Média
A magyar nyelvet ünnepli a közmédia
Betűméret:             

Egy teljes hetet szentel kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő anyanyelvünknek a közmédia a magyar nyelv napja alkalmából.

2011. szeptember 26-án az Országgyűlés a magyar nyelv napjává november 13-át nyilvánította, 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt.

A jeles esemény tiszteletére tematikus műsor- és filmkínálattal készülnek a csatornák.

November 13-tól a magyar nyelv hetén a közmédia több csatornáján is kiemelt szerepet kap anyanyelvünk.

Az M5 kulturális csatornán többször is foglalkoznak a hétköznap 18 órától látható Librettó adásaiban a magyar nemzet összetartozását jelentő legfőbb szellemi kulturális örökségünkkel.

Hétfőn az egész műsorban főszerepet kap anyanyelvünk, de november 15-én és 17-én is kiemelt témaként jelenik meg a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv jelentősége. A szerdai adásban a ChatGTP és a magyar nyelv kapcsolatáról beszél Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója, Prószéky Gábor, pénteken pedig anyanyelvi példaképeink témában lesz a műsor vendége Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató.

November 13-tól az M5 műsoraiban és filmes kínálatában is hangsúlyos szerepet kap a magyar nyelv. Ennek apropóján láthatják hétfőn 8:55-től A magyar nyelvről… című beszélgetést. Kiindulópontja egy 1964-es, ugyanebben a témában készített műsor, amelyben Kodály Zoltán és Lőrincze Lajos mondták el gondolataikat anyanyelvünk akkori helyzetéről. Ebben a műsorban Lőrincze Lajos és Deme László folytatják ezt a gondolatmenetet kiegészítve az újonnan megjelent problémákkal, nyelvészeti kihívásokkal.

A 9:40-kor kezdődő Álmok álmodói sorozat aktuális része a nyelvújító és irodalomszervezői tevékenységével a reformkor előtti évtizedekben a nemzeti felemelkedés és önállósulás ügyét szolgáló Kazinczy Ferenccel foglalkozik.

November 14-én 8:55-kor a Magyar évszázadok – A magyar nyelv ügye című dokumentumfilmet tűzi műsorára a csatorna. Ebben a magyar nyelv hivatalossá tételéről rendelkező 1844-es törvénnyel foglalkoznak.

A 9:20-kor kezdődő Tálentum című riportműsorban a magyar nyelvésztársadalom meghatározó tanáregyéniségének, Deme Lászlónak több mint hat évtizedes munkásságát foglalják össze.

Közös örökségünkkel foglalkozik november 15-én 8:55-től a Nyelvében él… – A Magyar Nyelv Napja című műsor, majd ezt követően a Magyar Krónika magazin Romhányi a rímhányó című adását láthatják. Romhányi József író, költő, műfordító, érdemes művész úgy tudott játszani a magyar nyelvvel, ahogy csak nagyon kevesen. Nevéhez többek között olyan kultikus mesék fűződnek, mint a Mézga család vagy a Doktor Bubó, versei pedig generációkat kacagtattak meg.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs TÁJÉKOZÓDJON, MŰVELŐDJÖN ÉS JÁTSSZON A HÉT NAPPAL! — Megjelent nyereményjátékunk 2. szelvénye E heti, 28. számunk tartalmából kiemeljük: * Gondolatok nyaralás után. Szerda Zsófi heti jegyzete *...
2024. JÚLIUS 9.
[ 20:10 ]
Megszökött az őrizetből az a férfi, akit azzal vádolnak, hogy veszélyeztette Ana Lalić Hegediš újságíró, a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) elnöke, valamint családja biztonságát, jelentette be Veran Matić, az újságírók biztonságával foglalkozó állandó munkacsoport tagja. Egy olyan férfiról van...
2024. JÚLIUS 4.
[ 19:47 ]
Eltelt egy hónap ugyan a választások után, azok azonban számos jelenségre rámutattak, éppen ezért érdemes még egy kis időt eltölteni az elemzésükkel, elsősorban a vajdasági magyarság helyzete és jövője szempontjából. Nem kerülhette el ugyanis az eseményeket figyelmesen követő polgár figyelmét az az ellentmondás,...
2024. JÚLIUS 3.
[ 7:24 ]
Beolvasás folyamatban