Szerbia
A bíróság megerősítette a vádiratot Ćuruvija meggyilkolása ügyében

A belgrádi felső bíróság megerősítette a vádiratot Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásának ügyében. A vádat tavaly decemberben emelte a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség – közölte a Beta hírügynökséggel az ügyészség.

A vádirat szerint Radomir Markovićot, az állambiztonság egykori első emberét, Milan Radonjićot, az állambiztonság belgrádi központjának egykori vezetőjét, Ratko Romić hírszerzési főellenőrt és Miroslav Kurakot, az állambiztonság tartalékosainak egyikét terhelik a bűncselekménnyel.

Romićot és Radonjićot január 13-án tartóztatták le, azóta vizsgálati fogságban vannak, Marković büntetését tölti, Kurak pedig menekülőben van. Mindannyiukat minősített gyilkossággal terhelik.

A vádirat szerint Ćuruviját Miroslav Kurak gyilkolta meg, bűntársa Ratko Romić volt, aki egy pisztoly markolatával leütötte az újságíró feleségét, Branka Prpát.

Mint kifejtik, Ćuruviját „a belföldön és külföldön történt nyilvános fellépése, a politikai hatalom hordozóinak kritizálása” miatt ölték meg, illetve mert „képes volt befolyásolni a közvéleményt és az ellenzéki társadalmi erők működését, a meglévő hatalom megőrzése érdekében”.

Mint ismeretes, Slavko Ćuruvija újságírót és laptulajdonost 1999. április 11-én gyilkolták meg a Dnevni telegraf lap marketingszolgálatának otthont adó épület bejárata előtti udvarban. A vádirat szerint 16.39 és 16.45 óra között történt a gyilkosság. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Minden eddigi napi rekord megdőlt Szerbiában az elmúlt 24 órában. A szombat délután közölt hivatalos adatok szerint 61 újabb áldozata van Szerbiában a koronovírus-járványnak, ezzel a covid-betegségben elhunytak száma 1484-re emelkedett, közölte a szerbiai egészségügyi minisztérium. Tegnap óta 18.592 személyt...
2020. NOVEMBER 28.
[ 15:27 ]
Szerbiában nagyon komoly a koronavírus-helyzet, s az ország az elmúlt hét napban a százezer főre jutó új fertőzöttek száma tekintetében a három vezető ország között van, figyelmeztetett Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai igazgatója. A hatályos intézkedések részben megtették a magukét, de...
2020. NOVEMBER 27.
[ 17:27 ]
Ma jegyzik a koronavírus-fertőzés eddigi legtöbb halálos áldozatát Szerbiában, ugyanis az elmúlt 24 órában 57 személy vesztette el a küzdelmet a betegséggel szemben. Újabb 7780 polgár betegedett meg. Tegnap óta 22 404 személyt teszteltek le koronavírusra, 7780 minta lett pozitív. Kórházban 6901 fertőzöttet ápolnak,...
2020. NOVEMBER 27.
[ 16:13 ]
Beolvasás folyamatban