Média
A magyar nyelvet ünnepli a közmédia
Betűméret:             

Egy teljes hetet szentel kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő anyanyelvünknek a közmédia a magyar nyelv napja alkalmából.

2011. szeptember 26-án az Országgyűlés a magyar nyelv napjává november 13-át nyilvánította, 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt.

A jeles esemény tiszteletére tematikus műsor- és filmkínálattal készülnek a csatornák.

November 13-tól a magyar nyelv hetén a közmédia több csatornáján is kiemelt szerepet kap anyanyelvünk.

Az M5 kulturális csatornán többször is foglalkoznak a hétköznap 18 órától látható Librettó adásaiban a magyar nemzet összetartozását jelentő legfőbb szellemi kulturális örökségünkkel.

Hétfőn az egész műsorban főszerepet kap anyanyelvünk, de november 15-én és 17-én is kiemelt témaként jelenik meg a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv jelentősége. A szerdai adásban a ChatGTP és a magyar nyelv kapcsolatáról beszél Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója, Prószéky Gábor, pénteken pedig anyanyelvi példaképeink témában lesz a műsor vendége Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató.

November 13-tól az M5 műsoraiban és filmes kínálatában is hangsúlyos szerepet kap a magyar nyelv. Ennek apropóján láthatják hétfőn 8:55-től A magyar nyelvről… című beszélgetést. Kiindulópontja egy 1964-es, ugyanebben a témában készített műsor, amelyben Kodály Zoltán és Lőrincze Lajos mondták el gondolataikat anyanyelvünk akkori helyzetéről. Ebben a műsorban Lőrincze Lajos és Deme László folytatják ezt a gondolatmenetet kiegészítve az újonnan megjelent problémákkal, nyelvészeti kihívásokkal.

A 9:40-kor kezdődő Álmok álmodói sorozat aktuális része a nyelvújító és irodalomszervezői tevékenységével a reformkor előtti évtizedekben a nemzeti felemelkedés és önállósulás ügyét szolgáló Kazinczy Ferenccel foglalkozik.

November 14-én 8:55-kor a Magyar évszázadok – A magyar nyelv ügye című dokumentumfilmet tűzi műsorára a csatorna. Ebben a magyar nyelv hivatalossá tételéről rendelkező 1844-es törvénnyel foglalkoznak.

A 9:20-kor kezdődő Tálentum című riportműsorban a magyar nyelvésztársadalom meghatározó tanáregyéniségének, Deme Lászlónak több mint hat évtizedes munkásságát foglalják össze.

Közös örökségünkkel foglalkozik november 15-én 8:55-től a Nyelvében él… – A Magyar Nyelv Napja című műsor, majd ezt követően a Magyar Krónika magazin Romhányi a rímhányó című adását láthatják. Romhányi József író, költő, műfordító, érdemes művész úgy tudott játszani a magyar nyelvvel, ahogy csak nagyon kevesen. Nevéhez többek között olyan kultikus mesék fűződnek, mint a Mézga család vagy a Doktor Bubó, versei pedig generációkat kacagtattak meg.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hét Nap (november 29.): A vonat nem vár - illusztráció
2023. NOVEMBER 28.
[ 16:02 ]
A Jó Pajtás legújabb számában arról olvashatsz, ki milyen élményekkel gazdagodott a 13. Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyen Udvarnokon. Az óbecsei Zdravko Gložanski iskola tanulói a füstmentes világnap kapcsán mondják el véleményüket a dohányzásról. Tudományos rovatunkban a jövő közlekedéséről...
2023. NOVEMBER 22.
[ 14:21 ]
Az elmúlt tizenegy hónapban huszonhét nőt gyilkolt meg a férje, élettársa Szerbiában. A statisztikai adatok azt mutatják, minden harmadik nő, aki áldozatul esett a párja támadásának, a gyilkosságot megelőzően már feljelentette az elkövetőt az illetékes intézményeknél. Hiába. – Tómó Margaréta vezércikke ...
2023. NOVEMBER 22.
[ 9:45 ]
November 28-án, kedden tartják 17 órai kezdettel Magyarkanizsán a Dobó Tihamér Képtárban a Hét Nap hetilap Fotózzon a címlapra! című pályázatának záróeseményét. A rendezvényen, amely egyúttal díjátadó ünnepség is lesz, megnyílik a pályázat 100 legsikeresebb fotójából álló kiállítás is. A jelenlévőket...
2023. NOVEMBER 21.
[ 17:17 ]
Beolvasás folyamatban