Magazin
Megkönnyebbültek: a falu új neve Fugging

Évekig tartó huzavona után január 1-től hivatalosan is új nevet kapott a felső-ausztriai falu. Pedig előző elnevezése turisták tömegét vonzotta – a fucking ugyanis közösülést jelent angolul. Németül ezzel szemben semmit.

Fucking magyar megfelelője – az érthetőség kedvéért – Bivalybasznád lehetne, kevésbé finoman.

A szokatlan helységnevek rajongói máris gyászolják a veszteséget.

A hivatalos névváltozást Andrea Holzner polgármester is megerősítette az egyik osztrák tévécsatornán. A kis településen csupán százan élnek, és régi álmuk volt a névcsere.

Fugging, illetve korábbi nevén Fucking a német határ közelében fekszik, Salzburg és München között nagyjából félúton.

Az itt élőket elsősorban azt keserítette el, hogy a gátlástalan idegenek állandóan a falu bejáratánál álló tábláknál fényképezkedtek, a tábláknak pedig gyakran lába kelt.

A kis falu persze megúszta a figyelmet az internet megjelenésééig. Azóta viszont gyakran vezette a legviccesebb vagy legszókimondóbb településnevek listáját.

Tavaly a helyiek felfedezték a névben rejlő lehetőségeket, és – újabb feliratokkal kiegészítve – üzenték, hogy a „klíma »Fucking« fontos”.

Az új elnevezés, a Fugging egyébként az ott élők szerint hívebben tükrözi a falu nevét az ő kiejtésmódjukban.

Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a szomszédos Felső-, illetve Alsó-, azaz Oberfucking, illetve Unterfucking nevét is megváltoztatnák.

Fucking elnevezése mellesleg majdnem ezer éves.

Németh Árpád (euronews.com)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
mukica
2021. JANUÁR 12. [ 15:28 ]

Sajnos a "budi szava" még mindig hangos magyar tájékoztatási eszközeinkben is. Pedig hivatalossá lett a falu eredeti, magyar neve is: Tiszakálmánfalva. Akinek ez túl hosszú, a szóbeli hagyományoknak megfelelően nyugodtan mondhat és írhat Kálmánfalvát is. A budi szava magyar embernek legalább annyira rossz hangzású, mint az ánglusnak a fucking.


Néhány hónappal ezelőtt egy macska születésnapi buliján kapta el a koronavírust több résztvevő is Chilében − írja a Bio Bio Chile. A hírt csak szombaton erősítette meg az egészségügyi minisztérium munkatársa, Francisco Álvarez. Szerinte az emberek bármit kitalálnak, csak hogy találkozhassanak, azonban a bulin...
2021. JANUÁR 18.
[ 8:08 ]
A hermelint választotta 2021-ben az év emlősének a Vadonleső program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével. Az AM szombati közleménye szerint a Vadonleső program önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és...
2021. JANUÁR 16.
[ 14:29 ]
Nem mindennapos látvány fogadta ma reggel a nagybecskereki lakosokat, akik nyolc óra táján a Szabadság tér környékén tartózkodtak. Egy fiatal férfi meztelenül, mezítláb sétált a központban, előtte pedig megmártózott a kishídnál a tó jéghideg vizében. A járókelők többen is megörökítették telefonjaikkal a...
2021. JANUÁR 15.
[ 15:18 ]
Beolvasás folyamatban