Szerbia
Nincs elegendő pénz a büdzsében az elnökválasztásokra
Betűméret:             
Vladimir Goati, a Transparency Serbia elnöke kijelentette, nem tudja, hogyan és miből fogják pénzelni az elnökválasztási kampányt, amennyiben az elnökválasztást május 6-án tartják.
Goati a B92 Hoću da znam (Tudni akarom) című műsorában azt mondta, a költégvetésben az idén nincs előlátva az elnökválasztásra pénz, s amennyiben mégis megtartják, úgy azt a rendkívüli esetekre fenntartott költségvetési tartalékokból tudják csak pénzelni.
Goati szerint a költségvetési tartalékokban azért nincs elegendő pénz, mert az elnökválasztásra szánt összeg ugyanakkora, mint a parlamenti választásoké.
Mint Goati elmondta, nem tudja teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy egyszerre fogják megtartani a parlamenti és az elnökválasztást is, de a hangulat olyan, mintha minden szinten május 6-án tartanák a választásokat. Úgy vélte, a minden szinten való választások egyidőben való megtartása "redisztributív hatással lehet az eredményre".
Goati más választások tapasztalataira hivatkozva azt mondta, amennyiben azonos időben tartják meg minden szinten a választásokat, a szavazók leginkább "szimmetrikusan" választanak, s ugyanarra a jelöltre szavaznak, mint amelyik választási listára.
Becslése szerint a szavazatok kétharmadát viheti el a két "megapárt", a Szerb Haladó Párt, illetve a Demokrata Párt, míg az összes többi párt parlamenti jelenléte inkább 5 százalék, mintsem két számjegyű arány körül alakulna.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma este 8 órakor jár le a szerbiai népszámlálásban kérdezőbiztosként részt venni kívánók jelentkezési határideje, a díjazásuk az egyhavi munkáért átlagosan 60 ezer dinár lesz. A Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) tájékoztatása szerint 15 ezer személyt terveznek bevonni ebbe a munkába. A fizetés összege...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 17:28 ]
Az elmúlt 24 órában további hat ember halt meg a koronavírus-fertőzés következtében Szerbiában, így az áldozatok száma összesen 16.319, közölte az egészségügyi minisztérium a covid19.rs honlapon. A legutóbbi jelentés óta 16.891 embernél végeztek koronavírus-tesztet, ebből 6.467 eset lett pozitív. 35 beteg van...
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 20:04 ]
Ma este nyolc órakor tartják az újvidéki Szabadság téren a Vihar során elhunyt és száműzött szerbek emléknapjának állami rendezvényét. Horvátországban idén is ünnepnapként tartják meg a Vihar fedőnevű katonai-rendőrségi akció évfordulóját, amely során 1995 augusztusának elején – a második világháború óta...
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 10:07 ]
Beolvasás folyamatban