Szerbia
A 15 évnél idősebbek 14 százaléka nem fejezte be az általános iskolát sem
Betűméret:             

Szerbiában mintegy 850 000 felnőtt, illetve a 15 évnél idősebbek 14 százaléka még az általános iskolát sem fejezte be, ezért a Második esély program különösen nagy jelentőséggel bír – jelentette ki Tomislav Jovanović oktatási és tudományügyi miniszter.

Jovanović a belgrádi Szerbia Palotában megtartott Második esély – a rendszer tükrében elnevezésű értekezleten elmondta, a 2002-es és 2012-es népszámlálások között 20 százalékkal javul a lakosság képzettségi szerkezete.

Szavai szerint a gyerekek 24 százaléka nem indul el általános iskolába, azoknak a 24 százaléka pedig, akik befejezik az általános iskolát, nem tanul tovább, s a Második esély program részvevőinek is 24 százaléka hagyja ott a képzést idő előtt.

A tárcavezető kifejtette, a 25 és 60 év közöttieknek csak mintegy 3 százaléka vesz részt a felnőttképzésben, írja a Tanjug.

„A projektum realizálása 2010-ben kezdődött, s most szeptember 26-áig tart. Ekkor zárul a projektum első része, ekkor végzi el a képzést azoknak az első generációja, akik megragadták a második lehetőséget, s most megkezdik a harmadik lehetőség megvalósítását” – mondta Jovanović.

Kifejtette, Szerbiában egy egész sor reformot és stratégiai intézkedést hajtottak végre az oktatási rendszeren belül, így már megteremtődött a reformkeret az európai uniós normákkal való összehangoláshoz.

Tomislav Jovanović hangsúlyozta, a cél az, hogy minél előbb beilleszkedjünk és az EU szintjével egyenrangúak legyünk, s ennek érdekében az oktatás reformja prioritást élvező feladat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezete (NSPRS) arra szólította fel az illetékes szerveket, elsősorban az önkormányzatokat, hogy sürgősen klimatizálják az óvodákat és a bölcsődéket. A szakszervezet állítása szerint Szerbiában vannak olyan óvodák és bölcsődék, amelyekben nincs megfelelő...
2024. JÚLIUS 12.
[ 15:40 ]
A szerbiai Belügyminisztérium (MUP) pénteki közleményéban arra figyelmeztet, hogy az elkövetkező napokban a magas hőmérséklet mellett megnövekedett forgalom is várható, ami rendkívül megnehezíti a vezetési körülményeket és komoly megterhelést jelent a gépkocsivezetők számára is. "Arra kérjük a járművezetőket,...
2024. JÚLIUS 12.
[ 13:48 ]
A Loznica környéki lítiumbánya megnyitását ellenző polgárok, környezetvédelmi aktivisták és politikusok ma délelőtt a szerbiai Alkotmánybírósághoz vonultak tiltakozni, mert a bejelentések szerint a bíróság ma nyilváníthatja alkotmányellenesnek a szerb kormány döntését, mellyel visszavonta a Jadar-völgy...
2024. JÚLIUS 11.
[ 15:57 ]
Beolvasás folyamatban