Magazin
Torkoskodtak Horgoson 
Betűméret:             

Torkos szombatot tartottak Horgoson. A Juvenior Polgárok Egyesülete idén másodszor rendezte meg jótékonysági rendezvényét. Hagyományos disznótoros, frissen készült reggeli, hurka-kolbász, disznópaprikás, forró italok és hájas kalács várta a helybelieket és a Horgosra látogatókat. A bevételt az egyház javára ajánlották fel a szervezők.

Molnár Ottó szervező elmondta, hogy a rendezvény ötlete stílszerűen egy töpörtyűs reggeli alkalmával született meg, hogy jó lenne létrehozni egy minifesztivált. Már az első rendezvényt is pozitívan fogadták az emberek, jó volt a hangulat, jöttek-mentek a vendégek, fogyasztottak, vásároltak.

- Reggelire hagymás vér készült ma is, sült máj tokaszalonnával és hagymával. Ebédre kapható volt hurka, kolbász és disznótoros paprikás - mondta Molnár Ottó, aki szerint legjobban a reggeli fogyott, nagyon szeretik az emberek a hagyományos disznótoros reggelit. Horgoson vannak még disznóvágások, de egyre kevesebb. A fiatalabbak a hentesnél vásárolnak leginkább.

Berényi Szalma Kornélia is ellátogatott a Torkos szombatra. Legjobban neki is a reggeli ízlett hájas kiflivel. Azt mondja, a nosztalgia miatt jött el. Egykoron az ő családjuk is rendezett disznóvágást, most már évek óta nem volt ilyen. Tradicionálisak voltak ezek a disznótorok, hajnalban kezdődött az állat leölésével, s késő estig tartott. Apósa tudott nagyon finom kolbászt készíteni, kellett bele a hús mellé zsiradék, sok fokhagyma és köménymag.

Gutási Ákos atya is kivette a részét a munkából a rendezvényen. A töpörtyűnek való szalonnát aprította éppen riportkészítés előtt. Arra voltunk kíváncsiak elsőként, hogy mekkora bűn torkoskodni?

- Mint Gutási Ákos mondom és nem, mint a horgosi lelkipásztor. Minden embernek van valamilyen gyengesége, kinek ilyen, kinek olyan. Sajnos egyre többen esünk a torkoskodás bűnébe, mert ha végignézünk a társadalmon, akkor egyre több a kövér ember. De próbáljuk nyugtatni a lelkiismeretünket, hogy talán mégsem akkora nagy bűn ez.

- Amikor az ilyen rendezvény bevétele az egyház javára megy, akkor egy kicsit meg lehet bocsájtani a torkoskodást?

- Tavaly, amikor először rendezték meg ezt az eseményt, akkor a bevételből vettünk egy harmóniumot, ami a szentmiséken szólal meg. Idén meglátjuk, hogy mennyi pénz gyűlik össze a hívek adományából. Mindig megvan a pénznek a helye. Hála Istennek, nem ázik be a templom, nem kell újra meszelni, de mindig vannak javítások, s az pénzbe kerül.

Amint megtudtuk, az idei Torkos szombat bevétele mintegy 100 ezer dinár volt, egy kicsit vétkezve a torkosságukkal ennyi pénzt kerestek ma a templomuknak a horgosi hívek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bajusz Róbert, a zentai rotariánusok jelenlegi elnöke az adomány átadásakor hírportálunknak elmondta, hogy a 160 takaró beszerzésére szükséges anyagiakat a klub tagjainak a feleségei gyűjtötték össze a tavaly októberben megrendezett Mosolygós alma elnevezésű jótékonysági akciójuk során, azzal, hogy a jótékonysági...
2024. ÁPRILIS 10.
[ 20:03 ]
A kúlai rendőrség bűnvádi feljelentést tesz a verbászi alapfokú ügyészségnél egy 34, egy 38 és egy 54 éves nő, valamint egy 57 éves férfi ellen. Csalás miatt emelnek vádat ellenük. A gyanú szerint megtaláltak egy olyan zsákot, amely az egyik pénzszállító cég járművéből esett ki, és amelyben 15 millió dinár...
2024. ÁPRILIS 10.
[ 14:43 ]
Megszökött egy emberölésért 18 év börtönre ítélt férfi kedden Bukarestben, írja a Maszol.ro az Országos Börtönigazgatóság közlése alapján. A tájékoztatás szerint a 34 éves Mészáros Zsombor délután három óra körül szökött meg a bukaresti második kerületben egy rabszállító járműből. A férfit a Rahova...
2024. ÁPRILIS 10.
[ 9:12 ]
Beolvasás folyamatban