Kultúra
Jövő pénteken kezdődik a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja
Betűméret:             

2024. június 21-én pénteken, idén 36. alkalommal kezdetét veszi Magyarország legnagyobb hagyományokkal bíró, 1988 óta kihagyás nélkül, évente megtartott színházi seregszemléje, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. A népszerű eseménysorozat ezúttal is különleges, izgalmas, szórakoztató előadásokat kínál színházínyenceknek és fesztiválrajongóknak, a tartalmas kikapcsolódást választó pároknak, családoknak és baráti társaságoknak egyaránt.

A fesztivál programjában 26 előadás szerepel, amelyek közül 17 versenyben is indul. A közönség több helyszínen élvezheti a különféle műfajú előadásokat, köztük vígjátékokat, nagyoperetteket, drámákat, monodrámákat és egy világhírű musicalt. Az előadások helyszínei között szerepel a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Zsinagóga és a Refi Színpad.

A versenyelőadásokat öttagú zsűri értékeli, amelynek tagjai Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színésznő, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező. A zsűri az előadások utáni szakmai beszélgetéseken is részt vesz.

A fesztivál programjához kapcsolódóan a Találkozzunk Kisvárdán! sorozathoz újabb kisfilmek készültek, amelyek online is megtekinthetők:

Novák Eszter a nagyváradi Csárdáskirálynőről: https://www.youtube.com/watch?v=mMiC4aqDpGA

Barabási Árpád és Györfi Csaba a székelyudvarhelyi Parasztoperáról: https://www.youtube.com/watch?v=V00U9vd5NFM

Színészek, alkotók, támogatók a kisvárdai nagy múltú fesztiválról: https://www.youtube.com/watch?v=XrarL2QKues

A fesztivál idei díszvendége a megalapításának 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A jeles alkalomhoz kapcsolódóan Felvonásokon át az idő címmel láthatják a színház elmúlt 25 évéről készült dokumentumfilmet. Az alkotást Pál Melinda rendező, valamint Demeter Levente és Jakab Endre – mindhárman a Székelyföldi Stúdió munkatársai – készítették tavaly novemberben. A film a Szombathelyi 11. Savaria Filmszemlén első díjat nyert „színházművészet” kategóriában. Az évforduló alkalmából fotókiállítás is lesz.

Ünnepi esemény lesz még Farkas Ibolya színművész 85. születésnapja és színészi pályájának 65 éves jubileuma. A művésznő tiszteletére műsorra tűzik Tatár Rózsa Ady és Adél című monodrámáját, a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásában.

Bemutatják továbbá Nagy B. Sándor dramaturg beszélgetőkönyvét Nemes Levente színművésszel, aki az erdélyi magyar színjátszás ikonikus alakja. A könyvbemutatón a közönség közelebbről megismerheti a színész gazdag művészi életpályáját.

Megnézhetjük az Oscar-díjas Koltai Lajos rendezte Semmelweis című nagy sikert aratott mozit is, amelyet közönségtalálkozó követ az alkotókkal.

Az aktív pihenést kedvelőknek interaktív helytörténeti sétákat kínálnak: a résztvevő különleges perspektívából ismerhetik meg Kisvárda zsidó vonatkozású emlékeit és emlékhelyeit, valamint a fesztiválnak helyet adó város történelmi múltját.

Mindazokat pedig, akik az előadások előtt felfrissülnének, várja a városi strand a 14 pályás csúszdaparkjával, a kisvárdai Aquacinema, vagy éppen a közelben lévő Rétközi-tó csodálatos természeti adottságaival. A városban remek éttermek, kávézók találhatóak, az előadások között járhatunk egyet a sétálóutcában, ahol a színészeken kívül akár Mr. Pianoval is összefuthatunk. A siófoki zenész, 130 éves átalakított bécsi guruló zongorájával járja az országot és minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt.

Érdemes lesz ellátogatni a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljára június 21. és 28. között!

További információért és jegyvásárlásért látogasson el a fesztivál hivatalos honlapjára: www.kisvarda.szinhaz.hu
Blog: https://kisvardaifesztival.blogspot.com/
Események: https://www.facebook.com/KisvardaiFesztival/events

Jegyrendelés: info.kvmh@gmail.com
Jegyvásárlás: 2024. május 14-től a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ jegypénztárában (4600 Kisvárda, Flórián tér 20.) (sajtóközlemény)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újabb könyvbemutatóra várják az érdeklődőket október 24-én, csütörtökön 19 óra kezdettel Szabadkán, a Szekeres László Alapítvány székházában. Ezúttal Farkas Zsuzsa Délvidéki fényes percek című kötetét mutatják be, amelye a Forum Könyviadó Intézet gondozásában jelent meg. A Magyar Életfa-díjas...
2024. OKTÓBER 21.
[ 13:38 ]
Megnyitották a 67. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárt, melynek díszvendége Kuba. A vásár idei mottója: A szó szabad. A rendezvényt, melyen 400 hazai és külföldi kiállító vesz részt, Milena Marković költő, dráma- és forgatókönyvíró nyitotta meg. A könyvvásáron idén is kiosztják a már hagyományos díjakat, így...
2024. OKTÓBER 19.
[ 19:53 ]
A hungarikummá vált Magyar népmesék sorozat újabb évaddal tér vissza, és már most nagy várakozás övezi. Az ikonikus rajzfilmsorozat, amely több generáció kedvence lett, ezúttal is a Kecskemétfilm stúdiójában készül. Az évad sorozatrendezője, Csákovics Lajos osztott meg kulisszatitkokat a hirado.hu-val. Az új évad...
2024. OKTÓBER 19.
[ 16:04 ]
Beolvasás folyamatban