Szerbia
A kisebbségeket érintő kérdésekről tárgyalt Belgrádban az ET jelentéstevője
Betűméret:             

A szerbiai kisebbségeket érintő legégetőbb kérdésekről tárgyalt a szerbiai parlamentben csütörtökön Kalmár Ferenc, az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlése esélyegyenlőségi és diszkriminációellenes bizottságának jelentéstevője.

Kalmár Ferenc a magyar, a bosnyák és az albán kisebbségi parlamenti képviselőkkel is asztalhoz ült. A problémák között kiemelt helyet kapott a kisebbségek alacsony aránya a hivatalos szervekben és testületekben, például a rendőrség kötelékében. A megbeszéléseken szó volt a nemzeti tanácsokról szóló törvényről és a szerbiai médiaprivatizációról is.

Kalmár Ferenc kiemelte, hogy Szerbiában vannak törvények, amelyeket a legmagasabb szinteken jól alkalmaznak, harmonizációjuk "többé-kevésbé sikeres", a problémát viszont ezeknek a mindennapokba való átültetése jelenti. Hozzátette azonban, hogy megvan erre is az akarat.

"Ahogy a demokrácia, úgy a kisebbségi kérdések is örök dolgok, mindig foglalkozni kell velük" - jelentette ki Kalmár, hozzátéve, hogy amint felmerülnek a problémák, azonnal meg kell azokat oldani.

A jelentéstevő nem adott konkrét választ arra, hogy véleménye pozitív vagy negatív lesz-e Szerbiáról. "Nem akarok aposztrofálni senkit" - nyomatékosította, majd elmondta, hogy "vannak pozitív dolgok, amelyek a demokrácia és a kisebbségek helyzetének javítása irányába mutatnak". A problémákról szólva pedig kiemelte, hogy negatív példák például Finnországban is vannak, s ez nem szerbiai vagy kelet-közép-európai sajátosság.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti frakcióvezetője a találkozó után kiemelte, hogy a kisebbségeket érintő részarányos foglalkoztatás problémái mellett kiemelten foglalkoztak a nemzeti tanácsokról szóló törvény alkotmányossági felülvizsgálatával és a médiaprivatizációval is. Vannak pozitív európai példák, amelyekre szeretnék a jövőben ismét felhívni a szerb vezetés figyelmét is - tette hozzá Pásztor Bálint. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vasárnap Belgrádban érkezett Giorgia Meloni olasz kormányfő, akinek megválasztása óta ez az első szerbiai látogatása. A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren Aleksandar Vučić szerb elnök fogadta. Ezt követően a felek tárgyalása során szó esett a két ország közötti együttműködés javításáról, valamint Szerbia európai...
2023. DECEMBER 3.
[ 16:30 ]
A vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvény meghozatala óta eddig összesen 7846, korábban államosított épület került vissza egykori tulajdonosaihoz vagy azok örököseikhez, tájékoztatott a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség a FoNet híre szerint. A részletes adatok szerint a restitúció 5242 üzlethelyiséget,...
2023. DECEMBER 3.
[ 8:45 ]
Ma Belgrádban tartotta választási nagygyűlését az Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg lista. Miloš Vučević listavezető, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke elmondta, ez a lista Szerbia haladásának legerősebb motorja, Szerbia hanyatlásának legerősebb gátja, hogy az ország ne térjen vissza a 2012 előtti időszakba,...
2023. DECEMBER 2.
[ 22:27 ]
Beolvasás folyamatban