Kultúra
Brestyánszki Boros Rozália nyerte a 21. Vajdasági Magyar Drámaíró versenyt
Betűméret:             

Az Újvidéki Színházban tegnap este három ősbemutatót láthatott a közönség. A nézők szavazatai alapján a legjobb szerző Brestyánszki Boros Rozália, a legjobb rendező Urbán András lett.

A drámaíró verseny szerda reggel kezdődött az Újvidéki Színházban, amikor is a Magyar Szó aznapi számának cikkei közül kihúzták a címet. A Baglyok szaporodását segítik a költőládák címre Brestyánszki Boros Rozália, Góli Kornélia és Oláh Tamás írt drámát, amivel délután 5 óráig kellett elkészülniük. Este 7-kor újabb sorsolással döntöttek arról, hogy Mezei Kinga, Ricz Ármin és Urbán András rendezők kinek a szövegét állítják színpadra és melyik csapattal dolgoznak.

A három ősbemutatót a közönség a Magyar Dráma Napján, azaz szeptember 21-én láthatta és ezúttal a nézők egyben a zsűri szerepét is betöltötték, az ő szavazataik határozták meg a verseny eredményét. A kész drámákat már az előadások előtt is elolvashatták a színház holnapján, voksolhattak online és a bemutatók után is.

A legtöbb szavazat Brestyánszki Boros Rozália szövegére érkezett, aki mint elmondta, a címhúzás után sokáig tanácstalanul ült az üres papír előtt, de végül egy rendkívül szellemes szöveggel állt elő, különböző bagoly- és emberfajtákról.

Urbán András ennek a darabnak a színpadra állításával debütált drámaírós rendezőként, nagy sikert aratva a nézők körében, legtöbben ugyanis az ő nevét karikázták be a szavazólapon. Az est folyamán egyébként elsőként a Góli Kornália szerző és Ricz Ármin rendező páros munkáját láthattuk, a sorrendben második előadás szövegírója pedig Oláh Tamás, rendezője Mezei Kinga.

A színészi alakítások közül a nézők véleménye alapján László Judité és Kovács Nemes Andoré bizonyult kiemelkedőnek. A rendezvényen egyébként mind a négy vajdasági magyar társulat képviseltette magát és az Újvidéki Művészeti Akadémia Diákjai is részt vettek. A jövőben erre a közös munkára, találkozásra, társulatok közötti kapcsolatok erősítésére még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni.

Az esten kihirdették ki 2022/23-as évad legjobb színészeit is. A nézők szavazatai alapján az Újvidéki Színház társulatában a legjobb női mellékszereplő Figura Terézia az Antigoné című előadásban nyújtott alakításáért, Banka Liviára pedig a Šopalović vándortársulat című előadásban szavaztak a legtöbben, ugyanebben a darabban Ozsvár Róbertet is szerették a nézők, mint Zsiger a legjobb férfi főszereplő pedig Kőrösi István lett Benyovszky Móric szerepéért.

Ismertették a Pataki Gyűrű-díj jelöltjeinek névsorát is, amelyet Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művésze állított össze. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházból Mészáros Gábor az esélyes a Ne lőj a fecskére! című előadásban nyújtott alakításáért, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatából Ralbovzski Csabát a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabban Lajos bácsi, G. Erdélyi Herminét pedig az Iglic szerepéért jelölték. Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház művésze a Šopalović vándortársulatbeli szerepéért került a listára, míg Virág Györgyöt, a Zentai Magyar Kamaraszínház tagját a Nóra és Torvald című darabban való szereplésével érdemelte ki a Pataki Gyűrű jelölést.

Madár Anikó
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2023. SZEPTEMBER 25. [ 18:17 ]

Sajnos egyre inkább úgy tűnik,ezek egymásnak játszanak,egymást tüntetik ki,egymást.....


2023. SZEPTEMBER 23. [ 18:50 ]

Félve kérdezem, mielőtt még megköveznének az általam őszintén tisztelt színházi emberek: egy kicsit nem belterjes dolog ez?


Újabb könyvbemutatóra várják az érdeklődőket október 24-én, csütörtökön 19 óra kezdettel Szabadkán, a Szekeres László Alapítvány székházában. Ezúttal Farkas Zsuzsa Délvidéki fényes percek című kötetét mutatják be, amelye a Forum Könyviadó Intézet gondozásában jelent meg. A Magyar Életfa-díjas...
2024. OKTÓBER 21.
[ 13:38 ]
Megnyitották a 67. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárt, melynek díszvendége Kuba. A vásár idei mottója: A szó szabad. A rendezvényt, melyen 400 hazai és külföldi kiállító vesz részt, Milena Marković költő, dráma- és forgatókönyvíró nyitotta meg. A könyvvásáron idén is kiosztják a már hagyományos díjakat, így...
2024. OKTÓBER 19.
[ 19:53 ]
A hungarikummá vált Magyar népmesék sorozat újabb évaddal tér vissza, és már most nagy várakozás övezi. Az ikonikus rajzfilmsorozat, amely több generáció kedvence lett, ezúttal is a Kecskemétfilm stúdiójában készül. Az évad sorozatrendezője, Csákovics Lajos osztott meg kulisszatitkokat a hirado.hu-val. Az új évad...
2024. OKTÓBER 19.
[ 16:04 ]
Beolvasás folyamatban