Magazin
Szaharai port hozott a délről érkező szokatlan meleg
Betűméret:             

Az évszakhoz képest szokatlan meleget hozó, erős déli áramlással jelentős mennyiségű szaharai por is érkezett a térségünkbe, ennek következtében igen magas a szálló por koncentrációja országszerte, ami egészségügyi panaszokat is kiválthat. A szaharai homok és por a Földközi-tengeren és Görögországon át érkezett, és tovább terjed az Adrián és térségünkön át Közép- és Kelet-Európa felé.

A levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék a légzőrendszerbe bejutva az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció. A szakemberek azt javasolják, hogy a különösen veszélyeztetettek – a gyermekek, a várandósok, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek – csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba, és kerüljék a szabadban a munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységet. A kitettség csökkenthető védőmaszk viselésével.

A Balkán-félszigetet elárasztó meleg légtömeg tovább halad Közép- és Kelet Európa felé. Hétfőn Ćurprijéban, Negotinban és Zaječarban is 31 fokot mértek.

Ezzel egy időben Európa nyugati és délnyugati részén télies az időjárás, az Alpokban és Spanyolország hegyvidékein havazik.

A jelenleg az Alpok felett húzódó hidegfront részeként az időjárás változása hétfőről keddre virradó éjszaka Szerbiát is érinti. Az igazán bolondos, áprilisi időjárás a mai, szinte nyári nap után hétfő éjszaka radikális fordulatot vesz, ugyanis az esti órákban északnyugat felől egy hidegfront hatol be Szerbia nyugati és északnyugati részein esővel, zivatarokkal. A viharos időjárás az éjszaka folyamán és kedd reggelre átterjed Szerbia más részeire is.

Több csapadék és erősebb zápor, zivatar Szerbia nyugati részeiben várható, ahol négyzetméterenként akár 20 liter csapadék is hullhat.

Kedden érezhetően frissebb és szelesebb lesz az idő, helyi záporokkal, zivatarokkal. A megerősödött nyugati és északnyugati magassági áramlás a felettünk lévő légkört is megtisztítja a Szaharából származó homoktól.

A keddi maximumhőmérséklet 16 és 22°C között alakul, majd fokozatosan emelkedik a hőmérséklet. Pénteken és a hétvégén ismét napos, nagyon meleg idő várható, 25°C feletti hőmérséklet, vasárnap 28-29°C.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma a kora délutáni órákban meghalt egy 18 éves lány, aki lezuhant a 13. emeletről. A helyszínre számos rendőr és két mentőautó is kiérkezett. A szerencsétlenül járt lány az épület előtti járdára zuhant. Miután az igazságügyi orvosszakértők befejezték a vizsgálatot, elszállították a holttestet. A...
2024. OKTÓBER 19.
[ 15:22 ]
Az óbecsei rendőrség letartóztatta a 26 éves A. I.-t, akit lopással gyanúsítanak. A rendőrök nem sokkal azután tartóztatták le, hogy a gyanú szerint a helyi katolikus temetőben ellopta egy 73 éves nő táskáját a kerékpárjáról. A táskában pénz, mobiltelefon és személyes iratok voltak. Az ellopott tárgyakat...
2024. OKTÓBER 18.
[ 13:42 ]
A vámhatóság munkatársai egy autóbuszban be nem jelentett árut találtak, melynek értékét 54.000 euróra becsülték. A szokásos ellenőrzés során először a busz hátsó részében, a sofőr holmijainak tárolására szolgáló térben találtak 264 liter Volvo márkájú motorolajat. A további vizsgálat során dobozokat is...
2024. OKTÓBER 18.
[ 12:41 ]
Beolvasás folyamatban