Szerbia
Vulin: A Kfor marad az egyetlen katonai alakulat Koszovóban

A Kfor marad a jövőben is az egyetlen katonai formáció Koszovóban, jelentette ki Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter pénteken a Ćuprijához közeli Pasuljanske livade nevű katonai gyakorlótéren, hozzátéve, minden egyéb megoldás komoly veszélyt jelentene az egész régióra nézve.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő korábban tett, a “koszovói katonaság” létrehozásával kapcsolatos kijelentésére reagálva Vulin arra emlékeztetett, hogy ez már “régi óhaj”.

“Az 1244-es határozat alapján világosan kimondták, hogy Koszovóban az egyetlen fegyveres erő csakis és kizárólag a Kfor lehet, és Szerbiának is ez az álláspontja és ez nem fog változni. Ez a szerb kormány álláspontja, az ENSZ-é, és, ami a legfontosabb, a Koszovóban élő szerbeké is”, nyilatkozta Vulin újságíróknak.

A miniszter kiemelte, semmilyen módon nem lehetséges megalakítani bármilyen koszovói katonaságot, kivéve ha ezt erőszakkal, a nemzetközi jogrend durva megsértésével, az 1244-es határozat megszegésével, az ENSZ Biztonsági Tanácsa és – természetesen – a koszovói szerbek akaratának brutális sárba tiprásával teszik.

“A koszovói katonaság megalakítása az 1244-es határozat ellenében igen komoly biztonsági problémát jelentene az egész régió számára, egy valamiféle katonai formáció létrehozása ott, ahol az nem létezhet, mert ott állam sincs, és azok a formációk, amelyeket olyan emberek irányítanának, akik célja a térség destabilizálása, továbbá az, hogy ebben a térségben összetűzések robbanjanak ki, komoly veszélyt jelent. Ismételten arra figyelmeztetek, hogy az 1244-es határozatot tiszteletben kell tartani, ez a mi népünk, a mi államunk, a mi köztársasági elnökünk és a mi hadseregünk álláspontja - nevezetesen, hogy Koszovóban semmiféle hadsereg, semmiféle fegyveres erő nem lehet, a Kfor-t kivéve”, nyilatkozta Vulin miniszter.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. ÁPRILIS 25.
[ 19:55 ]
Aleksandar Vučić államfő kapta a legmagasabb osztályzatot, 3,90-et, míg a kormány munkáját 3,43-ra értékelték a polgárok, derült ki az Európai Ügyek Intézetének felméréséből, amelyet a Ninamediával közösen végzett.A felmérésben, amelyben a megkérdezettek egy 1-től 5-ig terjedő skálán értékelhették a...
2018. ÁPRILIS 25.
[ 15:22 ]
Szerbiában a februári nettó átlagbér 47.819 dinár volt dolgozónként, ami reálisan 4,4 százalékos, névlegesen pedig 6 százalékos növekedést jelent.2018-ban a februári nettó átlagbér 404 euró volt, míg tavaly februárban ez az összeg 364 euró volt, közölte a Köztársasági Statisztikai Hivatal.A februári bruttó...
2018. ÁPRILIS 25.
[ 15:18 ]
Ma láthatják, hogy az ígéreteink megvalósulnak, nyilatkozta Aleksandar Vučić a niši polgároknak, akik támogatásukról biztosították a szerb elnököt a Leoni vállalat új részlegének átadóján, ahol 2.200 polgár kap munkát.„Azért jöttem, hogy átadjam önöknek a jelentést arról, hogy mit csináltunk az elmúlt egy...
2018. ÁPRILIS 25.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban