Magazin
Cunami érte el Tonga partjait egy tenger alatti vulkánkitörés után

Tongát elérte a szökőár, a fővárosra hamu esett. A hangrobbanást még több mint kétezer kilométerrel távolabb, Új-Zélandon is hallották.

Már a part menti utakat mossák a hullámok a csendes-óceáni Tongán, miután a szigetország közelében kitört egy víz alatti vulkán, név szerint a Hunga Tonga Hunga Ha’apai.

Helyszíni beszámolók szerint hallani lehet a víz alatti morajlást, miközben a napot sötét füstfelhők kezdik eltakarni. A műholdfelvételek öt kilométer széles hamu-, gőz- és gázcsóvát mutattak, amelyek körülbelül húsz kilométerre emelkednek a magasba.

A közösségi médiában megjelent posztokban az látszik, hogy a víz templomokba és otthonokba tört be, szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a fővárosra, Nuku’alofára hamu hullott. A tongai főváros mindössze 65 kilométerre északra fekszik a vulkántól, írja az index.hu.

Az egyik helyi lakos a BBC tudósítása szerint azt mondta, azt hittek, bombák robbantak a környéken, ezért ösztönösen az asztalok alatt kerestek menedéket. Nem sokkal később azonban már víz árasztotta el az otthonukat.

A nyolc percen át tartó vulkánkitörés olyan erős volt, hogy a több mint 800 kilométerre fekvő Fidzsi szigetén is mennydörgésként volt hallható. Olyan energia szabadult fel, hogy még a 2300 kilométerrel távolabbi Új-Zélandon is hallható volt a hangrobbanás.

Emellett a tudósok hatalmas robbanásokat, mennydörgést és villámlást figyeltek meg a vulkán közelében, miután a magmaömlés kezdetét vette pénteken.

Tonga állam cunamiriasztást adott ki a tenger alatti vulkán kitörése után – írja a Guardian-ra hivatkozva a hvg.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mitől igazán jó vezető egy vezető? Ez az a kérdés, amiről cikkek garmada született ez idáig, és vélhetően a téma kimeríthetetlensége miatt a folytatás a jövőben is borítékolható. De azért megpróbáljuk kicsit leszűkíteni a dilemmát, így aztán a válaszadás is sokkal reálisabb mederbe terelhető. Tehát mitől jó...
2022. MÁJUS 10.
[ 22:38 ]
Április elején első alkalommal szervezett virágpiacot Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete. Annak sikerén felbuzdulva ma második alkalommal is megszervezték a nem csupán virágárusokat felvonultató rendezvényt a Felvonulás téren. A virágárusok mellett palántákat is lehetett vásárolni, de kézműves termékeket,...
2022. MÁJUS 10.
[ 19:35 ]
Húsz dukátot, továbbá hasist találtak a vámosok még szombaton Horgoson, egy személygépkocsi hátsó ülésén, írja az RTS. Az autó Szerbiába tartott, amikor a vámosok a rendőrökkel együttműködve megtalálták a 20 darab Ferenc József arany dukátot, illetve egy kisebb mennyiségű kábítószert. A Mercedes gépkocsit,...
2022. MÁJUS 10.
[ 14:05 ]
Beolvasás folyamatban