Szerbia
Vulin: A Kfor marad az egyetlen katonai alakulat Koszovóban

A Kfor marad a jövőben is az egyetlen katonai formáció Koszovóban, jelentette ki Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter pénteken a Ćuprijához közeli Pasuljanske livade nevű katonai gyakorlótéren, hozzátéve, minden egyéb megoldás komoly veszélyt jelentene az egész régióra nézve.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő korábban tett, a “koszovói katonaság” létrehozásával kapcsolatos kijelentésére reagálva Vulin arra emlékeztetett, hogy ez már “régi óhaj”.

“Az 1244-es határozat alapján világosan kimondták, hogy Koszovóban az egyetlen fegyveres erő csakis és kizárólag a Kfor lehet, és Szerbiának is ez az álláspontja és ez nem fog változni. Ez a szerb kormány álláspontja, az ENSZ-é, és, ami a legfontosabb, a Koszovóban élő szerbeké is”, nyilatkozta Vulin újságíróknak.

A miniszter kiemelte, semmilyen módon nem lehetséges megalakítani bármilyen koszovói katonaságot, kivéve ha ezt erőszakkal, a nemzetközi jogrend durva megsértésével, az 1244-es határozat megszegésével, az ENSZ Biztonsági Tanácsa és – természetesen – a koszovói szerbek akaratának brutális sárba tiprásával teszik.

“A koszovói katonaság megalakítása az 1244-es határozat ellenében igen komoly biztonsági problémát jelentene az egész régió számára, egy valamiféle katonai formáció létrehozása ott, ahol az nem létezhet, mert ott állam sincs, és azok a formációk, amelyeket olyan emberek irányítanának, akik célja a térség destabilizálása, továbbá az, hogy ebben a térségben összetűzések robbanjanak ki, komoly veszélyt jelent. Ismételten arra figyelmeztetek, hogy az 1244-es határozatot tiszteletben kell tartani, ez a mi népünk, a mi államunk, a mi köztársasági elnökünk és a mi hadseregünk álláspontja - nevezetesen, hogy Koszovóban semmiféle hadsereg, semmiféle fegyveres erő nem lehet, a Kfor-t kivéve”, nyilatkozta Vulin miniszter.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harmincegy újonnan kinevezett közjegyző tette le ma az esküt Nela Kuburović igazságügy-miniszter előtt, hivatalba lépésükkel pedig összesen 199 közjegyző lesz egész Szerbia területén, tájékoztatott az igazságügy-minisztérium.Nela Kuburović gratulált a jelölteknek, akiket megválasztottak az egyes bíróságok területére,...
2018. OKTÓBER 22.
[ 21:31 ]
Az állam többé nem ad közvetlen ösztönzéseket a beruházóknak Szerbiában, hanem újjáépíti, renoválja az üzemen kívüli gyárcsarnokokat, hogy működőképesek legyesen, ami megfelel a beruházóknak, jelentette be ma Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter.„Most azt a gyakorlatot folyatatjuk,...
2018. OKTÓBER 22.
[ 11:47 ]
Nem a Koszovóval való viszony rendezése az egyetlen előfeltétel Szerbia Európai Unióba vezető útján, üzente Johannes Hahn uniós bővítési biztos.A jogállamiság, az alapjogok és a jó irányítás terén szükséges reformok végrehajtása a bővítési folyamat középpontjában marad, tette hozzá.„Az, hogy az Európai Uniónak...
2018. OKTÓBER 22.
[ 10:18 ]
Beolvasás folyamatban