Kultúra
Brestyánszki Boros Rozália nyerte a 21. Vajdasági Magyar Drámaíró versenyt
Betűméret:             

Az Újvidéki Színházban tegnap este három ősbemutatót láthatott a közönség. A nézők szavazatai alapján a legjobb szerző Brestyánszki Boros Rozália, a legjobb rendező Urbán András lett.

A drámaíró verseny szerda reggel kezdődött az Újvidéki Színházban, amikor is a Magyar Szó aznapi számának cikkei közül kihúzták a címet. A Baglyok szaporodását segítik a költőládák címre Brestyánszki Boros Rozália, Góli Kornélia és Oláh Tamás írt drámát, amivel délután 5 óráig kellett elkészülniük. Este 7-kor újabb sorsolással döntöttek arról, hogy Mezei Kinga, Ricz Ármin és Urbán András rendezők kinek a szövegét állítják színpadra és melyik csapattal dolgoznak.

A három ősbemutatót a közönség a Magyar Dráma Napján, azaz szeptember 21-én láthatta és ezúttal a nézők egyben a zsűri szerepét is betöltötték, az ő szavazataik határozták meg a verseny eredményét. A kész drámákat már az előadások előtt is elolvashatták a színház holnapján, voksolhattak online és a bemutatók után is.

A legtöbb szavazat Brestyánszki Boros Rozália szövegére érkezett, aki mint elmondta, a címhúzás után sokáig tanácstalanul ült az üres papír előtt, de végül egy rendkívül szellemes szöveggel állt elő, különböző bagoly- és emberfajtákról.

Urbán András ennek a darabnak a színpadra állításával debütált drámaírós rendezőként, nagy sikert aratva a nézők körében, legtöbben ugyanis az ő nevét karikázták be a szavazólapon. Az est folyamán egyébként elsőként a Góli Kornália szerző és Ricz Ármin rendező páros munkáját láthattuk, a sorrendben második előadás szövegírója pedig Oláh Tamás, rendezője Mezei Kinga.

A színészi alakítások közül a nézők véleménye alapján László Judité és Kovács Nemes Andoré bizonyult kiemelkedőnek. A rendezvényen egyébként mind a négy vajdasági magyar társulat képviseltette magát és az Újvidéki Művészeti Akadémia Diákjai is részt vettek. A jövőben erre a közös munkára, találkozásra, társulatok közötti kapcsolatok erősítésére még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni.

Az esten kihirdették ki 2022/23-as évad legjobb színészeit is. A nézők szavazatai alapján az Újvidéki Színház társulatában a legjobb női mellékszereplő Figura Terézia az Antigoné című előadásban nyújtott alakításáért, Banka Liviára pedig a Šopalović vándortársulat című előadásban szavaztak a legtöbben, ugyanebben a darabban Ozsvár Róbertet is szerették a nézők, mint Zsiger a legjobb férfi főszereplő pedig Kőrösi István lett Benyovszky Móric szerepéért.

Ismertették a Pataki Gyűrű-díj jelöltjeinek névsorát is, amelyet Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művésze állított össze. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházból Mészáros Gábor az esélyes a Ne lőj a fecskére! című előadásban nyújtott alakításáért, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatából Ralbovzski Csabát a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabban Lajos bácsi, G. Erdélyi Herminét pedig az Iglic szerepéért jelölték. Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház művésze a Šopalović vándortársulatbeli szerepéért került a listára, míg Virág Györgyöt, a Zentai Magyar Kamaraszínház tagját a Nóra és Torvald című darabban való szereplésével érdemelte ki a Pataki Gyűrű jelölést.

Madár Anikó
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2023. SZEPTEMBER 25. [ 18:17 ]

Sajnos egyre inkább úgy tűnik,ezek egymásnak játszanak,egymást tüntetik ki,egymást.....


2023. SZEPTEMBER 23. [ 18:50 ]

Félve kérdezem, mielőtt még megköveznének az általam őszintén tisztelt színházi emberek: egy kicsit nem belterjes dolog ez?


Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János és Nagy Gabriella kapja idén a Déry-díjat. A magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerését a Déry Tibor Alapítvány évente ítéli oda. A kitüntetést pénteken adják át a díjazottaknak - közölték a szervezők az...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:28 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az idei évben is felhívja a kiadókat, kiadói tevékenységet is ellátó szervezeteket, hogy vegyenek részt a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázaton, amelyet a Szövetség az év legszebben gondozott magyar nyelvű vajdasági könyveinek társadalmi elismeréseként alapított. A pályázaton...
2023. NOVEMBER 29.
[ 12:06 ]
Válogatás a Szabadkai Városi Múzeum szerzeményeiből 2014 – 2023 címmel nyílik kiállítás november 30-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a Szabadkai Városi Múzeum időszaki kiállítótermében. A tárlattal a Szabadkai Városi Múzeum megnyitásának 75. évfordulóját ünneplik meg. A kiállítást a tárlat kurátorai,...
2023. NOVEMBER 28.
[ 22:31 ]
Beolvasás folyamatban