Kultúra
Brestyánszki Boros Rozália nyerte a 21. Vajdasági Magyar Drámaíró versenyt
Betűméret:             

Az Újvidéki Színházban tegnap este három ősbemutatót láthatott a közönség. A nézők szavazatai alapján a legjobb szerző Brestyánszki Boros Rozália, a legjobb rendező Urbán András lett.

A drámaíró verseny szerda reggel kezdődött az Újvidéki Színházban, amikor is a Magyar Szó aznapi számának cikkei közül kihúzták a címet. A Baglyok szaporodását segítik a költőládák címre Brestyánszki Boros Rozália, Góli Kornélia és Oláh Tamás írt drámát, amivel délután 5 óráig kellett elkészülniük. Este 7-kor újabb sorsolással döntöttek arról, hogy Mezei Kinga, Ricz Ármin és Urbán András rendezők kinek a szövegét állítják színpadra és melyik csapattal dolgoznak.

A három ősbemutatót a közönség a Magyar Dráma Napján, azaz szeptember 21-én láthatta és ezúttal a nézők egyben a zsűri szerepét is betöltötték, az ő szavazataik határozták meg a verseny eredményét. A kész drámákat már az előadások előtt is elolvashatták a színház holnapján, voksolhattak online és a bemutatók után is.

A legtöbb szavazat Brestyánszki Boros Rozália szövegére érkezett, aki mint elmondta, a címhúzás után sokáig tanácstalanul ült az üres papír előtt, de végül egy rendkívül szellemes szöveggel állt elő, különböző bagoly- és emberfajtákról.

Urbán András ennek a darabnak a színpadra állításával debütált drámaírós rendezőként, nagy sikert aratva a nézők körében, legtöbben ugyanis az ő nevét karikázták be a szavazólapon. Az est folyamán egyébként elsőként a Góli Kornália szerző és Ricz Ármin rendező páros munkáját láthattuk, a sorrendben második előadás szövegírója pedig Oláh Tamás, rendezője Mezei Kinga.

A színészi alakítások közül a nézők véleménye alapján László Judité és Kovács Nemes Andoré bizonyult kiemelkedőnek. A rendezvényen egyébként mind a négy vajdasági magyar társulat képviseltette magát és az Újvidéki Művészeti Akadémia Diákjai is részt vettek. A jövőben erre a közös munkára, találkozásra, társulatok közötti kapcsolatok erősítésére még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni.

Az esten kihirdették ki 2022/23-as évad legjobb színészeit is. A nézők szavazatai alapján az Újvidéki Színház társulatában a legjobb női mellékszereplő Figura Terézia az Antigoné című előadásban nyújtott alakításáért, Banka Liviára pedig a Šopalović vándortársulat című előadásban szavaztak a legtöbben, ugyanebben a darabban Ozsvár Róbertet is szerették a nézők, mint Zsiger a legjobb férfi főszereplő pedig Kőrösi István lett Benyovszky Móric szerepéért.

Ismertették a Pataki Gyűrű-díj jelöltjeinek névsorát is, amelyet Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művésze állított össze. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházból Mészáros Gábor az esélyes a Ne lőj a fecskére! című előadásban nyújtott alakításáért, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatából Ralbovzski Csabát a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabban Lajos bácsi, G. Erdélyi Herminét pedig az Iglic szerepéért jelölték. Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház művésze a Šopalović vándortársulatbeli szerepéért került a listára, míg Virág Györgyöt, a Zentai Magyar Kamaraszínház tagját a Nóra és Torvald című darabban való szereplésével érdemelte ki a Pataki Gyűrű jelölést.

Madár Anikó
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2023. SZEPTEMBER 25. [ 18:17 ]

Sajnos egyre inkább úgy tűnik,ezek egymásnak játszanak,egymást tüntetik ki,egymást.....


2023. SZEPTEMBER 23. [ 18:50 ]

Félve kérdezem, mielőtt még megköveznének az általam őszintén tisztelt színházi emberek: egy kicsit nem belterjes dolog ez?


A korábbi évekhez hasonlóan idén is megszervezik a Ludasi Népzenei Tábort. A pénteken kezdődő népzenei tábor keretében július 13-án, szombaton este 7 órától a szegedi Csergő banda népzenei koncertje és moldvai táncház lesz a ludasi Kosztolányi-házban. Július 14-én, vasárnap este 8 órától a topolyai Csörgő...
2024. JÚLIUS 11.
[ 14:35 ]
A Tiktok-sztár INIKO és a „jégember” Wim Hof ​​fellépésével nyitották meg az EXIT fesztivált tegnap este, a nulladik napon. A rendezvény július 14-ig tart a péterváradi várban, ahol több mint 40 színpadot állítottak fel. A fesztivál újdonsága éppen a nulladik nap volt, amelyet Nikola Tesla születésnapjának...
2024. JÚLIUS 11.
[ 8:20 ]
Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyve nyerte az UKLA Book Award, azaz az Egyesült Királyság Irodalmi Szövetségének legrangosabb díját. A nemzetközi hírű magyar orvosprofesszor szerint a kötet nem a halálról, hanem a túlélésről szól. Az UKLA Book Awards az egyik legrangosabb irodalmi díj az Egyesült...
2024. JÚLIUS 9.
[ 20:08 ]
Beolvasás folyamatban