sorrendben harmadik Vajdasági Képregény Találkozó a könyvtárban. 2022-ben néhány képregényt kedvelő kishegyesi fiatalember úgy döntött, Vajdaságban is...
2024. ÁPRILIS 27.
[ 16:06 ]
Beolvasás folyamatban