Szerbia
Nincs elegendő pénz a büdzsében az elnökválasztásokra
Vladimir Goati, a Transparency Serbia elnöke kijelentette, nem tudja, hogyan és miből fogják pénzelni az elnökválasztási kampányt, amennyiben az elnökválasztást május 6-án tartják.
Goati a B92 Hoću da znam (Tudni akarom) című műsorában azt mondta, a költégvetésben az idén nincs előlátva az elnökválasztásra pénz, s amennyiben mégis megtartják, úgy azt a rendkívüli esetekre fenntartott költségvetési tartalékokból tudják csak pénzelni.
Goati szerint a költségvetési tartalékokban azért nincs elegendő pénz, mert az elnökválasztásra szánt összeg ugyanakkora, mint a parlamenti választásoké.
Mint Goati elmondta, nem tudja teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy egyszerre fogják megtartani a parlamenti és az elnökválasztást is, de a hangulat olyan, mintha minden szinten május 6-án tartanák a választásokat. Úgy vélte, a minden szinten való választások egyidőben való megtartása "redisztributív hatással lehet az eredményre".
Goati más választások tapasztalataira hivatkozva azt mondta, amennyiben azonos időben tartják meg minden szinten a választásokat, a szavazók leginkább "szimmetrikusan" választanak, s ugyanarra a jelöltre szavaznak, mint amelyik választási listára.
Becslése szerint a szavazatok kétharmadát viheti el a két "megapárt", a Szerb Haladó Párt, illetve a Demokrata Párt, míg az összes többi párt parlamenti jelenléte inkább 5 százalék, mintsem két számjegyű arány körül alakulna.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 11 248 új fertőzöttet azonosítottak Szerbiában, s 26 személy halt bele a betegségbe. Tegnap óta összesen 25 323 koronavírustesztet végeztek. Jelenleg 2436 fertőzött van kórházban, 99-en lélegeztetőgépre szorulnak. A járvány kezdete óta az országban hivatalosan 1 436...
2022. JANUÁR 16.
[ 16:11 ]
Az ausztrál hatóságok saját magukat alázták meg Novak Đoković zaklatásával, aki emelt fővel térhet vissza hazájába, jelentette ki ma Aleksandar Vučić szerb elnök azt követően, hogy az oltatlan teniszezőt kiutasították Ausztráliából. Az államfő elmondta, beszélt Đokovićtyal a döntés után, s bátorította és...
2022. JANUÁR 16.
[ 10:45 ]
Népszavazást tartanak ma Szerbiában, amelyen a polgárok az alkotmány módosításáról szavazhatnak, vagyis az alábbi kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk: Támogatja-e a Szerb Köztársaság Alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény megerősítését? A szavazóhelyek 7 órakor nyíltak meg, s több mint 6,5...
2022. JANUÁR 16.
[ 9:04 ]
Beolvasás folyamatban