Magazin
Horgos legfinomabb bejglije

Karácsonyi kőttes és bejgli-készítő versenyt hírdettek Horgoson. Az illatos és szebbnél szebb édes és sós sütemények ma délután érkeztek meg a helyi Művelődési Házba, ahol aztán négytagú zsűri értékelte a finomságokat.

Tíz vállalkozó szellemű háziasszony nevezett be a versenyre, Bálint Margit hagyományos mákos ízesítésű bejglivel nevezett be a megmérettetésre és finom süteményének köszönhetően ki is érdemelte a legjobbnak járó elismerést.

- Recept szerint megy, hagyományos módon. Kelt tészta kell és fontos, hogy pihentetni kell. Az ízesítésben meg meg van, hogy mennyi porcukor, mennyi vanília cukor megy bele. Én tettem bele mazsolát, mert mi úgy szeretjük. Ez már nálunk családi hagyomány. A sütési folyamatra kell figyelni, akkor a tésztával nagyon finoman kell bánni, hogy megmaradjon szépen egészben, hogy ne repedjen ki. Szépen meg kell kenni tojássárgájával, utána pihentetni, utána pedig tojásfehérjével is.

A négytagú zsűri a kóstolás során az íz mellett a külalakot is pontozta. A szakavatottak szerint a bejgli elkészítése egyszerű folyamat, ugyanakkor fontos, hogy az arányokra nagyon figyelmet fordítsunk. Szécsi Ilona zsűritagként vett részt a versenyen és elmondta, hogy nem volt könnyű kiválasztani a legjobbat.

- Kóstoltam kakaós veknit, bejglit, több félét, mindegyik más ízvilágban van most jelen. Külalakra mindegyik nagyon szép, finom is. Van amelyik kevésbé tetszik nekem, van amelyik jobban. Próbáltam a hájas kiflit, az is egy kelt kalács, nem kimondottan karácsonyi, de viszont finom.

A versenyt hagyományteremtő céllal hozták létre. Sós Nóra a horgosi Művelődési Ház programkoordinátora elmondta, hogy ilyen módon szerették volna belecsempészni az ünnepi hangulatot a falu életébe.

- Lényegében tíz személy, háziasszony, néni aki készített valamilyen féle kalácsot, hiszen nem csak bejglivel nevezhettek a versenyre, hanem édes és sós kelt kalácsokkal is. Úgy gondolom, hogy Horgos életében még nagyon újszerű, tehát lényegében, még be kell, hogy járódjon, évek kellenek hozzá, hogy még inkább ösztönözzük az időseket és fiatalokat, hogy készítsenek ilyenek. Három díjat tudunk kiosztani, az első három legjobbat tudjuk értékelni, illetve egy különdíj is gazdára talál.

A legjobbnak tehát Báint Margit bizonyult, Csányi Tamara mákos bejglije második helyezett lett, Vörös Túrú Anita tepertős pogácsája pedig a harmadik helyet érdemelte ki. A szervező hozzátette, hogy a legjobb három sütemény-készítő jutalomban is részesült, a sütéshez-főzéshez való alapanyagokat, illetve szakácskönyvet kaptak ajándékba.

Korom Sarolta
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Felsőhegyen elűzték a telet - illusztráció
2021. FEBRUÁR 27.
[ 18:38 ]
Miroslav Mika Aleksić (68), színitanoda-tulajdonos ma a belgrádi felső ügyészség kihallgatásán ismét tagadta egy újabb lány vádját, aki szexuális zaklatás miatt jelentett fel. A kihallgatás után az ügyészség Aleksić ügyében második alkalommal bővítette ki a vizsgálatot, közölte a Tanjuggal Ivana Rakočević, az...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 15:20 ]
Az egyik oldalán hímnek, a másikon nősténynek tűnő madarat kapott lencsevégre egy már nyugdíjas ornitológus az amerikai Pennsylvania államban. Az úgynevezett kétoldali günandromorfiát mutató vörös kardinálispintyet vagy északi kardinálispintyet (Cardinalis cardinalis) a 69 éves Jamie Hill fotózta le, aki szerint ilyen...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 13:38 ]
Kompenzálnia kell a feleségét a házasság ideje alatt elvégzett házimunkáért egy kínai férfinak egy Kínában úttörőnek számító bírósági határozat szerint, melyet egy válóperben hoztak - számolt be a CGTN kínai székhelyű, nemzetközi hírcsatorna csütörtökön. A bíróság a férfit 50 ezer jüan kárpótlás...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 10:10 ]
Beolvasás folyamatban