Kultúra
Jövő pénteken kezdődik a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja
Betűméret:             

2024. június 21-én pénteken, idén 36. alkalommal kezdetét veszi Magyarország legnagyobb hagyományokkal bíró, 1988 óta kihagyás nélkül, évente megtartott színházi seregszemléje, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. A népszerű eseménysorozat ezúttal is különleges, izgalmas, szórakoztató előadásokat kínál színházínyenceknek és fesztiválrajongóknak, a tartalmas kikapcsolódást választó pároknak, családoknak és baráti társaságoknak egyaránt.

A fesztivál programjában 26 előadás szerepel, amelyek közül 17 versenyben is indul. A közönség több helyszínen élvezheti a különféle műfajú előadásokat, köztük vígjátékokat, nagyoperetteket, drámákat, monodrámákat és egy világhírű musicalt. Az előadások helyszínei között szerepel a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Zsinagóga és a Refi Színpad.

A versenyelőadásokat öttagú zsűri értékeli, amelynek tagjai Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színésznő, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező. A zsűri az előadások utáni szakmai beszélgetéseken is részt vesz.

A fesztivál programjához kapcsolódóan a Találkozzunk Kisvárdán! sorozathoz újabb kisfilmek készültek, amelyek online is megtekinthetők:

Novák Eszter a nagyváradi Csárdáskirálynőről: https://www.youtube.com/watch?v=mMiC4aqDpGA

Barabási Árpád és Györfi Csaba a székelyudvarhelyi Parasztoperáról: https://www.youtube.com/watch?v=V00U9vd5NFM

Színészek, alkotók, támogatók a kisvárdai nagy múltú fesztiválról: https://www.youtube.com/watch?v=XrarL2QKues

A fesztivál idei díszvendége a megalapításának 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A jeles alkalomhoz kapcsolódóan Felvonásokon át az idő címmel láthatják a színház elmúlt 25 évéről készült dokumentumfilmet. Az alkotást Pál Melinda rendező, valamint Demeter Levente és Jakab Endre – mindhárman a Székelyföldi Stúdió munkatársai – készítették tavaly novemberben. A film a Szombathelyi 11. Savaria Filmszemlén első díjat nyert „színházművészet” kategóriában. Az évforduló alkalmából fotókiállítás is lesz.

Ünnepi esemény lesz még Farkas Ibolya színművész 85. születésnapja és színészi pályájának 65 éves jubileuma. A művésznő tiszteletére műsorra tűzik Tatár Rózsa Ady és Adél című monodrámáját, a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásában.

Bemutatják továbbá Nagy B. Sándor dramaturg beszélgetőkönyvét Nemes Levente színművésszel, aki az erdélyi magyar színjátszás ikonikus alakja. A könyvbemutatón a közönség közelebbről megismerheti a színész gazdag művészi életpályáját.

Megnézhetjük az Oscar-díjas Koltai Lajos rendezte Semmelweis című nagy sikert aratott mozit is, amelyet közönségtalálkozó követ az alkotókkal.

Az aktív pihenést kedvelőknek interaktív helytörténeti sétákat kínálnak: a résztvevő különleges perspektívából ismerhetik meg Kisvárda zsidó vonatkozású emlékeit és emlékhelyeit, valamint a fesztiválnak helyet adó város történelmi múltját.

Mindazokat pedig, akik az előadások előtt felfrissülnének, várja a városi strand a 14 pályás csúszdaparkjával, a kisvárdai Aquacinema, vagy éppen a közelben lévő Rétközi-tó csodálatos természeti adottságaival. A városban remek éttermek, kávézók találhatóak, az előadások között járhatunk egyet a sétálóutcában, ahol a színészeken kívül akár Mr. Pianoval is összefuthatunk. A siófoki zenész, 130 éves átalakított bécsi guruló zongorájával járja az országot és minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt.

Érdemes lesz ellátogatni a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljára június 21. és 28. között!

További információért és jegyvásárlásért látogasson el a fesztivál hivatalos honlapjára: www.kisvarda.szinhaz.hu
Blog: https://kisvardaifesztival.blogspot.com/
Események: https://www.facebook.com/KisvardaiFesztival/events

Jegyrendelés: info.kvmh@gmail.com
Jegyvásárlás: 2024. május 14-től a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ jegypénztárában (4600 Kisvárda, Flórián tér 20.) (sajtóközlemény)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tiktok-sztár INIKO és a „jégember” Wim Hof ​​fellépésével nyitották meg az EXIT fesztivált tegnap este, a nulladik napon. A rendezvény július 14-ig tart a péterváradi várban, ahol több mint 40 színpadot állítottak fel. A fesztivál újdonsága éppen a nulladik nap volt, amelyet Nikola Tesla születésnapjának...
2024. JÚLIUS 11.
[ 8:20 ]
Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyve nyerte az UKLA Book Award, azaz az Egyesült Királyság Irodalmi Szövetségének legrangosabb díját. A nemzetközi hírű magyar orvosprofesszor szerint a kötet nem a halálról, hanem a túlélésről szól. Az UKLA Book Awards az egyik legrangosabb irodalmi díj az Egyesült...
2024. JÚLIUS 9.
[ 20:08 ]
Július 11-e és 14-e között harmadik alkalommal rendezik meg a Nyárhangoló Fesztivált a Szekeres László Alapítvány szervezésében Palicson. A rendezvény több helyszínén ezúttal is számos művészeti program, gyermekfoglalkozás, kirakodóvásár, táncház, koncert és még sok egyéb esemény várja a kicsiket és a nagyokat...
2024. JÚLIUS 9.
[ 12:03 ]
Beolvasás folyamatban