Kultúra
Gazdagabb program, családiasabb hangulat lesz az idei Malomfesztiválon

Egy év kényszerpihenő után rövidesen ismét megnyitja kapuit az oromi Malomfesztivál. A szervezők még jobb rendezvényt ígérnek: kidolgozottabb, letisztultabb formák, családiasabb hangulat, több nappali program, ismerős és eddig ismeretlen dallamok várnak mindenkit a hosszú bezártság után.

Számos újdonsággal készülnek, de a jól bevált receptek is terítékre kerülnek. Idén a nagyszínpad, az Akácos fellépői között szerepelnek - a teljesség igénye nélkül - bongor, Sin Seekas, UpRize, Šajzerbiterlemon és a Tudósok. Az utóbbiról egyébként érdemes elmondani, hogy a Malomfesztivál első támogatói között volt, ennek megfelelően idén jubileumi szuperbestof koncerttel érkeznek. Jubileumi, hiszen a dadaista-poszt-punk-avantgárd-jazz-rock nagymestere, drMáriás 55 éve született, 35 éve alapította az együttest és 30 éve tette át székhelyét Budapestre.

Izgalmas színfoltja lesz az évnek a fesztivál egy régi helyszíne is, mely idén új oldalát mutatja meg, ugyanis zenei színpaddá alakul a Chill sátor. Reggeltől egészen hajnalig sokszínű programokkal várják majd a fesztiválozókat, a mozgásos workshopoktól kezdve egészen a kellemes elektronikus zenéig. Az új színpad fellépői között szerepel a belgrádi Tebra, a svájci Human Element, a szegedi Cord és a budapesti Zsüd is. A Chill sátor nappali programjai mellett helyet kapnak még kézműves foglalkozások, gyógynövény ismereti beszélgetések és természetesen megtalálható lesz a gyereksarok is, ahol számos izgalmas elfoglaltság vár a legkisebbekre is.

A szervezők továbbra is fontosnak tartják az egészséges táplálkozást, így egyéb lehetőségek mellett, a jól bevált fesztivál-konyha, a Soul Kitchen is biztosítja majd az ebédet a fesztiválozók számára és idén végre megnyitja kapuit a Teaház is.

A fesztivál filozófiájának egyik alappillére a környezettudatosság, így igyekeznek mellőzni mindent, ami egyszer használatos. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a közönségre is szükség van, idén is arra kérnek mindenkit, hogy készüljenek saját pohárral, bögrével, tányérral, evőeszközzel és fokozottan figyeljenek környezet tisztán tartására és a természet megóvására!

Az idei kétnapos fesztivált az előző évekhez hasonlóan alkotótáborok, szépítő és építő táborok előzik meg, így aki szeretne, már augusztus elsején csatlakozhat a Malomfesztivál csapatához. Három alkotótáborral készülnek.

A képzőművészeti tábort Oláh Dóri, a Malomfesztivál egyik oszlopos tagja vezeti, azzal a céllal, hogy környezettudatos, értékeinkhez közel álló kültéri installációk szülessenek.

Az Örömzene című tábort Kertész Endre irányítja, amelynek során a résztvevők létrehozzák a saját zenéjüket, egybe gyúrják a népzenét, a jazzt, a komolyzenét, a punkot, a szabad improvizációt, a tangót és az elektronikus stílusokat, hogy mindez végül egy közös előadásban csúcsosodjon ki.

A Valóság iszkolása című tábor során az irodalom és a színház határterületein keresgélhetnek a résztvevők, Oláh K. Tamás dramaturg, költő, teatrológus, Blaskó Lea színművésznő, performer és Verebes Andrea színművésznő vezetésével.

Bővebb információ az idei rendezvényről a malomfesztivál hivatalos oldalán, www.malomfesztival.com címen található.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy motivált képíró - illusztráció
2021. JÚLIUS 27.
[ 17:20 ]
Kilenc új helyszínt - köztük a madridi Prado múzeumot ölelő kulturális térséget, európai fürdővárosokat és a kínai Kanton történelmi városrészét - vett fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsouban zajló...
2021. JÚLIUS 25.
[ 19:55 ]
A világ legrosszabb embere című norvég film nyerte el a XXVIII. Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja fődíját. Joachim Trier alkotása a fő versenyprogram tizenegy filmje közül bizonyult a legjobbnak. Hogy valóban a legjobb volt, azt az is jelzi, hogy a zsűri is ezt a filmet hozta ki győztesnek, s ugyanezt a filmet díjazta a...
2021. JÚLIUS 24.
[ 10:05 ]
Pénteken délután tartották meg a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában a III. Hatetudnád… Népművészeti Tábor gálaműsorát és a kézműves kiállítását. A népszerű gyermektábort harmadik alkalommal szervezték meg, s a községből több mint száz résztvevője volt. Az egész héten át zajló táncoktatás és...
2021. JÚLIUS 24.
[ 6:19 ]
Beolvasás folyamatban