Szerbia
Vulin: A Kfor marad az egyetlen katonai alakulat Koszovóban

A Kfor marad a jövőben is az egyetlen katonai formáció Koszovóban, jelentette ki Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter pénteken a Ćuprijához közeli Pasuljanske livade nevű katonai gyakorlótéren, hozzátéve, minden egyéb megoldás komoly veszélyt jelentene az egész régióra nézve.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő korábban tett, a “koszovói katonaság” létrehozásával kapcsolatos kijelentésére reagálva Vulin arra emlékeztetett, hogy ez már “régi óhaj”.

“Az 1244-es határozat alapján világosan kimondták, hogy Koszovóban az egyetlen fegyveres erő csakis és kizárólag a Kfor lehet, és Szerbiának is ez az álláspontja és ez nem fog változni. Ez a szerb kormány álláspontja, az ENSZ-é, és, ami a legfontosabb, a Koszovóban élő szerbeké is”, nyilatkozta Vulin újságíróknak.

A miniszter kiemelte, semmilyen módon nem lehetséges megalakítani bármilyen koszovói katonaságot, kivéve ha ezt erőszakkal, a nemzetközi jogrend durva megsértésével, az 1244-es határozat megszegésével, az ENSZ Biztonsági Tanácsa és – természetesen – a koszovói szerbek akaratának brutális sárba tiprásával teszik.

“A koszovói katonaság megalakítása az 1244-es határozat ellenében igen komoly biztonsági problémát jelentene az egész régió számára, egy valamiféle katonai formáció létrehozása ott, ahol az nem létezhet, mert ott állam sincs, és azok a formációk, amelyeket olyan emberek irányítanának, akik célja a térség destabilizálása, továbbá az, hogy ebben a térségben összetűzések robbanjanak ki, komoly veszélyt jelent. Ismételten arra figyelmeztetek, hogy az 1244-es határozatot tiszteletben kell tartani, ez a mi népünk, a mi államunk, a mi köztársasági elnökünk és a mi hadseregünk álláspontja - nevezetesen, hogy Koszovóban semmiféle hadsereg, semmiféle fegyveres erő nem lehet, a Kfor-t kivéve”, nyilatkozta Vulin miniszter.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Bosnyák Nemzeti Tanács meghívta Behgjet Pacollit, hogy mint Koszovó Köztársaság hivatalos személye, látogasson el Novi Pazarba. Ezzel pedig felmerül a kérdés, hogy Szandzsák elismerte-e Koszovót.A koszovói és a szerbiai média is közölte szerdán, hogy a Bosnyák Nemzeti Tanács, amelynek élén hosszú évek óta Sulejman...
2018. JÚLIUS 19.
[ 12:41 ]
A jagodinai rendőrség letartóztatta A. H.-t (31) és M. H.-t (52), a bosznia-hercegovinai Dečija radost egyesület felelős személyeit, valamint M. A.-t (30), az Alfa hotel tulajdonosát, az általános biztonság elleni súlyos vétség miatt.Mivel ugyanezzel vádolják, a rendőrség keresi V. V.-t (31) is, az Alfa hotel másik...
2018. JÚLIUS 19.
[ 12:36 ]
A koszovói rendőrség az éjjel letartóztatott néhány személyt annak alapos gyanújával, hogy bérgyilkosok, és hogy közük van a szerb Biztonsági-Információs Ügynökséghez (BIA).A gazetablic.com portál forrása szerint a koszovói rendőrségen azt mondták, hogy az egyik letartóztatott személy szerb állampolgár, a másik...
2018. JÚLIUS 19.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban