Sport
Digipingpong az asztalitenisz népszerűsítéséért 
Betűméret:             

Együtt sportolni és közben barátokat szerezni. Ennek szellemében indult tavaly, január elsején és zárul majd idén, június 30-án a Digipingpont elnevezésű projekt, amelynek célja az asztalitenisz népszerűsítése, és amelyben három klub vesz részt, egy Magyarországról, Szegedről, illetve kettő a Vajdaságból, Zentáról és Horgosról.

A másfél év alatt egy híján húsz rendezvényre került, illetve kerül sor a három településen. Január 26-án Horgoson tartottak sportnapot. Dávid Józsefet, a Horgosi Asztalitenisz Klub elnökét kérdeztük a rendezvényről.

- A fő célkitűzése a projektnek az, hogy népszerűsítsük magát az asztalitenisz sportot, és ezt három tevékenységen keresztül érjük el. Próbáltunk modernebb rendezvényeket szervezni diákoknak, felnőtteknek, illetve fogyatékkal élőknek. Ezen felül új képzési módot hoztunk létre a tanároknak, akik oktatják magát az asztaliteniszt, illetve digitális kompetenciákat is fejlesztettünk, létrehoztunk egy olyan weboldalt, ami digitálisan segíti a sportban a felkészülést, de bővebb információkat is lehet e sportról találni. Emellett játékok is vannak az oldalon.

A projektnek hat partnere van, kettő vajdasági és négy magyarországi partner, köztük három asztalitenisz klub, a szegedi, a zentai és a horgosi, magyarázta Dávid József.

- Összesen 19 rendezvényt fogunk megszervezni. A projektnek köszönhetően sokkal népszerűbb lett nálunk az asztalitenisz is. Több gyermek kapcsolódott be a klub munkájába. Már több mint 30 fiatallal dolgozunk együtt. Olyan edzőkkel ismerkedtünk meg, akik szintén fejlesztették a gyerekek tudását. Az eredmények jól láthatóak.

Az eredményeikre Rekecki Titusz, a Horgosi Asztalitenisz Klub tagja is büszke.

- Horgoson az asztalitenisz sport most igen népszerű. Nagyon sok gyerek van, akik rendszeresen részt vesznek az edzéseken, ugyanakkor a legkisebbek mellett felnőttek is rekreálnak. Szeretném kiemelni a lányokat, akik a szerbiai második ligában versenyeznek, és ebben a szezonban egyelőre még veretlenek, és az első helyen vannak. Céljaink közt van az, hogy a következő szezonban, hogyha minden sikerül, feljussunk az első szerb ligába az első női csapatunkkal.

Mihalovity Dominik is részt vett a sportnapon, aki az egyik legkiválóbb asztaliteniszező Horgoson.

- Én itt Horgoson kezdtem pingpongozni, itt nőttem föl, és amikor haza tudok jönni, amikor az egyetem és a munka engedi, akkor igyekszek minél többször eljönni, a gyerekekkel játszani és motiválni őket. Nyilván az én, úgymond karrierem tudja őket motiválni. Láthatják, hogy hová lehet eljutni innen, Horgosról. Pécsen járok egyetemre, jelenleg mesterképzésen tanulok, és ott adódott a lehetőség, hogy el tudtam jutni Kínába, az egyetemi világjátékokra. Elképesztő élmény volt már maga az a tudat, hogy Kínában tudok pingpongozni, ugye a kínaiak a világon a legjobbak ebben a sportban, és valóban a világ legjobb korosztályos sportolóival játszhattam. Csapatban, csoportokban kezdtünk, ott Dél-Koreával, Norvégiával és Szlovákiával játszottunk. Sikeresen legyőztünk minden csapatot, így továbbjutottunk, viszont utána Hongkong volt az a csapat, aki meg tudott állítani bennünket. Egyéniben sajnos körbeveréssel kiestem a csoportból, ott is egy szlovák és egy norvég ellenfelem volt, illetve egy katari. A katarit és a norvégot legyőztem, de a szlováktól sajnos kikaptam. Párosban pedig Ománnal játszottunk az első körben, második körben meg Kínával, és ott ők jelentették a végállomást számunkra.

Most nyáron Miskolc és Debrecen fogja megszervezni az európai egyetemi játékokat, Dominik szerint azon biztos részt fognak venni, mint Pécsi Tudományegyetem, illetve 2025-ben lesz újra Universiade, egyetemi világjátékok, ez pedig Németországban, bízik benne, hogy oda is el tud majd jutni.

Példaképe tehát van a horgosiaknak, s a zentaiakkal, szegediekkel együtt azon vannak, hogy minél több fiatal asztaliteniszező léphessen Dominik nyomába a siker útján.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Marco Rossi Eb-kerete - illusztráció
2024. MÁJUS 14.
[ 17:08 ]
Kiemelkedően jó játékkal újabb szuperligás bajnoki pontokat gyűjtött be a TSC. A bajnokságból még két forduló maradt hátra, így a TSC és a Partizan között nagy csata várható a Bajnokok Ligája selejtezőt érő második hely megszerzéséért. A TSC hazai pályán meggyőző fölénnyel, magabiztos játékkal nyert a...
2024. MÁJUS 12.
[ 17:43 ]
Kylian Mbappé otthagyja a Paris Saint-Germain csapatát, és a várakozások szerint a Real Madridnál folytathatja – írja az ESPN, amelyet a telex.hu idéz. A 2022-es világbajnokság gólkirálya 2017-ben, az AS Monacótól igazolt a PSG-hez, amelyben gólrekorder lett és ötször nyert francia bajnoki címet, háromszor pedig francia...
2024. MÁJUS 10.
[ 21:48 ]
Nyolcvanhét éves korában elhunyt Jon Urbanchek (Urbancsek János) magyar származású világhírű amerikai úszóedző, aki öt olimpián is segítette az Egyesült Államok válogatottját, és számos világhírű versenyző nevelkedett a kezei alatt – számolt be az MTI. Urbanchek 1956-ban, a szovjet megszálláskor hagyta el...
2024. MÁJUS 10.
[ 21:40 ]
Beolvasás folyamatban