Kultúra
A költő két drámája
Terék Anna a Vajdaság Mának

Nem sűrűn esik meg valakivel, hogy 24 óra leforgása alatt két drámáját is bemutatják, Terék Anna költővel azonban mégis megtörténik. December 22-én, vasárnap 17 órától mutatják be a Jelentkezzenek a legjobbak! című darabját az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban, december 23-án, hétfőn 19.30 órától pedig a Vajdasági lakodalom című darabját a szabadkai Népszínházban.

Terék Anna a Jelentkezzenek a legjobbak! című darabot a XII. Drámaíró versenyre írta, s akkor Puskás Zoltán rendezőnek jutott a feladat, hogy egy nap alatt színpadra állítsa. „Rendkívül jó ötletek születtek az egy napos próba alatt, amit kár lett volna hagyni, így rendkívül örültem, mikor azzal keresett meg a rendező, hogy színpadra állítaná ezt a darabot ’rendesen’” – mondta el a Vajdaság Mának Terék Anna, s hozzátette, „csak akkor tudatosult bennem, hogy mindkét drámámat bemutatják, s igen abszurdnak tűnt ez a helyzet, mivel mindkét darabom alaptémája az esküvő, mindkettőt decemberben fogják bemutatni, egymást követő napokon”.

A Vajdasági lakodalom Táborosi Margaréta rendező felkérésére született, s mint a címe is mondja, ennek is a lakodalom az alaptémája. „A téma először elég nehéz volt, mivel a felkérés előtt fél évvel írtam meg az előbb említett darabot, amelynek témája szintén az esküvő volt, így elsőre úgy éreztem, ezt a témát már kimerítettem, mi újat tudnék kitalálni ilyen rövid intervallumban. Aztán egyre inkább láttam, a két darab mennyire különbözik, annak ellenére, hogy mindkettőben esküvőt ülnek” – fejtette ki a szerző.

A Jelentkezzenek a legjobbak! című darabról Terék Anna elárulta, olyan problémákat kíván bemutatni, melyekről Szerbiában nehéz beszélni. „A dráma több problematikát ölel fel egyszerre, így a vegyesházasság, az egyneműek házassága, a család mint támogató vagy mint bántó közeg, illetőleg a szeretet azon furcsa formáját, mely nem feltétlenül elég ahhoz, hogy az elfogadás, az újragondolás és a változás megszülessen az emberben” – mondta a szerző a drámáról szólva, s hozzáfűzte, „ez az első olyan előadás, mely a Szerb Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös produkciója, az előadás magyar nyelven fog menni” szerb felirattal.

A Vajdasági lakodalom „a nyolcvanas évek végén játszódik, egy sátras lakodalomban, abban az időszakban, mikor az élet (bár nem volt felhőtlen) sokkal könnyebb volt, mint most. Egyfajta nosztalgia miatt választottuk Margarétával ezt az érát, mivel teljesen más volt akkoriban minden. Minden történelmi korszak vagy egy társadalmi helyzet teljesen más karaktereket és helyzeteket teremt ugyanazon emberekben. A visszatekintés talán segít valamit a jelenben megmozdítani. A történet maga humorosnak indult, bár egyáltalán nem azzal a szándékkal, hogy viccet csináljunk a vajdasági emberekből, vagy hogy kinevessük őket. A darab humora inkább azokra az abszurd helyzetekre épül, amelyeket csak egy esküvő tud megteremteni” – árulta el Terék Anna a másik darabról.

A szerző a rendezőkkel való együttműködésről elmondta, mindkét rendezővel jól és könnyen ment a munka, hiszen „mindkét drámámnak jó apja/anyja van, akikben feltétel nélkül tudok bízni”. „A szerzőnek amúgy szerintem semmi keresnivalója a próbákon, úgy érzem a színészeket is feszélyezi, mert attól félnek, az író azért ül ott, mert védeni akarja a mondatait. Pedig az író már elvégezte munkáját, s ami kikerült a kezei alól, az természetesen alakul még, sokszor inkább csak egy kiindulópontot jelent egy-egy szöveg, s nem szó szerint követendő használati utasításként kell alkalmazni” – vallja Terék Anna, azonban elárulta, szereti látni, ahogy egy szövegből előadás lesz, így nehezen tudott távolmaradni a próbáktól, s a szabadkaiak egy részén részt is vett, mivel a szöveget folyamatosan alakítani kellett.

Penovác Sára

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Javier Cercas író nyerte idén a legmagasabb, 601 ezer eurós pénzjutalommal járó spanyol irodalmi elismerést, a Planeta-díjat, amelyet 68. alkalommal adtak át Barcelonában. A díj különlegessége, hogy a pályamunkákat álnéven és álcímmel kell beküldeni, így a zsűri is csak a döntés meghozatala után tudja meg,...
2019. OKTÓBER 16.
[ 12:47 ]
A Zentai Városi Múzeum galériatermében nyílt meg kedden este Balla Ákos-Zwara tervező, festőművész és tanár önálló tárlata, amelyhez az elmúlt huszonegy év alkotásaiból válogatott. A megnyitóra nagyon sokan kíváncsiak voltak, hiszen Zwarának az utóbbi években csak kevés alkotását láthatták különböző csoportos...
2019. OKTÓBER 16.
[ 8:18 ]
Kettős ajándék ez a könyv. Egyrészt ajándék magának a szerzőnek, a Fórum Könyvkiadó Intézet ugyanis Az éjszaka megérintése című kötettel tiszteleg a 80 éves Jódal Rózsa előtt, másrészt ajándék az olvasónak, akik olyan novellákat találhatnak a kiadványban, amelyek eddig együtt még nem jelentek meg, csak...
2019. OKTÓBER 15.
[ 21:50 ]
Beolvasás folyamatban