Szerbia
A kisebbségeket érintő kérdésekről tárgyalt Belgrádban az ET jelentéstevője
Betűméret:             

A szerbiai kisebbségeket érintő legégetőbb kérdésekről tárgyalt a szerbiai parlamentben csütörtökön Kalmár Ferenc, az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlése esélyegyenlőségi és diszkriminációellenes bizottságának jelentéstevője.

Kalmár Ferenc a magyar, a bosnyák és az albán kisebbségi parlamenti képviselőkkel is asztalhoz ült. A problémák között kiemelt helyet kapott a kisebbségek alacsony aránya a hivatalos szervekben és testületekben, például a rendőrség kötelékében. A megbeszéléseken szó volt a nemzeti tanácsokról szóló törvényről és a szerbiai médiaprivatizációról is.

Kalmár Ferenc kiemelte, hogy Szerbiában vannak törvények, amelyeket a legmagasabb szinteken jól alkalmaznak, harmonizációjuk "többé-kevésbé sikeres", a problémát viszont ezeknek a mindennapokba való átültetése jelenti. Hozzátette azonban, hogy megvan erre is az akarat.

"Ahogy a demokrácia, úgy a kisebbségi kérdések is örök dolgok, mindig foglalkozni kell velük" - jelentette ki Kalmár, hozzátéve, hogy amint felmerülnek a problémák, azonnal meg kell azokat oldani.

A jelentéstevő nem adott konkrét választ arra, hogy véleménye pozitív vagy negatív lesz-e Szerbiáról. "Nem akarok aposztrofálni senkit" - nyomatékosította, majd elmondta, hogy "vannak pozitív dolgok, amelyek a demokrácia és a kisebbségek helyzetének javítása irányába mutatnak". A problémákról szólva pedig kiemelte, hogy negatív példák például Finnországban is vannak, s ez nem szerbiai vagy kelet-közép-európai sajátosság.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti frakcióvezetője a találkozó után kiemelte, hogy a kisebbségeket érintő részarányos foglalkoztatás problémái mellett kiemelten foglalkoztak a nemzeti tanácsokról szóló törvény alkotmányossági felülvizsgálatával és a médiaprivatizációval is. Vannak pozitív európai példák, amelyekre szeretnék a jövőben ismét felhívni a szerb vezetés figyelmét is - tette hozzá Pásztor Bálint. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia a pénzügyi helyzetet tekintve több mint fizetőképes, és a devizatartalékok rekordszinten állnak – jelentette ki pénteken Aleksandar Vučić szerb elnök a polgárokhoz intézett televíziós beszédében. Szerbia, illetve a Szerbiai Nemzeti Bank néhány napja 5 tonna aranyat vásárolt 380 millió euró értékben. Ezzel az...
2024. JÚLIUS 12.
[ 19:33 ]
Szerbia és az Egyesült Államok képviselői, az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökségen (USAID) keresztül ma két – már meglévő támogatási megállapodás módosítását írták alá - amely alapján az Egyesült Államok további 18 millió dolláros segélyt nyújt Szerbiának a közigazgatási intézmények erősítésére,...
2024. JÚLIUS 12.
[ 18:16 ]
A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezete (NSPRS) arra szólította fel az illetékes szerveket, elsősorban az önkormányzatokat, hogy sürgősen klimatizálják az óvodákat és a bölcsődéket. A szakszervezet állítása szerint Szerbiában vannak olyan óvodák és bölcsődék, amelyekben nincs megfelelő...
2024. JÚLIUS 12.
[ 15:40 ]
Beolvasás folyamatban