Média
A határon túli magyar örökséget bemutató új, 200 részes sorozat indul a Kossuth rádióban

Hiszek egy hazában címmel a határon túli magyar örökséget, a magyar kultúra évezredes értékeit, a külhoni magyarság szellemi és anyagi alkotásait bemutató új, 200 részes sorozat indul a Kossuth rádióban - jelentette be a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt közölte: az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló sorozat apropója, hogy 2020-at az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, emlékezve a trianoni békediktátum 100. évfordulójára.

"Ebben az évben számot vetünk a békediktátum által okozott gazdasági politikai és lelki problémák megoldatlanságával, de még inkább cél, hogy erőt merítsünk a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből" - hangsúlyozta V. Németh Zsolt, aki leszögezte: az Országgyűlés nem gyászévet hirdetett idénre.

Egyúttal hozzátette: lehetőség kínálkozik arra, hogy a 2010-ben megkezdett határokon átívelő nemzetegyesítés eredményeit is megmutassák, a Hiszek egy hazában című sorozat pedig ebbe illeszkedik.

Az új műsor kifejezetten az elcsatolt nemzetrészek magyarságának értékeit mutatja be; azt, hogy Kárpátalja, Erdély, a horvátországi magyarság, Muravidék, Őrvidék és Felvidék mivel gazdagította az egyetemes magyar kultúrát - mondta.

V. Németh Zsolt szerint Trianon kapcsán arról is beszélni kell, hogy senki sem vehette el a magyarságtól a Hunyadiak vagy a Rákócziak emlékezetét, illetve Arany János, Ady Endre vagy Bartók Béla munkásságát. Az új sorozat azt is megmutatja, hogy mi minden marad meg az elcsatolt nemzetrészeken, illetve hogy azok miként gazdagították az anyaországot - fűzte hozzá.

Megjelenik mások mellett Kós Károly erdélyi magyar építész, író, valamint Zala György alsólendvai születésű szobrászművész munkássága és a többi közt a vajdasági magyar tamburamuzsika, az Őrvidékről a Rongyos Gárda önszerveződő fegyveres csoport, a drávaszögi kisszerszámos halászat, a Felvidékről pedig a selmeci diákhagyományok - sorolta a miniszteri biztos.

A közelmúltban létrejött értékekre utalva jelezte, hogy a műsorban szintén szerepelni fog Tusványos, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, tovább "a profán zarándokhellyé váló" dunaszerdahelyi futballstadion is.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a félhetes hírek előtt elhangzó kétperces műsorrészekből sajátos magyar életmód, életforma is körvonalazódik, amelynek megvédését, megóvását a Hungarikum Bizottság és az agrártárca is feladatának tekinti - közölte a kormánypárti politikus.

A sorozatnak az Ismerős Arcok Nélküled című dalát megidéző főcímzenéjéről V. Németh Zsolt elmondta, hogy "friss, mai muzsikát akartunk választani", a dalt a magyar emberek új magyar indulóvá emelték. Tájékoztatása szerint a műsor stúdiómunkáit a HM Zrínyi Nonprofit Kft. végezte.

Gadácsi János, a rádiósorozat készítője ismertette: a témák legtöbbje a külhoni nemzetrészek értéktáraiból származik, amelyeknek köszönhetően be lehet mutatni a Kárpát-medence sokszínűségét. "Ennél szebb munkát el sem tudok képzelni" - fogalmazott a rádiós szerkesztő.

A sajtótájékoztatón bemutatták a sorozat első - hétfő reggel adásba került - összeállítását, amely a Szentegyházi Gyermekfilharmónia történetét és munkásságát ismertette meg a hallgatókkal. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Fortepan és a Capa Központ szakmai együttműködésében, Heti Fortepan címmel indul újra a Fortepan képes sorozata. A cikkeket szeptember 18-tól minden péntek délelőtt a hetifortepan.capacenter.hu címen publikálják. A blog anyagai forrásmegjelöléssel szabadon átvehetők lesznek. A korábban az Index nagyképes felületén...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 16:05 ]
A Magyar Szó Lapkiadó Kft. gyermek- és diáklapjait népszerűsítették ma Magyarkanizsán a gyerekek körében. A Mézeskalács, a Jó Pajtás Trianon 100 és a Képes Ifjúság Trianon 100 címet viselő legfrissebb tematikus számait mutatta be Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 15:46 ]
Átértékelődött a koronavírus alatt megtermelt zöldségek és gyümölcsök jelentősége, mert olyanok is termeltek, akik eddig nem, vagy csak néha fogtak a kezükbe kapát, kaszát, hogy olcsó és egészséges termékeket állítsanak elő maguknak és a családjuknak. A Tisza menti kertbarátok rendszeresen találkozókat szerveznek,...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:56 ]
Beolvasás folyamatban