Kultúra
Modern eszközök a magyarkanizsai Művészetek Házában

Lassan a végéhez közeledik a magyarkanizsai önkormányzat nyertes IPA-projektuma. A Cultcap – A természeti és kulturális értékek megőrzése Szeged és Magyarkanizsa térségében címet viselő program a szegedi Agora Alapítvány a társadalomkutatásért és Magyarkanizsa önkormányzatának részvételével valósul meg 169.960,68 euró támogatással.

A projektnek köszönhetően az elmúlt évben három film készült el, továbbá megújult a magyarkanizsai Művészetek Házának pinceklubja és a szintén magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény számára nagyértékű technikai eszközbeszerzés valósult meg. Fejsztámer Róbert polgármester hétfőn ezeket az új technikai eszközöket tekintette meg.

A látogatás alkalmával Sarnyai Károly, a Cnesa igazgatója elmondta, hogy a Művészetek Háza színházi részlege próbál lépést tartani a világban tapasztalt fejlődéssel.

- Mikrofonok, állványok, kábelek, erősítők, fény- és hangpultok, hangfalak érkeztek, valamint táncszőnyeg, amire már nagyon régóta vártunk. Mindennek az értéke adó nélkül 4.200.000 dinár, adóval mintegy 5.000.000 dinár. A beruházást az uniós pályázat tette lehetővé, amit közösen bonyolítottunk le szegedi partnereinkkel.

Az igazgató elmondta, hogy a színházak már modern felszerelésekkel dolgoznak, s vendégszereplésekkor ezután ezeket az eszközöket nem kell magukkal hozniuk Magyarkanizsára. Természetesen a helybeli egyesületek is használhatják majd az eszközöket fellépéseik alkalmával.

Idén április végén fejeződik a határon átnyúló program egyik projektje, ami a Cnesa felújítását, modernizálását eredményezte, mondta a látogatás alkalmával Fejsztámer Róbert polgármester.

- Három IPA pályázat zajlott párhuzamosan Magyarkanizsán, ezek egyike volt ez. Nagyon örülök neki, hogy ennek köszönhetően teljesen meg tudott újulni ez a kulturális intézmény, hisz nemcsak eszközvásárlások történtek, hanem infrastrukturális beruházásokról is szó volt. Ha ehhez hozzáadjuk a művelődési minisztériumtól kapott támogatásokat, akkor valóban azt lehet mondani, hogy a 2021-es év a Cnesáról, a kultúra fejlesztéséről szólt.

Magyarkanizsa község mind a 9 helyi közösségében van művelődési ház, s azokban is terveznek fejlesztéseket, ha lesznek megfelelő pályázatok, ígérte a polgármester. Elmondta, hogy idén Velebiten tervezik átépíteni és teljesen felújítani a művelődési házat. Fejsztámer Róbert bízik abban, hogy a többi településen is tudnak majd fejlesztéseket eszközölni a kultúra terén, mert mint mondta, a közösségmegtartás szempontjából nagy szerepük van a falusi művelődési házaknak.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kezdődik a 75. cannes-i fesztivál - illusztráció
2022. MÁJUS 17.
[ 13:12 ]
A Műemlékvédelmi Intézet három újvidéki egyházi épületet helyezett előzetes védelem alá. Ezek a ferences rendház, a baptista központ és a nazarénus imaház. Az intézet tájékoztatása szerint az egyházi közösségek tulajdonában lévő épületek vitathatatlan kulturális és történelmi értékűek, nem csak...
2022. MÁJUS 13.
[ 0:14 ]
Korlátozások nélküli Kolozsvári magyar napokra készülnek Erdély legnagyobb szabású magyar kulturális fesztiváljának a szervezői - jelentette be a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón. Gergely Balázs, az eseménysorozatot szervező egyesület elnöke elmondta: a koronavírus-járvány...
2022. MÁJUS 12.
[ 14:07 ]
Színjátszást, rendezést kedvelő, közös alkotásra és kísérletezésre nyitott fiatalokat várnak idén nyáron is Zentára, a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók 14.Táborába, a MAdT-ba, amely 2022. július 1-jétől 8-áig tart. A tábor elsősorban azoknak a fiataloknak kínál (15 éves kortól) tartalmas...
2022. MÁJUS 12.
[ 11:53 ]
Beolvasás folyamatban