Kultúra
A Kárpát-medencei magyar kultúrát és gasztronómiát mutatja be a 15. Hungarikum Napok Nagyszebenben
Betűméret:             

A Kárpát-medencei magyar kultúrát és gasztronómiát mutatja be a július 4-7. között tartandó 15. Hungarikum Napok Nagyszebenben: a szórványbeli rendezvényre Erdélyből, Magyarországról, Szlovéniából és Szlovákiából is érkeznek vendégek.

A magyaros ízeket és magyar kultúrát egyaránt népszerűsítő Hungarikum Napok idén is szabadtéren, az ASTRA Múzeum skanzenjében zajlik. A program szerint a fesztivál nyitórendezvényét csütörtökön 19 órától tartják a nagyszebeni Belvárosi Szentháromság római katolikus templomban, ahol az ünnepi műsort Veszprém Város Vegyeskara biztosítja.

Serfőző Levente, a szervező HÍD - Szebeni Magyarok Egyesület elnöke a Krónikaonline.ro portálnak úgy nyilatkozott, hogy bár a dél-erdélyi városban már kevesebb mint 2000 magyar él, a Hungarikum Napokra három-négy nap alatt tízezren látogatnak el, ebből több ezren nem magyarok.

Felidézte, hogy az egyesület az Ars Hungarica kulturális fesztivált és az Ars Sacra egyházzenei fesztivált is szervezi. "A Hungarikum Napok és az Ars Hungarica is gyakorlatilag ugyanazt a vonalat erősíti, hogy a szórványok szórványában a magyar jelenlét mindenkit vonzó módon nyilvánuljon meg" - fogalmazott a főszervező.

A 15. Hungarikum Napok fő attrakciója a szombati főzőverseny, melyre 28 csapat nevezett be a Kárpát-medence különböző településeiről. Az Erdélyből, Magyarországról, Szlovéniából és Szlovákiából érkező amatőr csapatok . bográcsban készült magyar ételek elkészítésével versenyeznek, és versenyen kívül desszertekkel is készülnek.

Vasárnap a zsűri séfjei a magyar konyha világát mutatják be. Tizenkét féle fogás készül, a többi között kakas- és malacpörkölt, magyaros nyúlleves, nagyszebeni bográcsos, csöröge, baranyai sokacbab gazdagon, haluska. A hagyományos, magyaros ízeket az őstermelők és kézművesek utcájában is megtalálják a látogatók, ahol mintegy 50 árus kínálja portékáit.

A kulturális programot a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkezett fellépők biztosítják, a többi között a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület Nyíregyházáról, a Dobronaki Nótázók Muravidékről, az Árvalányhaj népdalkórus és a Dió Héj Citera zenekar Felvidékről. Az Erdélyi Dudás Rend koncertekkel és középkori játékokkal szórakoztatja a közönséget, a Kovászna megyei Zöld Fenyő Néptáncegyüttes mezőségi, felcsíki és széki táncokat ad elő.

A Hungarikum Napok szombaton és vasárnap gyermekfoglalkozásokat is kínál.

A fesztivál pénteken 12 és 20, szombaton 8 és 20, vasárnap 8 és 18 óra között látogatható. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tiktok-sztár INIKO és a „jégember” Wim Hof ​​fellépésével nyitották meg az EXIT fesztivált tegnap este, a nulladik napon. A rendezvény július 14-ig tart a péterváradi várban, ahol több mint 40 színpadot állítottak fel. A fesztivál újdonsága éppen a nulladik nap volt, amelyet Nikola Tesla születésnapjának...
2024. JÚLIUS 11.
[ 8:20 ]
Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyve nyerte az UKLA Book Award, azaz az Egyesült Királyság Irodalmi Szövetségének legrangosabb díját. A nemzetközi hírű magyar orvosprofesszor szerint a kötet nem a halálról, hanem a túlélésről szól. Az UKLA Book Awards az egyik legrangosabb irodalmi díj az Egyesült...
2024. JÚLIUS 9.
[ 20:08 ]
Július 11-e és 14-e között harmadik alkalommal rendezik meg a Nyárhangoló Fesztivált a Szekeres László Alapítvány szervezésében Palicson. A rendezvény több helyszínén ezúttal is számos művészeti program, gyermekfoglalkozás, kirakodóvásár, táncház, koncert és még sok egyéb esemény várja a kicsiket és a nagyokat...
2024. JÚLIUS 9.
[ 12:03 ]
Beolvasás folyamatban