Magazin
Kismotoron a tengerig
Betűméret:             

Három vállalkozó szellemű, kúlai kismotoros szombat hajnalban útra kel. Segédmotoros kerékpárral terveznek Zágrábot is érintve a horvát tengerpartra eljutni, majd visszafelé részt vesznek a Tomos Zagorje Moto Klub motoros találkozóján.

A 70-es, 80-as évek kedvenc járgányai voltak a Tomos motorkerékpárok. Abban az időben a jogosítványt az iskolában meg lehetett szerezni 16 éves kortól, és nagyon sokan nosztalgiával emlékeznek az idősebbek közül az első ilyen járművükre. A szlovén járműgyártó a 60-as években a Colibri motorkerékpárokkal kezdte a hazai piac meghódítását, majd jött az APN 4-es, az APN 6-os, illetve a Tomos Automatic-ok különböző változatai. Ma már az elektromos kerékpárok hódítanak, a Tomos segédmotorosai már majdnem teljesen feledésbe merültek. Motorkedvelők egy csoportja Free Bikers Tomos néven alapított motoros egyesületet Kúlán. Faragó Adrián, a klub elnöke, valamint Misinszki Sándor és Totajev Krisztián arra vállalkoztak, hogy Tomos motorkerékpárjaikkal leutaznak a horvát tengerpartra, majd Gornja Stubicán részt vesznek az ottani Tomos Zagorje Moto Klub motoros találkozóján, amit az egyesület elnöke, Benko Ivan szervez Tomos Játékok elnevezéssel. A három kúlai kismotoros egy 1970-es években, valamint egy 84-ben és egy, a 90-es évek elején gyártott Tomos motorkerékpáron tervezi megtenni a közel 1500 kilométeres távot, aminek keretében a horvát tengerpartot és Gornja Stubicát érintve visszatérnek Kúlára. Faragó Adrián elmondta, a merész vállalkozásukhoz sikerült támogatókat is találni. A kúlai Euroauto Biztosító Ügynökség, egy szintén kúlai motorkerékpár-szerviz, a Pap Biciklar és a nagybecskereki Heppy Vez varroda is támogatja őket. Útjukról részletes beszámolót ígértek. Az útvonalat úgy kellett megtervezni, hogy autópályán nem haladhatnak, hiszen az ilyen járművek ott nem közlekedhetnek. Az üzemanyagtöltést is meg kell előre tervezni, ugyanis a töltőállomásokon keveréket már nem tankolnak, az olajat magukkal viszik majd. Az indulás idejét szombaton hajnali 3 órára tűzték ki.

Az utakon, ha ritkán is, de még látni Tomos motrokat, az alkatrészellátásuk is még valamennyire folyamatos. A megbízhatóságuknak is köszönhető, hogy akik annak idején megvásárolták őket, nem szándékoznak megválni tőlük. Ma már old timernek számítanak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tűz ütött ki a roueni székesegyház felújítás alatt álló huszártornyában - közölte csütörtökön a város polgármestere, Nicolas Mayer-Rossignol az X közösségi oldalon. A városvezető egy fotót is posztolt, amelyen jól látható a tornyot körülvevő állványzatról felszálló füstfelhő. A tűzoltóság és a...
2024. JÚLIUS 11.
[ 13:41 ]
Július 11-én és 12-én reggel nyolc és délután négy óra között aszfaltozási munkálatok miatt teljes mértékben lezárják a forgalmat az adai Tisza hídtól Padé bejáratáig vezető útszakaszon, így az adott időszakban az Arankán átvezető hídon sem lehet majd közlekedni – tette közzé a csókai Max Rádió.
2024. JÚLIUS 10.
[ 17:44 ]
A belügyminisztérium közlekedésrendészeti igazgatóságának munkatársai ma 11 óra 30 perc körül leállították és kizárták a forgalomból a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) R. M.-et (23). A fiatal férfi 195 kilométeres óránkénti sebességgel haladt Suzuki típusú motorkerékpárjával Laćarak település azon...
2024. JÚLIUS 10.
[ 17:44 ]
Beolvasás folyamatban