Magyarország
Megérkezett a WTO-hoz Ukrajna Magyarország elleni beadványa
Betűméret:             

A genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kedden bejelentette, hogy megkapta Ukrajna kérelmét a Magyarországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával „a gabonaexport blokádjával kapcsolatos vitarendezési megbeszélések lefolytatásához”.

Ukrajna hétfőn fordult panasszal a WTO-hoz, amiért a három uniós ország – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva – fenntartotta az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó tilalmát.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök bírálta a három ország „barátságtalan” cselekedeteit,

és vizsgálatot jelentett be hátrányos megkülönböztetést szolgáló lehetséges gyakorlatok miatt. Smihal mindemellett felvetette egy kompromisszumos megoldás lehetőségét is, ami korlátozná négy mezőgazdasági termék exportját azzal a céllal, hogy elejét vegyék piaci torzulásoknak a környező országokban.

Az ukrán kormányfő egyben figyelmeztetett, hogy Kijev megtorló intézkedésekként betiltaná bizonyos termékcsoportok behozatalát Magyarországról, Lengyelországból, illetve Szlovákiából, ha ezek az országok nem oldják fel saját tilalmukat.

Egy ilyen blokáddal csak Oroszország azon terve járna jól, hogy globális élelmezési válságot okozzon” – hangoztatta Smihal.

Az Európai Unió májusban ideiglenesen engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsák az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgó importját, hogy ezzel védjék a helyi gazdákat.

Az Európai Bizottság azonban nem hosszabbította meg az ukrán gabona szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmát,

mert úgy ítélte meg, hogy a május óta hozott intézkedések hatására megszűntek a piaci torzulások az öt tagállamban. Varsó, Budapest és Pozsony erre válaszul jelentett be saját korlátozásokat az ukrán gabonaimportra vonatkozóan. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ismeretes, szeptember elsejétől jelentősen emelkedtek az egyes közlekedési szabálysértésekért járó bírságok, legdrasztikusabban a gyorshajtásoké. A Vezess.hu összeállítást készített a Magyar Közlönyben megjelent további, legmagasabb büntetési tételekről: személy- vagy áruszállítás érvényes vezetői...
2023. SZEPTEMBER 30.
[ 11:18 ]
Ukrajna beadta a derekát, levette az OTP Bankot a fekete listáról – írta meg az UNIAN alapján a Magyar Nemzet. Az ukrán hírügynökség szerint a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség (NAKH) azért döntött így, mert az érintett vállalatok és országok képviselőivel sikerült megállapodni arról, hogy megszüntetik az...
2023. SZEPTEMBER 30.
[ 1:40 ]
Ópusztaszer a magyar sors és magyar örökség szimbóluma - jelentette ki a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felújított rotundájának átadásán. Nagy János az uniós támogatással megvalósult, egymilliárd forintos költségvetésű energetikai...
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 16:23 ]
Beolvasás folyamatban